...
Pleunie Teunis doula

Maak van jouw bevalling een positieve ervaring

Doula Utrecht Pleunie Teunis

Een bevalling is spannend. Let’s be real. Zelfs als je alle kennis van de wereld zou hebben en het al 5 keer hebt gedaan zelfs dan zul je nog wel een gezonde spanning voelen wanneer je nadenkt over de aankomende bevalling. En dat is goed. Een bevalling is ook spannend en die gezonde spanning mag er ook zijn. Maar met alle vreselijke verhalen die je te horen krijgt en met alle horor scene’s die je op tv te zien krijgt is het soms moeilijk om die gezonde spanning niet door te laten slaan naar angstige gevoelens en niet helpende gedachten. Dus in dit artikel ga ik jou 5 tips geven die jou gaan helpen om van jouw bevalling een positieve ervaring is te maken.

Als je mij volgt op mijn instagram kanaal dan hoor je mij heel erg vaak zeggen dat de bevalling het meest magische moment van je leven kan zijn. En dan kan ik me ook voorstellen dat je soms denkt ja heel leuk gezegd maar hoe dan? Want het enige wat ik me hele leven te horen heb gekregen is dat een bevalling verschrikkelijk pijnlijk is en een afschuwelijke ervaring is. Super begrijpelijk als dat je eerste gedachten is. En weet je, je bent zeker niet de enige. Ons hele leven krijgen we op tv en in films eigenlijk niks anders te zien dan de meest afschuwelijke bevalscenés van schreeuwende vrouwen die de pijn niet aankunnen en 9 van de 10 keer gaat er ook wel iets fout bij de baring waardoor een heel medisch team paraat is om de vrouw te redden.

Zo ontzettend jammer, want dit is ook een van de grootste redenen waarom vrouwen de bevalling als iets engs en gevaarlijks zien. Terwijl de bevalling juist een prachtig natuurlijk proces is wat de meeste vrouwen zonder enige hulp kunnen doen. En juist daarom is het belangrijk om je brein opnieuw te gaan programmeren en dit doe je door zoveel mogelijk positieve geboortevideo’s te kijken en positieve bevallingsverhalen te leren.

Positieve bevallingsverhalen

Een hele mooie tip hierin is om het boek de geboortebundel van Nina Pierson te lezen. Hierin delen 42 vrouwen hun eerlijke en positieve geboorteverhalen. Onwijs waardevol om te lezen want door deze verhalen te lezen leer je ook dat het anders kan en leer je ook dat een bevalling helemaal niet eng is en niet standaard in het ziekenhuis moet plaatsvinden om veilig te zijn. Dus dit is echt een onwijs waardevolle tips om tijdens je bevalling te lezen. Daarnaast zijn er op youtube heel veel mooie thuisbevalling vlogs te zien waarin je ook met je eigen ogen kan zien hoe vredig een bevalling vaak is. En ook krijg je een heel ander beeld te zien van een bevalling, bijvoorbeeld een vrouw die op handen en knieën bevalt of een vrouw die vrij beweegt tijdens een bevalling. Ook een heel ander beeld als wat we altijd te zien krijgen. Wat toch vaak is dat een vrouw haar gehele bevalling in bed ligt en tijdens het persen plat op haar rug gaat liggen met der benen in de beugels. Dit is ook iets wat ik bijna elke keer weer bespreek in mijn reactie op bevallen met bobbi video’s waarin ik live reactie geef op een bevalling en hoe dingen anders kunnen gebeuren. Super waardevol om te zien dus die zal ik hierboven even linken.

Dus voor zover mijn eerste tip het lezen en kijken van positieve bevallingen en het luisteren naar positieve bevallingsverhalen.

Positieve bevallingsverhalen

 

De juiste voorbereiding

Mijn tweede tip is zorg voor de juiste voorbereiding. Nog zo ontzettend vaak hoor ik vrouwen zeggen “Ja ik laat het wel op me af komen” of “een bevalling valt toch niet te plannen dus ik ga geen geboorteplan schrijven”. En echt waar lieve vrouw dit is zo onwijs zonde. Een vergelijking die ik ook wel eens maak is je gaat toch ook geen eredivisie wedstrijd spelen zonder hier eerst van te voren voor te trainen? Een bevalling is waarschijnlijk de grootste prestatie die je ooit van je leven zal gaan leveren. Daar wil je toch niet helemaal blanco in gaan?

Het is zo belangrijk om van te voren te weten hoe de bevalling werkt. Wat er in jouw lichaam gebeurt en wat jouw lichaam tijdens een bevalling nodig heeft. Hoe zorg je ervoor dat je beter met de sesnaties van de bevalling om kan gaan. Welke technieken heb je hiervoor nodig. Dit is ook wat ik al mijn doula cliënten leer, maar ook vrouwen en hun partners leer tijdens mijn pivé bevalcoaching.

Welke ontspanningstechnieken kun je gebruiken, welke verlichtingstechnieken kun je gebruiken of welke manieren van tegendruk zijn er. Zo ontzettend waardevol om deze kennis te hebben. Want zonder deze kennis en zonder te weten wat jij kunt doen om met de sensaties om te gaan wordt een bevalling vaak een enorme strijd en dit is ook een van de redenen waarom steeds meer vrouwen om pijnbestrijding vragen omdat ze gewoon niet goed weten wat ze kunnen doen om de pijn te verlichten. Er zijn zo ontzettend veel natuurlijke manieren om de pijn tijdens de bevalling te verlichten dus doe alsjeblieft deze kennis op. Want alleen op die manier zul jij een positieve ervaring van jouw bevalling maken. Dit is ook een van de redenen waarom ik het geboorte kaartendeck heb ontwikkeld. Hierin vind je 40 manieren om een vrouw te ondersteunen tijdens de bevalling. Ik beschrijf meerdere houdingen, maar ook wat je kunt doen bij rugweeën of wanneer de ontsluiting niet lijkt te vorderen of welke tegendruk technieken je kunt gebruiken. Super leuk om ook samen met je partner alvast te oefenen en jezelf zo goed voor te bereiden op de bevalling. Je kan het kaartendeck in mijn webshop op mijn website kopen. Ik zal hieronder in de beschrijvingen een link achterlaten zodat je ze makkelijk kunt vinden.

De juiste geboortesetting

Ik vraag wel eens aan vrouwen hoe zou jouw ideale date-night eruit zien. Zou je dan de gordijnen dicht doen, met gedimde lichten, kaarsjes aan, misschien een muziekje op de achtergrond of zou je in een felverlichte kamer onbekende kamer gaan zitten met vreemde geuren en een verpleegkundige die ieder moment ongevraagd je kamer in en uit komt lopen.  Ik maak deze vergelijking omdat het hormoon oxytocine ook wel het liefdeshormoon dat wordt aangemaakt tijdens een gezellige date night een hele grote rol speelt tijdens je bevalling. Oxytocine zorgt namelijk voor het aanmaken van goeie krachtige weeën in je lichaam. Oxytocine hebben we nodig om te kunnen bevallen. Maar oxytocine is wel een heel verlegen hormoon en heeft wat liefde nodig om opgang gehouden te worden en daarom is het zo belangrijk om de juiste setting te creëren voor die oxytocine. Oxytocine houdt namelijk van een donkere ruimte, een bekende ruimte, warmte, oxytocine houdt van een massage, kaarsjes, privacy en stilte. Oxytocine houdt niet van felle verlichting, een onbekende ruimte, gestoord worden en onbekende mensen.

Dus als je dit nu weet, hoe zou jouw ideale date-night eruit zien en hoe kun je hiervan elementen in jouw geboortesetting gebruiken. Kun je bijvoorbeeld de lichten uit doen of dimmen? Kun je elektrische kaarsjes aan doen? Wil je liever thuis bevallen omdat je je daar veilig voelt. Of is dit juist in het ziekenhuis, voel jij je het meest veilig in een ziekenhuis? En wat zijn dan dingen die jij kan doen in een ziekenhuiskamer zodat je het je eigen veilige plek kan maken. Wil je bijvoorbeeld je eigen kussen meenemen, of een diffuser met een eigen luchtje. Wil je een eigen playlist maken met muziek waar je ontspannen en vrolijk van wordt. Er zijn heel veel dingen mogelijk om je bevallingsruimte zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Ga daar nu al eens over na denken. Ga eens fantaseren over hou jouw ideale ruimte eruit zou zien. Een super leuk oefening om te doen en zorg er dan ook voor dat deze spullen ook alvast in je vluchtkoffer zitten. Bijvoorbeeld die elektrische kaarsjes, of een zoutlamp en speakers. Er is super veel mogelijk en maak die ruimte magisch voor jou.

Geboorteteam

Mijn vierde tip is werk aan je geboorteteam. Ik denk dat bijna 70% van de vrouwen besluit om alleen samen met haar partner en de verloskundige erbij wil bevallen. En ik kan niet zeggen dat ik een uitzondering was. Want ook dit was mijn plan en ook ik vond het een heel romantisch idee om samen met mijn partner samen te gaan bevallen. Terwijl is dat dit wel hoe jij de beste ondersteuning zal krijgen. Als we terugkijken naar hoe wij vrouwen vroeger ons kindje baarde dan was dit altijd in het bijzijn van meerdere vrouwen. Vrouwen uit onze gemeenschap, je moeder, tante, zus of nicht of buurvrouw, allemaal vrouwen die al bij meerder bevallingen aanwezig waren geweest en wisten wat zij konden doen om een vrouw te ondersteunen tijdens de bevalling. Een vrouw was dus nooit alleen, er was altijd hulp, wanneer de bevalling niet leek te vorderen wisten deze vrouwen hoe ze op natuurlijke manier de baby meer ruimte konden geven om een beter houding aan te nemen.  En ze wisten hoe ze storm weeën konden oplossen of rugweeën.

Tegenwoordig bevallen we vaak niet meer in het bijzijn van andere vrouwen. We bevallen in het bijzijn van onze partner en verwachten de meeste steun te krijgen van hem en onze verloskundige. Maar als ik je vraag wat je partner weet van het geboorteproces en hoe hij jou kan ondersteunen is het antwoord waarschijnlijk vrij weinig. In ieder geval wist mijn vriend absoluut niet hoe hij mij kon helpen tijdens de bevalling. Ik had zelfs nog een spiek briefje voor hem gemaakt maar ook dat deed helemaal niks tijdens mijn bevalling.

En dan heb je nog de verloskundige. Ook iemand waarvan veel vrouwen hopen dat zij een enorme steun zal zijn tijdens de bevalling en zodra je bij een regulieren verloskundigenpraktijk zit kan het je nog wel een teleur kunnen stellen als je tijdens je bevalling realiseert dat een verloskundige tijdens je bevalling enkel af en toe even een kwartiertje/half uurtje komt kijken en daarna weer voor een aantal uur zal vertrekken omdat ze de zorg draagt over meerdere vrouwen en dus niet de tijd heeft om continue bij je aanwezig te zijn.

Daarom kan het zo ontzettend fijn zijn om iemand in je geboorteteam te hebben die wel continue bij je bevalling aanwezig is en die je kan helpen op het moment dat jij hier behoefte toe voelt. Een doula kan je helpen met het vinden van de juiste houding zodat je beter je weeën kan opvangen, ze kan je partner tips geven over waar er tegendruk gegeven kan worden of hoe een massage gedaan kan worden. Allemaal manieren om jou te ondersteunen en de pijn van de bevalling te verlichten. Ook is een doula niet medisch opgeleid. Waar een verloskundige vaak kijkt naar de medische kant van een bevalling kijkt een doula naar de fysiologische werking van de bevalling en wat manieren zijn waarop zij je kan helpen. Als de bevalling bijvoorbeeld niet vordert of je hebt last van rugweeën of storm weeën wat zijn dan natuurlijke manieren op die te verhelpen. Heel veel technieken die veel verloskundige niet kennen.

Een doula is geen vervanging van je verloskundige maar juist een hele mooie toevoeging aan je geboorteteam. Als jij het een fijn idee vind dat er iemand aanwezig is die je tips kan geven en die op natuurlijke manier jou kan helpen om met de sensaties van de bevalling om te gaan dan zou een doula voor jou misschien een hele mooie overweging kunnen zijn. Ben je benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen bekijk dan de link hieronder.  

Ben je benieuwd wat ik als doula voor jou kan betekenen? Of weet je niet zeker of doula begeleiding iets is voor jou en je partner? Ik beantwoord graag al je vragen tijdens en gratis kennismakingsgesprek. Stuur mij een mail naar info@pleunieteunis.nl om samen een gesprek in te plannen.