Een keizersnede: hoe voorkom je die?
In deze blog ga ik bespreken hoe jij een keizersnede kan voorkomen. Laat ik voorop stellen dat ons ultieme doel van de bevalling een gezonde moeder en een gezonde baby is en dat in sommige gevallen een keizersnede de beste manier is om zowel moeder als baby gezond te houden. Maar wil jij er nou voor zorgen dat jouw kans op een keizersnede zo klein mogelijk blijft blijf dan vooral lezen, want in dit artikel deel ik 5 tips met jou over hoe jij een keizersnede kan voorkomen.
Foto: @rgphotography
Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand ter wereld komt.
Wat is een keizersnede?
Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via een snede in de buikwand geboren wordt. De keizersnede duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Daarna sluit de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen.
Wat is het percentage keizersnede in Nederland?
Het percentage keizersnede in Nederland ligt tussen de 17 en de 18% . Dit zijn zeker niet allemaal spoed keizersnede, dat percentage ligt veel lager. In veel gevallen wordt een keizersnede uitgevoerd omdat de bevalling niet lijkt te vorderen, de persfase lijkt niet te slagen of er is iets met de gezondheid van moeder of baby is. Zoals ik al zei gaat de gezondheid van moeder en baby altijd voorop. Maar een keizersnede blijft een gigantische ingreep waar een lang herstelproces aan verbonden zit dus hoe meer we een keizersnede kunnen voorkomen hoe beter voor zowel moeder als baby. Voor dit artikel ga ik er dan ook van uit dat de gezondheid van zowel moeder als baby goed is en er dus geen sprake is van een spoedkeizersnede, maar keizersnede die uitgevoerd worden omdat een bevalling niet lijkt te vorderen en slagen.
Hoe voorkom je een keizersnede?
Een van de belangrijkste elementen om een bevalling te laten vorderen en slagen is beweging. We zien tegenwoordig zo vaak het beeld van de bevalling dat vrouwen in bed liggen gedurende de gehele bevalling. Op films, tv, zelfs in biologie boeken worden barende vrouwen in bed afgebeeld. Sterker nog vaak is dit het enige beeld wat vrouwen te zien krijgen van bevallingen voordat ze zelf gaan bevalling, niet zo gek dus dat veel vrouwen denken dat het zo hoort. Maar eigenlijk is dit aangeleerd gedrag, wij zijn de enige zoogdieren op deze wereld die tijdens de baring op haar rug gaat liggen. Maar om een bevalling te laten vorderen en slagen heeft een lichaam beweging nodig. Beweging zorgt er niet alleen voor dat jij veel beter met de sensaties van de bevalling om kan gaan. Het zorgt er ook voor dat je meer ruimte in je bekken creëert waardoor je baby makkelijk kan bewegen en indalen. Je baby moet namelijk een inwendige spildraai maken om zijn weg door jouw bekken te vinden en uiteindelijk geboren te worden. Je kan je misschien wel voorstellen dat wanneer jij rechtop beweegt je baby veel meer de ruimte krijgt om deze spildraai te maken in tegenstelling tot wanneer je gaat liggen.
Hoe laat je een bevalling natuurlijk vorderen
Een bevalling kan alleen vorderen als jouw baby kan indalen in je bekken. Want het uiteindelijke doel van de bevalling is natuurlijk dat je baby geboren wordt. En om geboren te worden moet je baby door je bekken heen navigeren en uiteindelijk via je geboortekanaal naar buiten komen. En om je baby te helpen zijn reis door jouw bekken te maken en te kunnen indalen kan jij je baby helpen door te bewegen en de zwaartekracht te gebruiken. Er zijn veel vrouwen die de bevalling zien als iets wat ze overkomt, dat ze eigenlijk niet zo veel kunnen doen behalve afwachten en hopen dat het snel voorbij is. Maar dat is ook niet waar. De bevalling is een prachtig samenspel tussen jou, je lichaam en je baby. Jij bent degene die je baby gaat baren, je lichaam maakt dan wel uit zichzelf weeën aan, maar jij bent degene die met je lichaam en je baby kan gaan samenwerken om de bevalling sneller en makkelijker te laten voorlopen. Wanneer jij dit leert zal je achteraf zoveel positiever terug kunnen kijken op jouw bevalling, in plaats wanneer je het gevoel hebt dat het je overkwam, dat je niet wist wat je moest doen om het dragelijker te maken en dat je het gevoel had machteloos te zijn.
Natuurlijk wil ik jou met liefde leren hoe jij van jouw bevalling een prachtige en liefdevolle ervaring kunt maken. Via mijn online cursus Creëer jouw droombevalling bereid ik je helemaal op je eigen tempo voor op jouw aankomende bevalling. Meer informatie vind je in deze link.
Beweging is dus heel belangrijk voor jou om beter met de sensaties om te gaan, maar ook voor je baby. Want iedere beweging die jij maakt is een beweging die je baby kan maken. Wanneer we stil op bed gaan liggen wordt het moeilijk voor onze baby om te bewegen en daardoor kan het zijn dat je baby niet kan indalen, je bevalling niet zal vorderen, je waarschijnlijk weeënopwekkers zal krijgen, dit zal resulteren in het krijgen van pijnbestrijding, je baby alsnog niet kan indalen en je dus uiteindelijk misschien het advies krijgt om een keizersnede te doen. Beweging kan dus een keizersnede helpen voorkomen. Leer dus hoe jouw bekken beweegt en hoe je veel voorkomende problemen en complicaties door middel van houdingen en bewegingen kan voorkomen.
Tip 2: Hoe voorkom je een keizersnede
Mijn tweede tip noemde ik net al heel kort en dat is probeer medische pijnmedicatie zoveel mogelijk te vermijden. Er zijn heel veel technieken die vrouwen kunnen helpen om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan, hier nam ik al eerder een video over op en die zal ik hierboven voor je linken. Het probleem is dat vrouwen vaak met te weinig tools en technieken hun bevalling in gaan, ook nog eens op bed gaan liggen omdat ze het idee hebben dat dit moet en daardoor de bevalling ondragelijk vinden. Medische pijnbestrijding kan een geweldige tool zijn wanneer de vrouw echt naar die ontspanning verlangt en er is absoluut geen schaamte in het nemen van pijnbestrijding. Maar het probleem met pijnbestrijding is dat het vaak een opeenstapeling wordt van medische interventies. Het is niet alleen maar de ruggenprik en dan zal alles verder vanzelf verlopen. Nee het is een ruggenprik, wat de weeën activiteit verminderd, waardoor je zeer waarschijnlijk weeënopwekkers krijgt, hierdoor kan de baby slecht reageren waardoor een keizersnede wordt geadviseert of een ruggenprik zorgt ervoor dat de vrouw in één houding op bed blijft liggen waardoor de baby niet kan indalen, of er geen krachtige persweeën tot stand komen wat resulteert in een niet vorderende uitdrijving waardoor opnieuw een keizersnede wordt geadviseerd. Natuurlijk kan het altijd goed gaan en in de meeste gevallen betekend het nemen van medische pijnbestrijding niet een keizersnede, maar het vergroot wel je kans op het krijgen van een keizersnede. Dus wil jij je kans op een keizersnede verkleinen, zorg er dan voor dat je met voldoende kennis, tools en technieken de bevalling in gaat om op natuurlijke manier met de sensaties van de bevalling om te gaan, want ja medische pijnbestrijding vergroot nou eenmaal jouw kans op het hebben van een keizersnede.
Tips 3: Hoe voorkom je een keizersnede
Mijn derde tip is beval thuis. En dat zeg ik niet omdat ik pro thuisbevalling ben en anti ziekenhuisbevalling. Ik vind dat iedere vrouw moet bevallen waar zij zich het meest veilig voelt, maar uit onderzoek is wel gebleken dat vrouwen die in het ziekenhuis bevallen meer kans hebben op het krijgen van medische interventies gedurende hun zwangerschap inclusief het hebben van een keizersnede. Uit onderzoek is ook gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is voor de baby als een ziekenhuisbevalling, maar zelfs veiliger voor de moeder. Dit omdat bij thuisbevallingen er minder medische interventies worden gedaan, de vrouw zich vaak beter kan ontspannen in haar eigen vertrouwde omgeving, meer gebruik weet te maken van comforttechnieken zoals een douche of een bad en vrij rond loopt zonder dat ze het gevoel heeft zich aan bepaalde regels te houden. En daarbij krijgen vrouwen bij een thuisbevalling simpelweg meer tijd.
Tip 4: Hoe voorkom je een keizersnede
En tijd is mijn vierde tip. Want tegenwoordig willen we vaak alles snel, time is money en zeker in het ziekenhuis hebben ze te weinig personeel, te weinig kamers en dus te weinig tijd om te wachten. Een van de dingen die we voor normaal zijn gaan aanzien is het doen van inwendig onderzoek. Zeker in het ziekenhuis, maar dit kan ook thuis gebeuren afhankelijk van jouw zorgverlener wordt er om de 2 uur een inwendig onderzoek gedaan om te zien hoeveel centimeters ontsluiting jij hebt. Voor een zorgverlener kan het niet snel genoeg vorderen redenen zijn om medisch in te grijpen, maar ook voor vrouwen kan die demotiverend zijn. Terwijl een bevalling duurt zolang als die duurt, de ene bevalling duurt 2 uur, de andere 36 uur en daar is niks mis mee. Ik snap dat het extreem vermoeiend is, dat je het liefst wilt dat het zo snel mogelijk over is. Maar je baarmoeder maakt weeën die jouw baby nodig heeft om geboren te worden. Lijken je weeën maar niet sneller achter elkaar te komen en lijkt de ontsluiting langzaam te vorderen, misschien komt dat doordat je baarmoeder weet dat dat het tempo is waarop je baby veilig geboren moet worden. Ingrijpen en een proces willen versnellen dat zo prachtig is ontwikkeld lijkt vaak tot onnodige medische interventies. Neem de tijd, vraag ook om meer tijd en leer hoe jij je bevalling op natuurlijke manier kan laten doen vorderen en slagen. Want tijd is een hele slechte reden om in te grijpen in een gezonde natuurlijke bevalling.
Tip 5: Hoe voorkom je een keizersnede
Dat brengt mij bij mijn laatste tip voor vandaag en dat is ga niet te snel persen. Doordat wij in een cultuur leven waar het heel normaal is om routine matig inwendig onderzoek te doen zijn we vaak veel meer gefocust op de centimeters ontsluiting in plaats van wat het lichaam van de vrouw aangeeft. Wanneer we te gefocust zijn op de ontsluiting dan kan het zijn dat we te snel gaan persen. Namelijk wanneer je zorgverlener volledige ontsluiting constateert, en direct wil gaan beginnen met persen, terwijl je lichaam daar eigenlijk niet klaar voor is. Dit resulteert vaak in langdurig persfases, uitputting bij de moeder, niet vorderende uitdrijving, extra veel stress op de baby en zelfs keizersnede.
Om dit te voorkomen is het zo belangrijk dat je gaat leren vertrouwen en luiteren naar je lichaam. Pas wanneer je lichaam en je baby er klaar voor zijn en je lichaam persweeën gaat maken waarbij het je baby als reflex naar buiten toe gaat persen, pas dan is het tijd om te gaan persen.
Het kan namelijk zo zijn dat je wel volledige ontsluiting hebt, maar dat je baby nog heel hoog in je bekken zit. Soms hebben baby’s moeite met hun weg door het bekken vinden en indalen. Wat we dan willen doen is houdingen en bewegingen creëren waardoor je baby door het bekken kan navigeren om zijn weg naar buiten te vinden. Al deze technieken en meer leer ik je in mijn online cursus, hiervan zal ik een link in de beschrijving achter laten.
Wanneer we gaan persen terwijl je baby nog heel hoog in het bekken zit dan zal dit resulteren in een enorm lange persfase, een niet vorderende uitdrijving en zelf een keizersnede. Dus leren wat jij kan doen om je baby te helpen deze reis door je bekken te maken kan veel voorkomende complicaties en interventies voorkomen en zal dus ook jouw kans op een keizersnede verkleinen.
Wil jij nog meer informatie en inspiratie schrijf je dan nu in voor mijn gratis masterclass waarin ik je een uur lang ga informeren en inspireren over jouw aankomende bevalling. Aanmelden voor mijn eerstvolgende editie kan via deze link.
Wil jij van jouw bevalling de mooiste ervaring uit je leven maken? Dan is mijn online bevalcursus ‘Creëer jouw droombevalling’ voor jou. Ik neem je stap voor stap mee in de fysiologische baring en ik leer jou hoe jij met je lichaam en je baby kan samenwerken om van jouw bevalling een fantastische ervaring te maken. Klik op de knop hieronder voor meer informatie!