...
Pleunie Teunis doula

Zwangerschapscursus: waarom zou je een zwangerschapscursus doen?

Affirmatiekaarten zwangerschap en bevalling

Waarom een zwangerschapscursus?

Wanneer je zwanger bent komt er veel op je af. Je voelt je misschien wel wat overweldigd over alle beslissingen die je moet maken, waar doe je nou wel goed aan, wat past bij jou en wat ook helemaal niet. Zo kan je misschien ook met de vraag komen te zitten of het zinvol is om zwangerchapscursus te gaan volgen. Want waarom zou je een zwangerschapscursus doen, wat zijn de voordelen hiervan en hoe kies je uit alle honderden aanbiedingen een cursus die bij jou past. In dit artikel ga ik het precies daar met jou over hebben dus blijf vooral kijken.

Zwangerschapscursus nuttig of niet?

Voorbereiden op de bevalling. Misschien ben je nog maar net zwanger en ben je nu al bezig met nadenken over hoe en wat, maar het zou ook kunnen dan je net met verlof bent en je opeens gaat beseffen dat je ieder moment kan gaan bevallen en dan is het toch wel fijn om daar wat kennis over te hebben. Ik zeg altijd je bent nooit te vroeg of te laat met je goed voorbereiden op je bevalling. En waarom ik dat zeg is omdat ik het in welke situatie dan ook belangrijk vind dat vrouwen zich gaan voorbereiden op hun bevalling.

Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat vrouwen die zich goed voorbereiden op hun aankomende bevalling een aanzienlijk grotere kans hebben om hun bevalling als positief te ervaren. 1 op de 5 vrouwen kijkt tegenwoordig negatief terug op haar bevalling. 1 op de 5… dat is een enorm hoog percentage. Dat zou anders moeten, en dat zou ook anders kunnen als meer vrouwen en hun partner gaan inzien hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden op de bevalling.

De juiste voorbereiding zorgt er namelijk voor dat jij kennis opdoet. Dat je leert over wat er in je lichaam precies gebeurt tijdens de baring. Hoe werken je hormonen bijvoorbeeld en hoe zorgen die ervoor dat je bevalling in gang gezet wordt en dat deze zal vorderen en slagen. Door kennis te hebben over je hormonen en hoe deze werken, hoe ze gestimuleerd kunnen worden en hoe de aanmaak hiervan geblokkeerd kan worden kunnen we veel medische interventies voorkomen. Want wanneer jij deze kennis in huis hebt kun je begrijpen wat je lichaam nodig heeft om de bevalling te doen vorderen en slagen.

 

Wat leer je tijdens een zwangerschapscursus?

Daarnaast zorgt een zwangerschapscursus ervoor dat je leert begrijpen welke reis je baby moet maken om geboren te worden, hoe beweging en houdingen kunnen helpen om je bevalling te doen vorderen en slagen. En met al die kennis bij elkaar zorg je ervoor dat je leert om met je lichaam en je baby te gaan samenwerken i.p.v. onbewust tegenwerken.

Angst voor de bevalling

Naast dat kennis veel angsten kan elimineren, omdat angsten vaak schuil gaan in het onbekende, helpt kennis je ook om de ontspanning te kunnen vinden. Tijdens een zwangerschapscursus leer je natuurlijk ook hoe je je kunt ontspannen tijdens de weeën. Zo zijn er verschillende ademhalingstechnieken die je kan toepassen. Hierover heb ik ook een video gemaakt op mijn youtube kanaal.

maar zo zijn er ook een helemaal verlichtingstechnieken en tegendruktechnieken waarbij je partner je kan helpen. Zodat jullie samen een hecht team gaan vormen, je partner ook weet hoe hij/zij jou kan ondersteunen en zodat jij meer ontspannen door je weeën heen kan komen.

Met de juiste kennis, tools en technieken ga jij met veel meer vertrouwen je bevalling in, heb je niet het idee dat het je gaat overkomen, maar voel je je voorbereid op wat komen gaat en heb je verschillende tools achter de hand die je kunt toepassen op het moment dat ze nodig zijn tijdens de bevalling.

Alleen of samen met je partner?

Een zwangerschapscursus kun je natuurlijk alleen doen, maar toch zou ik je zeker adviseren om dit samen met je geboortepartner te doen. Of dit nu je geliefde is of een moeder of beste vriendin. Jouw geboortepartner zal namelijk je grootste ondersteuning zijn tijdens de bevalling. Niet je verloskundige, niet de verpleegkundige, maar je geboortepartner en jij zullen zo’n 80% van de bevalling alleen zijn en dan is het wel belangrijk dat je geboortepartner ook kennis heeft over het proces en de juiste tools en technieken heeft geleerd om jou zo goed mogelijk te ondersteunen. Uit onderzoek is namelijk ook gebleken dat de juiste ondersteuning een van de factoren is waardoor vrouwen achteraf positiever terugkijken op hun bevalling.

Soorten zwangerschapscursussen

Natuurlijk is niet iedere zwangerschapscursus hetzelfde. Een hypnobirthing cursus is voornamelijk gericht op het aanleren va zelfhypnose en hoe je de ontspanning kan vinden tijdens de bevalling, een mindfullness cursus gaat veel meer over bewust je zwangerschap en bevalling ervaren en dan heb je nog de reguliere zwangerschapscursussen dus hoe kies je nou een zwangerschapscursus die goed bij jou past en die je een complete voorbereiding geeft.

Ik heb voor mijn opleidingen heel veel zwangerschapscursussen bijgewoond en er waren een aantal dingen die mij opvielen. Ten eerste vond ik het heel opvallend dat er vaak alleen maar gesproken werd over het ideaal plaatje en hoe je hierin je ontspanning kon vinden. Vaak werden er dan 2 of 3 technieken aangeleerd waarmee de partner de vrouw kon ondersteunen. Maar wat nou als er complicaties optreden dacht ik.. Ik zelf heb tijdens mijn bevalling stormweeën ervaren en ik kan je wel vertellen dat ik toen niks had aan ontspanningsoefeningen, nee ik moest weten hoe ik ervoor kon zorgen dat die stormweeën verholpen werden. Zo is de nummer 1 complicatie in Nederland een niet vorderende ontsluiting. Dan lijkt het me wel zo zinvol om vrouwen te leren hoe dat kan ontstaan en hoe je door middel van natuurlijke technieken ervoor kan zorgen dat dit wordt verholpen. Dat is kennis waar je ontzettend veel aan hebt tijdens een bevalling.

Daarbij viel me op dat die twee of drie technieken niet zouden volstaan wanneer de vrouw te maken zou krijgen met rugweeën of beenweeën. Wat een goede mogelijkheid is dat kan ontstaan. Met rug en beenweeën kunnen de weeën uitdagender aanvoelen, maar met de juiste tegendruktechnieken kunnen ze zeker dragelijker gemaakt worden voor de vrouw. Alleen moet je die technieken natuurlijk wel van te voren leren.

Daarbij vond ik een cursus bijwonen altijd heel veel informatie in 2,5 uur in je op nemen, vaak ‘s avonds na een lange werkdag en dan ook nog eens zwanger vaak heel erg intensief. Probeer dan maar eens alle kennis in je op te nemen, alles te onthouden en dan een aantal weken later als de bevalling zich eindelijk aandient ook echt te gaan toepassen.

Online zwangerschapscursus

Ik vond dat dit anders moest en heb daarom een online zwangerschapscursus gecreëerd, de creëer jouw droombevalling online cursus. Waarin ik niet alleen maar de fysiologische bevalling bespreek, maar je ook meeneem in de complicaties die kunnen ontstaan en hoe we die op natuurlijke manier kunnen voorkomen en verhelpen. Daarbij leer ik je niet 3 comfort technieken, mar leer ik je tientallen technieken om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan. Ik leer je begrijpen welke reis je baby moet maken en hoe jij samen met je baby en je lichaam kan gaan samenwerken om je bevalling te laten vorderen en slagen. En het fijne van de online cursus is dat je hem helemaal op je eigen tempo kan volgen, de lessen zo vaak kunt herhalen als je zelf wilt en de techniek oefeningen samen met je partner echt eigen kunt maken doordat je simpelweg een paar weken later de techniekvideo’s nog eens kan bekijken en oefenen samen.

Zo zorg je er echt voor dat je zo compleet mogelijk voorbereid je bevalling in zal gaan en ik kan je wel vertellen dat dit enorm veel vertrouwen zal geven. Ik krijg dagelijks berichtjes van vrouwen in mijn mailbox die vertellen hoe ontzettend veel zin ze hebben in de bevalling na het volgen van de cursus. En dat is wat een goede voorbereiding met je kan doen. Het geeft je vertrouwen, het zorgt ervoor dat je van jouw bevalling een prachtige ervaring kan gaan maken.

Je bewust voorbereiden op je bevalling heeft zo veel voordelen en niet alleen voor de dag zelf. Een positieve en krachtige bevalervaring heeft een enorme impact op de mentale en fysieke gezondheid van zowel moeder als baby. Want ook je baby zal de bevalling ervaren. En wanneer jij de bevalling ervaart vanuit rust, liefde, en vertrouwen dan zal je baby ook met die gevoelens landen op aarde. Wanneer jij tijdens de bevalling in paniek schiet omdat de kracht van de weeën je overkomt en je niet weet wat je kan doen om de ontspanning te vinden dan zal je baby ook deze angst meekrijgen en op die manier geboren worden.

 

Lees meer positieve geboorteverhalen hier

Een bevalling doe je nooit meer over. Maak er dus een van de mooiste momenten uit je leven van. En als dat betekend dat je daarvoor de juiste kennis, tools en technieken moet opdoen dan weet ik zeker dat jij dat ervoor over hebt.

 

 

Geboorte kaartendeck

Gratis zwangerschapscursus

Mocht je nog niet toe zijn aan het aanschaffen van de online cursus dan nodig ik je uit om deel te namen aan mijn gratis mini bevalcursus. Om toegang te krijgen tot de gratis mini bevalcursus kun je hier klikken.  

Ik hoop dat ik je heb mogen informeren en inspireren over de juiste voorbereiding voor jouw aankomende bevalling en waarom een zwangerschapscursus juist wel zo zinvol is om te volgen.  

Creëer jouw droombevalling

online cursus

Een online cursus waarbij je geheel op je eigen tempo gaat werken aan jouw droombevalling.

Hoe fijn zou het zijn om na deze cursus te kunnen zeggen “Ik heb enorm veel zin in mijn bevalling!”. Om volledig het vertrouwen te voelen in je eigen lichaam en het proces van de bevalling. Dit is wat ik jou ga leren tijdens mijn online cursus. 

Het resultaat? Dat jij voor de rest van je leven terug kan kijken op een prachtige ervaring. 

  • Op je eigen tempo werken aan jouw droom bevalling
  • 33 online lessen je op je eigen tempo kunt volgen of kunt herhalen
  • Ontdekken hoe jouw droom bevalling eruit ziet
  • Leer 37+ houdingen, ontspannings- en verlichtingstechnieken
  • Een uitgebreid werkboek inclusief opdrachten, templates en videofragmenten
  • 6 maanden lang toegang , volg de cursus op je eigen tempo
  • *Je volgt de cursus via leeromgeving. Na de aankoop ontvang je je inloggegevens via de mail. 

Welke zwangerschapscursus je ook kiest ik hoop dat je er ontzettend veel informatie en inspiratie uit haalt zodat jij vanuit vertrouwen en kracht je bevalling in zal gaan en je baby in rust en liefde geboren kan worden.

Liefs, Pleunie

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.