Pleunie Teunis doula

Zwangerschapscursus

De juiste voorbereiding heeft een enorme impact op jouw bevalervaring

Voorbereiding op je bevalling: waar te beginnen?

Wanneer je zwanger bent komt er heel veel op je af. Gepaard met vaak wel enige onzekerheid probeer je je zo goed mogelijk door die eerste maanden heen te komen om je vervolgens te storten in een wereld van nieuwe beslissingen. Hoewel soms de kleur van de babykamer de meest belangrijke beslissing lijkt te zijn wil ik je graag eraan helpen herinneren dat de bevalling eerst nog moet plaatsvinden en dat die vele malen belangrijker is dan die baby kamer. Waarom? En hoe jij je het beste kunt voorbereiden op jouw aankomende bevalling dat lees je in deze blog.

Of je nu een thuisbevalling wilt of in het ziekenhuis wilt bevalling, een badbevalling hoopt of op de baarkruk wilt bevallen. Welke scenario er ook voor jou speelt de juiste voorbereiding op je aankomende bevalling heeft wel degelijk invloed op het verloop hiervan.

Je bevalling heeft een enorme impact

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 vrouwen negatief terug kijkt op hun bevalling. Dat is veel! En dat moet absoluut anders kunnen. Je bevalling heeft namelijk een enorme impact op jouw start als kersverse moeder. Een positieve bevalervaring zal ervoor zorgen dat jij makkelijker kan hechten met je baby, dat je meer vertrouwen hebt in jezelf als kersverse mama, dat de kans van slagen voor borstvoeding velen malen groter is en dat je kans op het ontwikkelen van een post partum depressie vele malen kleiner is. Dat is nogal wat.. al deze effecten ontstaan wanneer jij wel of niet een positieve beval ervaring hebt.

Nog veel te vaak zie ik vrouwen die de bevalling maar op zich af laten komen. Of vrouwen die zich wel graag willen voorbereiden op hun bevalling, maar een partner die dit overdreven vindt. Wanneer het op bevallen aankomt is het enorm belangrijk dat je voor jezelf kiest. Misschien dat jij het ook wel een beetje overdreven vindt allemaal, maar een bevalling doen we niet iedere dag en kennis hebben zal je zo enorm veel voordelen bieden.

Een bevalling kun je niet plannen

Een van de meest gegeven argumenten om je niet voor te bereiden op je bevalling is toch wel “Maar een bevalling kun je toch niet plannen” Dat klopt. Een bevalling gaat vaak niet zoals gehoopt of verwacht, maar voorbereiding heeft absoluut wel zin ook wanneer je niet de uitkomst weet. Op een sollicitatie voor je droombaan weten we ook de uitkomst niet, maar we gaan ons daar wel degelijk op voorbereiden. Ik denk dat er heel weinig mensen zijn die zich niet gaan voorbereiden op een belangrijke sollicitatie. Want ondanks dat we de uitkomst niet weten kunnen we op die manier wel degelijk invloed hebben op het verloop ervan.

Hetzelfde geldt voor de bevalling.

Het mooie is dat je wel degelijk invloed hebt op de verloop van je bevalling

Positieve bevalervaring

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die zich goed voorbereiden op hun aankomende bevalling een grotere kans hebben om hun bevalling als positief te ervaren. Dit zat hem voornamelijk in de volgende drie factoren. Vrouwen ervaren hun bevalling eerder als positief wanneer zij 1. De mate van ondersteuning 2. De mate van autonomie en 3. Hoe goed zij om wisten te gaan met de sensaties van de bevalling.

Het mooie is dat je op 2 van deze factoren wel degelijk veel invloed hebt. Jij kan er tijdens je zwangerschap al voor gaan zorgen dat jij de allerbeste ondersteuning zal krijgen tijdens de bevalling. Dit betekend dat je bewust een verloskundige kan gaan kiezen, iemand die dezelfde ideeën heeft over de bevalling en waar jij een hele goede klik mee vindt. Daarnaast kan jij zelf kiezen wie er bij je bevalling aanwezig is. Wil jij alleen je partner bij je bevalling hebben of zal er nog iemand aanwezig zijn. De meeste vrouwen kiezen er tegenwoordig voor om alleen samen met hun partner te bevallen. Dat is helemaal niet erg, maar wat ze wel vergeten is dat dit betekend dat jouw partner alle verantwoordelijkheid van jouw ondersteuning zal dragen. Dat wil zeggen dat hij/zij alle comforttechnieken moet leren om jou te ondersteunen. Hij/zij moet dus kennis hebben over tegendruktechnieken en verlichtingstechnieken wanneer jij te maken krijgt met rugweeën of beenweeën. Maar ook ademhalingstechnieken zal hij moeten leren zodat hij je kan coachen tijdens de weeën. De juiste ondersteuning is van cruciaal belang voor de zwangere vrouw tijdens de bevalling. Iets wat veel vrouwen over het hoofd zien is dat zij zelf alle kennis opdoen over de bevalling en de partner eigenlijk niet op de hoogte is. Tijdens mijn online bevalcursus kunnen jullie samen op je eigen tempo alle lessen volgen, ze herhalen en alle comforttechnieken leren zodat jullie met veel meer vertrouwen de bevalling in gaan.

Verlichtingstechnieken tijdens de bevalling

De derde factor waardoor vrouwen hun bevalling als positief ervaren is doordat zij beter met de sensaties van de bevalling om weten te gaan. Het is belangrijk dat jij tijdens de bevalling ontspannen bent. Dat je vertrouwen hebt in het proces en durft te openen om je baby geboren te laten worden. Wanneer jij heel gespannen bent of bij iedere wee gaat vechten tegen wat je lichaam probeert te doen zal je bevalling moeilijker kunnen vorderen en slagen. Een gespannen lichaam kan veel moeilijker openen als een lichaam dat ontspannen is en zacht is.

Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling

Tijdens een goede zwangerschapscursus zul je meerdere technieken leren om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan. Tijdens mijn online zwangerschapscursus leer je 3 ademhalingstechnieken uit de hypnobirthing. Ademhaling is een van de meest effectieve manieren om te leren beter met de sensaties van de bevalling om te gaan.

Comforttechnieken tijdens de bevalling

Bij de meeste zwangerschapscursussen leer je 2 of 3 technieken om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan. Ik vind dit veel te weinig… Want wat nou als je te maken krijgt met beenweeën of rugweeën, ook dan moet je weten welke comforttechnieken je kunt gebruiken. Daarom leer je tijdens mijn online bevalcursus 37+ technieken om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan. Van tegendruktechnieken, tot ademhalingstechnieken en houdingen die allemaal verlichting kunnen bieden tijdens de bevalling.

Voorbereiden op alle scenario’s

Met de juiste voorbereiding door middel van een zwangerschapscursus (/bevalcursus) kun jij je niet alleen voorbereiden op het perfecte scenario, maar je kunt je ook voorbereiden op onverwachte scenario’s. Hierbij wil ik wel zeggen dat niet iedere zwangerschapscursus je hierop voorbereid. Simpelweg niet iedere zwangerschapscursus geeft zoveel kennis en diepgaande informatie als de ander. Je moet dus kritisch zijn in welke zwangerschapscursus jou de allerbeste voorbereiding zal geven op jouw aankomende bevalling.

Wat je bijvoorbeeld wilt leren is wat jij kan doen wanneer je weeën niet lijken door te zetten of niet in kracht lijken te versterken. Wanneer dit gebeurt zal je ontsluiting zeer waarschijnlijk niet kunnen vorderen. Een niet vorderende ontsluiting is de nummer 1 complicatie in Nederland dus de kans dat jij hier ook mee te maken krijgt is aannemelijk. Wat je wilt weten is wat jij kan doen om ervoor te zorgen dat jouw lichaam krachtigere weeën gaat maken. Of misschien is er iets met de ligging van je baby waardoor de ontsluiting niet lijkt te vorderen. Door te weten welke houdingen en technieken kunnen helpen om je baby makkelijker in je bekken te laten zakken en zijn weg naar het geboortekanaal te vinden kun jij medische interventies voorkomen.

Tijdens mijn online bevalcursus ‘Creëer jouw droombevalling’ ga ik daarom in op deze natuurlijke technieken. Ik leer je hoe we weeënopwekkers kunnen voorkomen en hoe we met houdingen en technieken ervoor kunnen zorgen dat jouw baby makkelijker zijn weg door het geboortekanaal kan vinden. Klik hier voor meer informatie over mijn online zwangerschapscursus.

Beslissingen nemen tijdens de bevalling

Kennis geeft kracht. Hoe meer jij weet, hoe beter jij weet om te gaan met de sensaties van de bevalling, maar ook hoe beter jij weet welke beslissingen jij wilt maken. Met de juiste voorbereiding zul jij vooraf al nagedacht hebben over verschillende scenario’s en wat jouw wensen daarin zouden zijn. Zo voorkom je dat situaties je overkomen en dat je voor een vraag komt te staan waar je simpelweg niet het antwoord op weet en vervolgens beslissingen maakt omdat jouw verloskundige dit de beste keuze vindt. Dit betekend niet dat je in strijd moet gaan met je verloskundige, maar misschien zijn jouw wensen anders als de protocollen. En door hier van te voren overna te denken weet jij ook waarom je bepaalde protocollen wilt volgen en waarom bepaalde niet.

Zoals bijvoorbeeld het breken van de vliezen. Wat nog altijd een standaard interventie is… Terwijl als je meer zou leren over de vliezen dan zou je ook leren welke positieve effecten deze hebben op je baby en dat wanneer we deze breken je baby hier stress van kan ervaren. Dit zijn beslissingen die je alleen kan nemen als je alle informatie hierover hebt.

Vooraf een geboorteplan opstellen, met je partner samen je wensen doornemen en met je verloskundige hierover praten en op één lijn zitten zorgt ervoor dat er tijdens de bevalling rust zal blijven en jij ten alle tijden de regie hebt over wat er gebeurt.

Wat is een goede voorbereiding?

Een goede zwangerschapscursus leert je alles over de fysiologische baring. Zodat je weet wat er gebeurt in je lichaam tijdens de bevalling. Door te begrijpen hoe de weeën werken, hoe je bekken beweegt en welke reis je baby moet maken om geboren te worden kun jij leren hoe jij deze reis voor je lichaam en je baby makkelijker kunt maken. Zodat je bevalling sneller en makkelijker zal vorderen en slagen. Daarnaast wil ik je graag leren wat jij kan doen wanneer er problemen ontstaan tijdens de bevalling. Zodat jij door middel van natuurlijke technieken deze problemen kunt verhelpen en niet afhankelijk bent van medische interventies. De juiste voorbereiding zorgt ervoor dat jij vanuit volle vertrouwen je bevalling in gaat en vanuit rust en liefde je baby op de wereld kan zetten.

Want die bijzondere en magische ervaring die gun ik iedere vrouw.

Voor meer informatie over mijn online cursus klik hier

Nog niet toe aan de hele cursus, maar wel benieuwd naar mijn manier van lesgeven? Schrijf je dan in voor mijn gratis mini bevalcursus.