...
Pleunie Teunis doula

Tips voor de geboortepartner

Doula Utrecht Pleunie Teunis

Tips voor de geboortepartner

Wanneer we zwanger zijn zullen we hoe dan ook op een moment tijdens onze zwangerschap gaan nadenken over de bevalling. Of je nu al ver voor je zwangerschap een goed idee had over jouw ideale bevalling of met 37 weken aan het googlen bent geslagen omdat de bevalling nu wel heel dichtbij komt. Dat de bevalling zal komen kun je uiteindelijk niet ontkennen. En hoewel wij vrouwen ons toch vaak gaan storten op het lezen van artikelen op internet, er boeken bij zoeken, een zwangerschapscursus doen of op Youtube video’s bekijken. Uiteindelijk zijn het toch vaak de vrouwen die meer informatie op doen als de mannen wanneer het aankomt op de voorbereiding van de bevalling. Terwijl de partner zo’n belangrijke rol speelt tijdens de bevalling. Wat hij of zij dan allemaal voor jou kan doen? In dit artikel geef ik tips aan de geboortepartner dus lees vooral verder.

De geboortepartner

Je geboortepartner kan iedereen zijn. Wanneer je verliefd, getrouwd of verloofd bent is dat vaak je liefdespartner. Maar dit kan ook je moeder, zus, tante of doula zijn. Je geboortepartner is iemand die jou zal gaan ondersteunen tijdens de bevalling en dus is het belangrijk dat je geboortepartner het een en ander weet over de bevalling.

Tip 1

Leer over het geboorteproces

Geregeld zie ik het gebeuren. Vrouwen lezen zich suf en doen enorm veel kennis en informatie op over de bevalling. Natuurlijk geweldig! Want die kennis is enorm belangrijk, maar wat we vaak vergeten is dat een vrouw tijdens de bevalling vaak niet meer in staat is om helder na te denken. Sterker nog zij zou van haar denkende brein moeten overschakelen naar haar oerbrein. Zodat ze intuïtief kan gaan luisteren naar haar lichaam, zich naar binnen kan keren en niet hoeft na te denken. Jij zult dus voor haar moeten denken. Leer de ademhalingstechnieken zodat je haar kunt coachen, leer de verschillende houdingen zodat je haar tips kunt geven, leer wat haar iedere bevalling is en wat haar wensen zijn voor eventuele interventies zodat jij voor haar kunt spreken in de geboorteruimte.

Tip 2

Creëer de juiste geboortesetting

De juiste geboortesetting creëren voor een barende vrouw is enorm belangrijk. Baren doen wij het beste op een warme, donkere en veilig plek waar we zo min mogelijk gestoord worden en waar de oxytocine goed kan gaan stormen. Zorg ervoor dat ze zich geboren voelt. Doe de gordijnen dicht, dim de lichten en zet elektrische kaarsjes neer. Misschien is haar wens om in een bevalbad te bevallen, dan zou je alvast haar bevalbad kunnen klaarzetten. En nog het allerbelangrijkste bewaak haar geboorteruimte. Zorg ervoor dat ze niet continue gestoord wordt en dat er geen mensen aanwezig zijn waar zij zich ongemakkelijk bij voelt. Jij zal over haar geboorteruimte moeten waken.

Tip 3

Plassen

Tijdens de roes van de weeën kan een vrouw nog wel eens vergeten te plassen. Maar een lege blaas is heel belangrijk want met een volle blaas kan je baby minder goed indalen in het bekken. Help haar dus herinneren om ieder uur even naar de wc te gaan.

En als we het nu toch hebben over plassen dan kom ik meteen bij tip 4. Hydrateren! Water drinken of kokoswater drinken is enorm belangrijk om haar goed gehydrateerd te houden. Tijdens de bevalling zijn er enorm veel spieren ontzettend hard aan het werk en die spieren hebben water nodig om niet te verkrampen en goed te blijven werken. Geef haar af en toe kleine slokjes water. Hiervoor kun je het beste een rietje gebruiken zodat ze niet uit een bepaalde houding hoeft te komen. Stop die rietjes dus alvast in jullie vluchtkoffer of haal ze alvast in huis.

Tip 5

Jij bent haar grootste cheerleader

Een bevalling kan lang duren en uitdagend zijn. Als zij haar moed verliest, moe wordt en zegt dat ze het niet meer kan dan is het jouw taak om haar aan te blijven moedigen. Vertel haar hoe goed ze het doet, dat ze er bijna is en dat ze heel snel haar baby zal gaan ontmoeten. Help haar herinneren waarvoor ze het allemaal doet en dat zodra de baby er is alles over zal zijn. Ze doet het geweldig! Jij moet haar hieraan helpen herinneren.

Tip 6

Ken haar wensen

Hebben jullie wel eens een lang gesprek gevoerd over wat haar wensen zijn voor de bevalling? En nee dan bedoel ik niet wanneer alles goed zal verlopen, maar ook haar wensen bij eventuele interventies en complicaties. Weten wat haar wensen zijn zorgt ervoor dat jij ook voor har kan opkomen in de geboorteruimte. Zo houden jullie samen de regie over de bevalling en zorg je ervoor dat de bevalling zal verlopen zoals jullie hopen dat het zal doen. Ga eens samen zitten en neem een uur de tijd om te praten over iedere mogelijke scenario. Jij moet hiervan op de hoogte zijn zodat je voor haar kan spreken.

Tip 7

Ondersteuning

Ondersteun haar bij verschillende houdingen. In beweging blijven is super belangrijk tijdens de bevalling. Dus help haar met bewegen, samen zwieren, lopen, heen en weer wiegen. Allemaal super belangrijk bewegingen die jullie samen kunnen doen. Je hoeft dus zeker niet langs de zijlijn te staan, maar doe het juist samen. Zorg ervoor dat jullie samen een goed team vormen tijdens de bevalling.

Tip 8

Blijf rustig

Meestal wanneer ik aankom bij een bevalling merk ik dat de partner 10x zo nerveus is voor wat er staat te gebeuren als de vrouw. Hoe spannend een bevalling ook is, het is belangrijk om voor haar rustig te blijven. Vraag je doula om het even van je over te nemen zodat je even een rondje op de gang kan lopen, even wat kunt drinken of frisse lucht kan halen. Je partner heeft niks aan je als je bloed nerveus bent. Zorg ervoor dat je haar kunt coachen en ondersteunen en daarvoor is het belangrijk dat jij op dat moment vertrouwen hebt in het proces en rustig bent om haar te begeleiden.

 

Ik denk dat je voorlopig wel aan de slag kan met deze tips voor jou als geboortepartner tijdens de bevalling. Zou je graag beter willen voorbereiden op de bevalling en ervoor zorgen dat jullie echt samen een goed team gaan vormen tijdens de bevalling dan kun je ook eens kijken naar mijn privé bevalcoaching (een zwangerschapscursus aan huis) waarbij ik jullie tijdens 2 sessies alles ga leren over de bevalling. Samen leren we verschillende ademhalingstechnieken, houdingen en verlichtingtechnieken zodat jij er echt kunt zijn voor jouw partner. Ik wil meer weten over de privé bevalcoaching.

 

Wil je graag meer inspiratie opdoen over hoe jij een vrouw kunt ondersteunen tijdens de bevalling? In mijn webshop vindt je mijn kaartendeck speciaal ontwikkeld voor alle partner die hun vrouw willen ondersteunen tijdens de bevalling. Je leert 40 manieren hoe je een vrouw kunt ondersteunen tijdens de bevalling. 40 kaarten met inspiratie over houdingen, ademhalingstechnieken, tegendruk technieken en verlichtingstechnieken. Super waardevol om te hebben. Via deze link koop jij jouw geboorte kaartendeck 

 

Geboorte kaartendeck

Wil je er echt zeker van zijn dat je de juiste ondersteuning zal zijn voor jouw partner tijdens de bevalling? Wellicht is dan een doula iets voor jullie. Ik begeleid jullie tijdens de zwangerschap en de bevalling. Tijdens de bevalling ben ik aanwezig om jullie te ondersteunen waar nodig. Ik kan tips geven over houdingen, verlichtingstechnieken en ademhalingstechnieken zodat jullie samen een fantastisch team gaan vormen. Een geboorte coach voor jullie allebei. Meer informatie over mijn doula traject vind je via deze link op mijn website. Geïnteresseerd? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Voor dagelijks tips over de zwangerschap en de bevalling kun je ook mij volgen op mijn sociale media. Volg mij op Instagram  en op YOUTUBE voor meer leuke weetjes en feitjes over de zwangerschap, bevalling en de postpartum periode.

Ben je benieuwd wat ik als doula voor jou kan betekenen? Of weet je niet zeker of doula begeleiding iets is voor jou en je partner? Ik beantwoord graag al je vragen tijdens en gratis kennismakingsgesprek. Stuur mij een mail naar info@pleunieteunis.nl om samen een gesprek in te plannen.