Pleunie Teunis doula

Positieve Bevallingsverhalen met Mariska

Na 3 traumatische bevallingen mocht ik een helende bevalling krijgen

Positieve bevallingsverhalen met Mariska

Tekst: @Mariskamaring Instagram

Moeder worden was altijd mijn grootste wens ik kom uit een grote familie. Ik kon daarom niet wachten om mijn eigen gezin te hebben.

In 2015 werd ik voor het eerst zwanger van onze oudste dochter. Een zware zwangerschap waar van ik 9 maanden erg ziek ben geweest en uiteindelijk een zwangerschapvergiftiging heb ontwikkeld. Door autisme en angststoornissen liep ik bij de pop-poli (Psychiatrie-Obstetrie-Pediatrie). Zwanger zijn vond ik een hele spannende tijd en had ik mij heel anders voorgesteld. Want wie wil nou 9 maanden ziek zijn.

Vanwege de zwangerschapvergiftiging ‘moest’ ik ingeleid worden. Het was een snelle bevalling maar de placenta kwam niet volledig. Mijn grootste angst was narcose en die werd werkelijkheid

Mijn 2e zwangerschap liep helaas uit op een miskraam waardoor ik veel behandelingen heb moeten ondergaan. Achteraf had ik dingen anders willen doen. Ik had ook mijn eigen lichaam willen volgen in plaats van de vele interventies die veel angst op hebben geleverd

Mijn 3e zwangerschap in 2018 ben ik bevallen van onze middelste dochter. Dit was een betere zwangerschap maar ik kreeg het aan het einde psychisch erg zwaar waardoor ik ben ingeleid. Ook dit was een hele snelle bevalling en weer een operatie door dat de placenta niet kwam.

Mijn 4e zwangerschap ben ik op 11 april 2022 bevallen van onze jongste dochter. Wat een geweldige zwangerschap was dit. Ik voelde mij zo ontzettend goed.

Maar door dat ik tegen protocollen aan liep in het ziekenhuis en echt niet in het ziekenhuis wou bevallen ben ik overgestapt naar een caseload verloskundige.

En heb ik mijn eigen keuzes leren maken ik volgde onder anderen Pleunie Teunis op instagram en volgde een cursus om zelf vertrouwen te krijgen en mijn eigen keuzes te maken.

Ook had ik met de verloskundigen twee geboorteplannen gemaakt voor als ik eventueel wel naar het ziekenhuis zou willen en hebben we dit besproken in het ziekenhuis.

“Mijn helende bevalling!”

Ik was al een aantal weken aan het rommelen geregeld voorweeen en zelfs al een keer de kinderen weg gebracht en toen ineens viel alles stil het zette niet door. Op maandag 11 april is mijn man gaan werken en we zeiden tegen elkaar tot straks he.

Ik was zo onrustig.

Ik heb in de ochtend mijn slijmprop verloren en ik had rond half 10 een vlies scheur. Ik heb de verloskundige gebeld en ze vroeg of ik het fijn vond om even het hartje te komen luisteren en dit hebben we gedaan. Mijn moeder was er intussen ook ik vond het fijn om iemand bij mij te hebben. Intussen ben ik van alles gaan opruimen. Ik had hele erge nesteldrang.

Om 14:00 was ik zo onrustig dat ik mijn man heb gebeld.

Toen hij thuis kwam zijn onze dochters vrij snel opgehaald omdat ik het niet vertrouwde. Ze hebben mij nog een kus gegeven en wenste mij succes en ineens kreeg ik een paar gemene weeën. Ik belde om iets voor 3 de verloskundige wanneer we het bad konden gaan vullen. Ze zei vul hem maar het bad stond al een paar dagen klaar.

Toen de verloskundige binnen kwam ging het ontzettend snel ik kreeg een weeënstorm. Ik stond krom bij de tafel en het ging zo ontzettend snel. En twijfelde om alvast mijn broek uit te doen.

Mijn man en de verloskundige waren letterlijk met pannen aan het rennen zodat er nog iets van een laagje water in bad kwam. En ondertussen stapte ik in bad. In mijn ooghoeken zie ik ze rennen met de pannen waar ik eigenlijk van binnen om moest lachen het leek wel een film. Ondertussen zette mijn man af en toe snel de pan weg omdat ik zijn hand nodig had.

De 2e verloskundige kwam nog net aanrennen terwijl ik al flinke persdrang had. Ik kon geen houding meer vinden. De verloskundigen zeiden tegen mij ga maar op handen en knieën. En terwijl ik dat deed ging het nog harder en knapte mijn vliezen. Ik zei nog het voelt dat ik uit elkaar scheur zo’n enorme druk had ik. En raakte lichtelijk in paniek.

Maar in mijn hoofd zeg ik, ik kan dit.

“De verloskundige zei volg je lichaam maar. En dat deed ik.”

Ik vraag aan de verloskundige hoe weet ik nou dat ik kan persen. De verloskundige zei volg je lichaam maar. En dat deed ik. Waar ik bij de andere bevallingen een stille bevaller was kon ik mij nu volledig overgeven in mijn eigen omgeving.

En daar kwam ze.

Ik voelde haar gladde haartjes en pakte haar aan. Haar navelstreng zat twee keer om haar nekje maar ik maakte mij daar niet druk om. Maar toen ze al boven was zag ik haar verkleuren. Ik kreeg de navelstreng er niet af hij zat vrij strak daarom vroeg ik om hulp en hebben ze mij geholpen. Ik kon alleen maar roepen ‘wat gaaf wat gaaf!’

We hebben de navelstreng in bad laten uitkloppen. Daarna ben ik met hulp op de bank gaan liggen om daar de placenta er uit te persen. Door de eerdere ervaringen had ik hier de meeste angst voor.

Ze stelden mij steeds gerust. Elke keer vertelde ze mij dit bloedverlies is normaal het komt goed dit hoort erbij. En daar kwam de placenta. Het was wel weer een bijzondere, een langwerpige met aan één kant geen voeding meer.

Maar alles is eruit gekomen!

Wat kijk ik goed op deze bevalling terug: 3 vertrouwde gezichten bij mijn bevalling. Mijn man en 2 verloskundigen. En alles is gegaan hoe ik het voor ogen had. In bad in mijn veilige omgeving met mijn eigen team erbij. Waardoor ik mij volledig kon ontspannen en een turbo bevalling heb gehad van nog geen half uur waarvan ik maar 11 min in bad heb gezeten.

En uiteindelijk handsoff in een bevalbad ben bevallen. Ik wil iedereen mee geven vertrouw op je gevoel. Jij weet het beste wat je nodig hebt! En aangezien ik gelovig ben heb ik ook heel erg op God vertrouwt.

Wat ik gemist heb bij mijn eerdere bevallingen informatie , of te wel Informend consent, dat IK de gene ben die alle keuzes mag maken. Ik wil met mijn ervaringen andere vrouwen laten zien dat bevallen ook anders kan. Jij hebt de regie! Jij bent de gene die weet wat je nodig hebt!

Wil jij net als Mariska van jouw bevalling de mooiste ervaring uit je leven maken? Dan is mijn online bevalcursus ‘Creëer jouw droombevalling’ voor jou. Ik neem je stap voor stap mee in de fysiologische baring en ik leer jou hoe jij met je lichaam en je baby kan samenwerken om van jouw bevalling een fantastische ervaring te maken. Klik op de knop hieronder voor meer informatie!