...

Lotus bevalling: Alles wat jij wilt weten

De Lotus bevalling of de halve-lotus bevalling wordt steeds populairder, maar wat is een lotus bevalling precies? Wat zijn de voordelen van een lotus bevalling en hoe bereid je je voor op een lotus bevalling? In deze blog lees je hier alles over.

Foto: @milkandhannah

Een lotus bevalling kan spirituele voordelen hebben voor de ouders en baby. 

Wat is een lotus bevalling?

Bij veruit het merendeel van de bevallingen wordt vrijwel direct na de geboorte de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt, meestal door de vader. De Lotus bevalling is een vorm van bevalling waarbij de baby vast blijft zitten aan de placenta en de navelstreng totdat ze op natuurlijke wijze scheiden. Dit gebeurt meestal in de loop van meerdere dagen. Sommige mensen geloven dat lotusgeboorte helpt om een vreedzamere overgang voor de baby te creëren, en ook om een meer spirituele ervaring voor de moeder te bieden. Bij een Lotus bevalling wordt de navelstreng intact gehouden totdat deze op natuurlijke wijze loslaat van de navel. Na de geboorte zal de navelstreng opdrogen en na een x aantal dagen van de navel afvallen. Hoelang dit duurt is per baby verschillend. Het kan zijn dat de navelstreng na 4 dagen loslaat, maar dit kan ook 8 dagen duren. Mensen die de lotus bevalling toepassen geloven dat het laten zitten van de navelstreng aan de baby, de baby in staat stelt energie en voedingsstoffen van de placenta te ontvangen totdat de natuurlijke scheiding plaatsvindt.

Geschiedenis van de lotus bevalling

Het gebruik van de lotus bevalling is een oude traditie die eeuwen teruggaat. Het werd oorspronkelijk beoefend in China, India en Zuidoost-Aziatische landen zoals Thailand en Indonesië. In sommige culturen geloofde men dat de navelstreng aan de baby vast moest blijven zitten totdat deze volledig gescheiden was van het lichaam van de moeder. In India geloofde men dat de navelstreng het pad was dat de ziel aflegde om het lichaam van de baby binnen te gaan en dat deze eraan vast moest blijven zitten totdat de baby sterk genoeg was om zelfstandig te functioneren. In Zuidoost-Azië werd lotusgeboorte gebruikt om ervoor te zorgen dat de baby gehecht bleef aan zijn moeder en het spirituele rijk.

Lotus-geboorte wint de laatste jaren aan populariteit in de moderne wereld, hoewel het nog steeds niet algemeen gebruikelijk is. De lotus bevalling wordt niet medisch aanbevolen vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s, maar er is geen duidelijk medisch bewijs dat suggereert dat het gevaarlijk is. Ouders die ervoor kiezen om een lotus bevalling te beoefenen, geloven dat het gunstig is voor de fysieke en psychologische gezondheid van de baby, en dat het ook een meer natuurlijke en verbonden ervaring biedt voor moeder en baby.

Voordelen van een lotus bevalling

Voorstanders van de lotus bevalling geloven dat er een aantal voordelen zitten aan het hebben van een lotus bevalling:

  1. Het elimineert het trauma van het doorsnijden van de navelstreng: een lotusgeboorte elimineert het trauma van het doorsnijden van de navelstreng, waarvan wordt aangenomen dat het een moeilijke ervaring is voor baby’s.
  2. Het houdt de baby in een ongestoorde omgeving: Door de navelstreng niet door te knippen, blijft de baby in een ongestoorde omgeving, wat belangrijk is voor de fysieke en emotionele ontwikkeling van de baby.
  3. Het vermindert het risico op infectie: Door de navelstreng niet door te snijden, wordt het risico op infectie sterk verminderd, omdat de navelstomp niet in contact komt met iets dat een infectie zou kunnen veroorzaken.
  4. Het geeft de baby meer tijd om voedingsstoffen binnen te krijgen: de navelstreng blijft enkele dagen aan de placenta vastzitten, waardoor de baby voedingsstoffen en antilichamen van de placenta kan ontvangen.
  5. Het bevordert de band tussen moeder en baby: een lotusgeboorte bevordert de band tussen moeder en baby, omdat de baby dichtbij wordt gehouden en de natuurlijke overgang tussen de baarmoeder en de wereld kan ervaren.

Hele lotus bevalling of een halve-lotus bevalling wat is het verschil?

Nu is er ook nog het verschil tussen een hele lotus bevalling en een halve lotus bevalling. Bij een hele lotus bevalling blijft de navelstreng intact totdat de navelstreng na een aantal dagen vanzelf van de navel afvalt. Bij een halve lotus bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt nadat de placenta is geboren. Dit kan een aantal uur zijn nadat de placenta is geboren. Op deze manier kan al het resterende bloed uit de placenta naar de baby toestromen en kiezen de ouders zelf een moment uit om bewust de navelstreng door te knippen. Als een hele lotus bevalling voor jou als “to much” klinkt, zou ik altijd adviseren om een halve lotus bevalling te doen.

Op deze manier krijgt je baby alle bloed en voedingsstoffen uit de placenta die verloren gaan wanneer we te snel de navelstreng afklemmen en doorknippen. En daarbij wordt de navelstreng vaak doorgeknipt op het moment dat de vrouw nog aan het bijkomen is van de bevalling en dus deze “scheiding” niet bewust mee maakt. Het is een hele mooie en spirituele manier om hier meer bewust bij stil te staan door een aantal uur later of op een moment dat voor jullie goed voelt de navelstreng door te knippen.

Nadelen van een lotus bevalling

Hoewel een lotus bevalling nog geen standaard gebruik is wordt de populariteit steeds meer. Je zou je kunnen afvragen wat de nadelen zijn van een lotus bevalling. Er zijn geen medische nadelen gevonden van het hebben van een lotus bevalling. Een nadeel wat ouders kunnen ondervinden van een lotus bevalling is dat ze het lastig vinden de baby te verzorgen wanneer de navelstreng in tact blijft. Een goede kraamverzorger kan je hierbij helpen.

Hoe bereid je je voor op een lotus bevalling

ER zijn online veel lotus bevalling kruiden te vinden. Deze zorgen ervoor dat de placenta langer goed blijft en maskeren eventuele nare geurtjes. Na de bevalling wordt de placenta gewassen met water of zout water. Daarna wordt de placenta gedroogd, bestrooid met lotus bevalling kruiden (optioneel), en in schone doeken in een kom gelegd). Het wordt aangeraden de placenta iedere dag “te verzorgen” zolang deze aan je baby vast zit.

Tips bij een lotusbevalling

Denk jij na over het hebben van een lotus bevalling. Dan deel ik hieronder graag wat tips met je om je op weg te helpen.

  • Breng je verloskundige op de hoogte. Wil jij graag een lotus bevalling hebben? Vergeet dan niet je verloskundige of gynaecoloog hiervan op de hoogte te stellen. Een lotus bevalling is nog niet een standaard gebruik in Nederland en zo voorkom je dat de navelstreng “per ongeluk” wordt afgenaveld.
  • Laat het weten aan de kraamzorg. Je kraamverzorgende zal jou en je baby na je bevalling komen verzorgen. Het is fijn als je kraamzorg enige kennis heeft over de lotus bevalling. Door haar van te voren op de hoogte te brengen kan zij zich voorbereiden op jullie kraamweek.
  • Beschrijf het in je geboorteplan. Vergeet niet in je geboorteplan te vermelden dat jij een lotus bevalling wilt. Wanneer jouw verloskundige er niet bij kan zijn of je wordt overgeplaatst naar het ziekenhuis is het zorgpersoneel hiervan op de hoogte
  • Ga je bevallen via een keizersnede? In sommige gevallen is het ook mogelijk om bij een keizersnede een lotusbevalling te hebben. Bespreek dit van tevoren met jouw gynaecoloog..
  • Wanneer je een lotus bevalling wilt moet je rekening houden met de kleertjes. Er zit namelijk een navelstreng vast aan de navel van je baby en deze moet toch aangekleed worden. Denk aan kleding die ruim zit en een opening heeft aan de voorkant zoals rompertjes met een overslag.

Een hele lotus bevalling of een halve lotus bevalling zijn beide hele mooie bewuste manieren om de overgang voor je baby zachter te maken. Sta eens stil bij deze overgang die je je baby graag wilt geven. Waar jij uiteindelijk voor kiest is helemaal aan jou, maar het is mooi om hier bewust bij stil te staan.

Liefs, Pleunie

 

Wil jij van jouw bevalling de mooiste ervaring uit je leven maken? Dan is mijn online bevalcursus ‘Creëer jouw droombevalling’ voor jou. Ik neem je stap voor stap mee in de fysiologische baring en ik leer jou hoe jij met je lichaam en je baby kan samenwerken om van jouw bevalling een fantastische ervaring te maken. Klik op de knop hieronder voor meer informatie!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.