Doe dit NIET tijdens de bevalling

Wanneer je zwanger bent weet je dat je op een dag gaat bevallen. En laten we eerlijk zijn het liefst willen we allemaal een positieve bevalling ervaren. Niemand zit te wachten op een traumatische bevalling, maar tegenwoordig lijken de negatieve bevallingsverhalen het te winnen van de positieve bevallingsverhalen. Terwijl het voor iedere vrouw mogelijk is om een positieve bevalling te ervaren. Of je nu medische bent, thuis gat bevallen of in het geboortecentrum. Voor iedere vrouw is het mogelijk om een positieve bevalling te ervaren. In de blog ga ik jou uitleggen wat je niet wilt doen tijdens de bevalling om je kans op een positieve bevalling zo groot mogelijk te maken.

Foto: @milkandhannah

Iedere vrouw wil een positieve bevalling ervaren

Wat is een positieve bevalervaring.

Hier is eigenlijk geen eenzijdig antwoord op te geven. Een positieve bevalervaring is voor iedere vrouw anders. De een wil super graag in het ziekenhuis bevallen en de ander wil het liefst thuis in bad bevallen met zo min mogelijk aandacht van de verloskundige. En alles daartussen. Een positieve bevalling ervaren betekend dat jij je gesteund voelt, dat er naar je wensen geluisterd wordt en dat je het gevoel hebt goed met de sensaties van de bevalling kon omgaan.

Om je kans op een positieve bevalling zo groot mogelijk te maken heb ik een aantal punten voor je op geschreven waar jij me aan de slag kan.

Doe dit niet tijdens de bevalling: Vergeet niet te bewegen

We kennen het allemaal wel toch? Die beelden van een barende vrouw op bed. En ze komt er vaak niet meer vanaf totdat de baby is geboren. Zo onrealistisch. Want als er één ding is waar de meeste vrouwen die ooit zijn bevallen het toch wel over eens zijn dan is het wel dat op bed liggen tijdens je bevalling ondragelijk is. Vrouwen kunnen hun weeën veel beter opvangen wanneer ze in beweging zijn. Daarbij zorgt de zwaartekracht wanneer we rechtop bewegen of zitten ervoor dat er meer druk komt te staan op onze baarmoedermond waardoor we krachtigere weeën zullen krijgen. En juist die krachtige weeën zij nodig om de bevalling te helpen doen vorderen en slagen.

Daarbij moet jouw baby een inwendige spildraai maken om door jouw bekken heen geboren te worden. Jouw bekken is voor je baby eigenlijk het allergrootste puzzelstukje om doorheen te navigeren. En wanneer wij gaan liggen op onze rug kun je je voorstellen dat het veel lastiger wordt voor je baby om te bewegen en draaien. Wanneer we staan, zitten of voorover leunen heeft je baby veel meer ruimte en helpt de zwaartekracht je baby met zijn weg naar beneden vinden.

Beweging heeft dus meerdere voordelen voor zowel jou als voor je baby. Ook kan het zeker geen kwaad om van te voren je te verdiepen in het bekken, de reis die je baby moet maken en welke houdingen en technieken jouw bevalling kunnen helpen doen vorderen en slagen. Zo kun je veel voorkomende complicaties voorkomen en zelfs verhelpen. Door middel van natuurlijke technieken toe te passen, en dat geeft zo ontzettend veel kracht als jij zelf deze kennis hebt.

In mijn online cursus ga ik helemaal de diepte in over het bekken en welke houdingen en technieken je tijdens de verschillende fases van de bevalling kunt toepassen. Ben je benieuwd naar meer informatie klik dan even op deze link.

Doe dit niet tijdens de bevalling: Vergeet niet je zo goed mogelijk voor te bereiden

Uit onderzoek is gebleken dat de mate van ondersteuning en hoe goed zij wisten om te gaan met de sensaties van de bevalling twee van de factoren waren waardoor ze achteraf positiever terug keken op hun bevalling. En gelukkig heb jij hier enorm veel invloed op. Jij kan er nu tijdens je zwangerschap voor zorgen dat je een geboorteteam om je heen verzameld die jou straks tijdens de bevalling enorm goed kunnen ondersteunen.

De juiste ondersteunen betekend dat jouw geboortepartner wéét wat hij of zij kan doen om jouw te helpen beter met de sensaties van de bevalling om te gaan. Dit betekend dat jij je samen met je geboortepartner moet voorbereiden op de aankomende bevalling. Ik zie het zo vaak gebeuren dat de zwangere vrouw de enige is die zich goed voorbereid op haar aankomende bevalling, maar dat de partner hier helemaal niet in wordt meegenomen. Ofwel omdat hij daar geen zin in heeft of omdat hij het onnodig vindt. Maar tijdens de bevalling is de geboortepartner degene die deze kennis moet hebben.

Van te voren kunnen we nooit weten hoe jij je weeën zal ervaren. Of je last krijgt van rugweeën of beenweeën, we hebben geen idee. Dan is het wel belangrijk dat jouw geboortepartner alle kennis en tools in huis heeft om jou zo goed mogelijk te ondersteunen. Een uitgebreide voorbereiding betekend dat je en je partner begrijpen wat jij kan doen om je lichaam te helpen de bevalling te laten vorderen en slagen, dat jij en je partner technieken kent om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan, dat je weet hoe je op natuurlijke manier problemen en complicaties kan voorkomen. Op die manier zul jij je kans op een positieve bevalervaring zo groot mogelijk maken.

Meer informatie over mijn online cursus vind je hier

Doe dit niet tijdens te bevalling: Focus je niet teveel op de ontsluiting

Een grote fout die ik heel veel vrouwen zie maken is het teveel letten op de ontsluiting. We zijn inwendige onderzoeken, aka toucheren, eigenlijk als iets gaan zien wat erbij hoort. Terwijl zo normaal is het niet om om de paar uur een inwendig onderzoek te krijgen. Veel vrouwen vinden dit heel ongemakkelijk, vinden het zelfs pijnlijk of zitten hier niet op te wachten. Weet dat het jouw recht is om dit niet goed te keuren. Jij mag absoluut zeggen dat je geen inwendig onderzoek wilt tijdens de bevalling.

Wil je dit wel, probeer je dan niet teveel te focussen op de uitslag van dit inwendige onderzoek. Bijna iedereen weet wel dat we 10 centimeter moeten ontsluiten totdat we mogen gaan persen. Maar dit is helemaal niet waar. Wanneer je volledige ontsluiting hebt, en je lichaam en je baby er klaar voor zijn, dan zal je lichaam persweeën gaan maken en zelfstandig je baby naar buiten toe duwen. Die volledige ontsluiting betekend bij sommige vrouwen 8 centimeter en bij andere 12 centimeter. Dit is afhankelijk van de grootte van je kindje.

Daarbij duren de eerste 4 á 5 centimeter het langst. Wanneer vrouwen te horen krijgen dat ze pas 2 of 3 centimeter ontsluiting hebben kunnen ze zich gedemotiveerd voelen omdat het voor hun gevoel dan nog uren kan duren. Terwijl ontsluiting kan opeens heel snel gaan. Soms zelfs binnen een half uur.

Focus je dus niet teveel op de ontsluiting, maar heb het vertrouwen in je lichaam en ga mee met dat wat je lichaam probeert te doen.

Doe dit niet tijdens de bevalling: Vergeet niet te eten en te drinken

Mijn laatste tip voor deze blog is vergeet niet te eten en te drinken. Een bevalling is topsport en om ervoor te zorgen dat je voldoende energie houdt en je lichaam goed zijn werk kan blijven doen is het belangrijk dat je lichaam brandstof binnen krijgt. Nou moet je niet denken aan hele maaltijden, maar denk aan fruit, druivensuiker, dadels, kokoswater enz. Eten en drinken is belangrijk om de marathon te kunnen blijven volhouden dus zorg ervoor dat je voldoende kleine snacks in huis hebt.

Belangrijk om te vermelden! Vergeet niet ieder uur te gaan plassen. Een volle blaas kan ervoor zorgen dat je baby niet goed in je bekken kan indalen. Regelmatig plassen is dus heel verstandig.

Dit waren mijn vier tips voor jou om niet te doen tijdens de bevalling. Natuurlijk heb ik nog heel veel kennis om met jou te delen en het liefst bereid ik jou zo volledig mogelijk voor op jouw aankomende bevalling. Met mijn online cursus kun je helemaal op je eigen tempo je zo compleet mogelijk voorbereiden op jouw aankomende bevalling. Meer informatie over mijn online bevalcursus vind je hier. Wist je dat ik iedere twee weken een gratis masterclass geef waarin ik jou 4 hele waardevolle tips ga geven voor jouw aankomende bevalling? Aanmelden is helemaal gratis en kun je doen via deze link.

Dankjewel voor het lezen van deze blog en tot snel!

Liefs, Pleunie