...
Pleunie Teunis doula

Baarkruk: hoe werkt het

Affirmatiekaarten zwangerschap en bevalling

Bevallen op de baarkruk

Wanneer ik vrouwen vraag of zij wel eens na hebben gedacht over houdingen voor tijdens het persen dan is het bijna altijd of op je rug op bed liggen of op de baarkruk zitten. Niet zo gek want dit zijn eigenlijk de twee pershoudingen die we te zien krijgen in de media. Toch zijn er nog heel veel andere pershoudingen mogelijk, maar in deze blog ga ik het hebben over de baarkruk en hoe je het beste kunt baren op de baarkruk.

Hoe ziet een baarkruk eruit

Een baarkruk heeft een c vorm en lijkt eigenlijk op een wc bril behalve dat de rand smaller is en er een grotere opening aan de voorkant is. Een baarkruk staat vaak op pootjes zodat je makkelijk op een comfortabele hoogte kan zitten. Een baarkruk is bedoelt zodat jij comfortabel een squattende houding aan kan nemen zonder dat je hiervoor kracht uit je benen hoeft te halen. Een baarkruk zorgt ervoor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht. De uitdrijving van je baby zal hierdoor sneller en makkelijker gaan.

Een baarkruk kent verschillende hoogten. Je hebt ze op neutrale hoogte die we ook van de wc kennen tot hele lage waarbij je met je billen met 10 centimeter van de grond af bent. Hierdoor maakt je lichaam een nog grotere squat beweging.

Waarom de baarkruk

De baarkruk helpt jou om in een verticale houding te gaan zitten en zorgt ervoor dat we makkelijker ons bekkenbodem kunnen ontspannen. De verticale houding is handig omdat we hierdoor optimaal de zwaartekracht benutten. Door de zwaartekracht te gebruiken komt de baby makkelijker en dieper het bekken in en uiteindelijk door het geboortekanaal heen. Wanneer je op de baarkruk zit hoef je niet je bovenbeen spieren te gebruiken, maar kun je ontspannen gaan zitten.

Ook doet de baarkruk ons denken aan de wc. Ons hele leven hebben wij ons lichaam geleerd om op de wc ons behoefte te doen. We weten dat zodra we op de wc zitten we onze sluitspieren kunnen ontspannen en onze behoefte kunnen doen. Hetzelfde geldt ook een beetje voor de baarkruk. Doordat we dit associëren met het toilet zijn vrouwen vaak beter in staat hun bekkenbodem te ontspannen en wordt het kindje vaak makkelijker geboren.

positieve affirmatie bevalling

Baarkruk hoe werkt het

Een baarkruk bestaat dus uit een dunne halve cirkel. Wat belangrijk is om te weten is dat je goed met je zitbotjes op de rand van de baarkruk gaat zitten. Wanneer jij nu je handen onder je billen legt voel je aan beide kanten je zitbotjes zitten. Het is belangrijk om met deze zitbotjes op de rand van de baarkruk te gaan zitten. Gaan we nou met onze billen op de rand zitten, dan vallen de zitbotjes eigenlijk binnen de rand van de baarkruk en belemmeren we deze om meer open te gaan staan voor de geboorte van je baby.

Wat we vaak zien bij vrouwen is dat wanneer de wee voorbij is ze vaak onderuit zakken en tegen hun partner achter hun aan leunen. Zodra de wee dan wee begint beginnen ze met persen in deze onderuitgezakte houding. Wat dus belangrijk is om te onthouden is zodra de wee weer begint om weer goed op de zitbotjes te gaan zitten.

De persfase

Veel vrouwen denken dat zodra de persfase is begonnen ze in 1 houding zullen blijven, maar zeker tijdens de persfase van de bevalling is het belangrijk om ook hier nog steeds te blijven bewegen. Wanneer je graag op de baarkruk wilt bevallen probeer dan zodra de wee voorbij is even te gaan staan en met je heupen te bewegen of een klein stukje te lopen in de kamer. Zodra je weer voelt dat de wee terug komt kun je weer rustig op de baarkruk plaatsnemen en de volgende perswee afmaken. Door te blijven bewegen en niet continue in dezelfde houding te blijven zitten zorgen we ervoor dat de baby makkelijker zijn weg naar de uitgang kan vinden en zorgen we ervoor dat de schaamlippen niet opzwellen doordat er teveel bloed naartoe stroomt.

 

Wanneer ga je op de baarkruk?

Ook gedurende de bevalling kan een baarkruk een hele fijne plek zijn om je weeën op te vangen. Je maakt mooi gebruik van de zwaartekracht, door de diepe squat zorg je voor meer ruimte in het bekken en hierdoor kun je even rusten doordat je benen worden ontlast.

Tijdens de persfase neem je plaats op de baarkruk wanneer je een wee voelt aankomen. Het is belangrijk om te onthouden dat beweging en het proberen van verschillende houdingen ook tijdens de persfase belangrijk is. Zeker wanneer je voelt dat je persweeën niet krachtig genoeg zijn kun je ook nog andere houdingen proberen. Je kunt bijvoorbeeld op handen en knieën persen, staand, gehurkt, op je zij liggen. Er zijn veel variaties mogelijk voor pershoudingen.

Ben je benieuwd naar meer inspiratie voor verschillende houdingen tijdens de bevalling en de persfase? In mijn geboorte kaartendeck vindt je 20+ houdingen die jij kunt toepassen tijdens de bevalling. Bekijk mijn geboorte kaartendeck hier

Een baarkruk is niet bedoelt om 30 minuten achter elkaar op te zitten, dit omdat er anders teveel bloed naar je schaamlippen stroomt waardoor deze kunnen opzwellen. Probeer dus tussen de weeën door even te lopen of een andere houding te vinden.

Hoe zit je op een baarkruk?

De beste manier om op een baarkruk te gaan zitten is door een actieve houding aan te nemen. Dus niet onderuit gezakt, maar rechtop en zittend op je twee zitbotjes. Zorg ervoor dat je knieën niet te ver uit elkaar wijzen want hierdoor verkleinen we alleen maar het bekken uitgang. Door je knieën neutraal voor je te houden of door je knieën naar elkaar toe te bewegen zorgen we ervoor dat het bekken uitgang wordt vergroot en je baby dus meer ruimte heeft om geboren te worden. Maak je geen zorgen over de verloskundige dat ze het niet goed kan zien. Je verloskundige kan alles in de gaten houden door een spiegeltje neer te leggen of door aan de zijkant mee te kijken. Zoek een houding die voor jou intuïtief het meest comfortabel voelt.

De rol van de partner

Op de baarkruk persen zorgt ervoor dat je als partner haar goed kunt ondersteunen. Je kan bijvoorbeeld achter haar op een stoel plaatsnemen zodat ze tegen je aan kan leunen wanneer de wee voorbij is. Zorg ervoor dat er een kussen aanwezig is voor extra ondersteuning van haar hoofd. Probeer haar te helpen met de ademhaling door haar te coachen de baby naar buiten toe te ademen in plaats van haar adem in te halen. Wanneer ze na 3 persweeën niet zelf van de baarkruk afkomt kun je ook aan haar voorstellen om even te gaan staan en even samen een stukje door de kamer te lopen.

Ook kun je als partner de vrouw tegendruk geven in haar onderrug wanneer zij hier pijn ervaart. Door achter haar plaats te nemen heb je op de baarkruk mooi toegang tot haar onderrug en is het geven vaan tegendruk een makkelijke taak.

Hebben jullie van te voren besproken dat jij degene zult zijn die de baby opvangt dan kun je voor haar plaatsnemen en tijdens het persen haar handen vasthouden zodat ze hieraan kan trekken. De theorie gaat dat wanneer we ons ergens aan vast houden we het andere los kunnen laten. Vast houden aan jouw handen betekend dat ze makkelijker haar bekkenbodem kan ontspannen om zo makkelijker de baby naar buiten te persen. Tussen de weeën door kun je haar helpen te gaan staan en samen te bewegen en zodra de wee weer begint help je haar plaatsnemen op de baarkruk en help je haar mee met ademhalen.

    Voordelen van op de baarkruk bevallen

    – Door de verticale houding zorgt de zwaartekracht voor een snellere uitdrijving

    – Doordat het hoofdje van de baby beter op de uitgang drukt ervaren vrouwen vaak sterkere en krachtigere persweeën

    – Als je moe bent en graag van de zwaartekracht gebruik wilt maken zorgt de baarkruk ervoor dat je ontspannen kan zitten

    – Je heiligbeen heeft de vrijheid om mee te bewegen

    – Een baarkruk verkleint de kans op het krijgen van een kunstverlossing zoals een vacuümpomp

    – De kans op het krijgen van een knip wordt verkleint

    – De baarkruk kan ook gebruikt worden onder de douch of in bad

    – Op de baarkruk kun je makkelijk zelf je baby aanpakken

    Geboorte kaartendeck

    Nadelen van op de baarkruk bevallen

    – Doordat je in een verticale houding zit kan de uitdrijving heel snel gaan wat de kans op uitscheuren kan vergroten. Bij een snelle bevalling is het beter om een horizontale houding aan te nemen

    – Het is niet verstandig om 20 minuten achter elkaar op de baarkruk te blijven zitten, probeer dus tussendoor te gaan staan of te bewegen.

      Bestel jouw geboorte kaartendeck hier

      Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
      Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.