Voortekenen bevalling: Waar moet je op letten?
Wat zijn de voortekenen van de bevalling? Aan het einde van je zwangerschap ben je waarschijnlijk heel erg bewust van veranderingen of gebeurtenissen die in je lichaam plaats vinden. En iedere keer dat er iets gebeurt wat niet alledaags is vraag je jezelf misschien wel af of dit het begin kan zijn van de bevalling. En het niet weten van het antwoord kan soms heel frustrerend zijn. Daarom ga je ik je in dit artikel de nummer 1 aanwijzing geven zodat jij zeker weet dat de bevalling is begonnen.
Voortekenen naderende bevalling
Het gebeurt zo vaak dat vrouwen geobsedeerd raken door te zoeken naar symptomen in hun lichaam om te achterhalen of de bevalling zich al aandient. En dit kan heel erg overweldigend zijn en vermoeiend. In dit artikel ga ik de verschillende symptomen en voortekenen van de beginnende bevalling met jou bespreken. Zodat jij kunt stoppen met het zoeken naar signalen vanuit je lichaam en kunt gaan genieten van die laatste momenten met je kindje nog in je buik.
Slijmprop verliezen
Je baarmoeder wordt tijdens je zwangerschap goed afgesloten door middel van een slijmprop. Het verliezen van je slijmprop kan een voorteken zijn dat de bevalling zich binnenkort zal aandienen. Je slijmprop is een dik, wittige taai stukje slijm die in de baarmoedermond zit om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën bij je baarmoeder en baby kunnen komen. Vrouwen verliezen vaak hun slijmprop wanneer het lichaam van de vrouw zich aan het voorbereiden is op de bevalling, maar het kan ook zijn dat vrouwen kleine stukjes verliezen tijdens de zwangerschap en waarna de slijmprop zichzelf dan opnieuw herstelt en weer zal aangroeien. Dus ondanks dat dit een teken kan zijn dat de bevalling elk moment kan gaan beginnen of is begonnen is dit niet HET teken waar je op moet letten om te achterhalen of jouw bevalling is begonnen of binnenkort zal gaan beginnen.
Voortekenen bevalling menstruatiekrampen
Helemaal aan het begin van de bevalling wanneer de eerste weeën worden gemaakt zullen deze aanvoelen als lichte menstruatiekrampen. Vaak voelen vrouwen hele lichte krampen die ze niet goed kunnen plaatsen. Soms houden deze lichte menstruatiekrampen wel een dag aan voordat ze in intensiteit toenemen. Lichte menstruatiekrampen wanneer je tussen de 36 en 42 weken zwanger bent, die komen en gaan zijn zeker een goeie indicatie dat de bevalling is begonnen. Wanneer jij nog in je eerste of tweede trimester zit zijn dit waarschijnlijk krampen die ontstaan doordat je baarmoeder enorm hard aan het groeien is om ruimte te maken voor je baby. Wanneer je je hierover zorgen maakt kun je altijd je verloskundige bellen om dit te bespreken, maar over het algemeen zijn deze krampen heel onschuldig. Pas wanneer je aan het einde van je zwangerschap bent gekomen en lichte menstruatiekrampen ervaart kun je spreken van een beginnende bevalling.
Wil je graag wat meer informatie over menstruatiekrampen en lichte buikpijn tijdens het eerste trimester? Bekijk dan dit artikel van 24baby. over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Schrijf je nu in voor mijn GRATIS masterclass
Maak van jouw bevalling één van de mooiste momenten uit je leven. Jij bent gemaakt om te baren en ik help je graag om dit in te zien.
Met de juiste kennis, technieken en tools zul jij je bevalling als een magische gebeurtenis ervaren. Dat is precies wat ik jou ga leren tijdens mijn online masterclass.
Voorteken bevalling misselijkheid
Aan het begin van de bevalling of bij een naderende bevalling klagen vrouwen vaak over misselijkheid. Misselijkheid is ook een van de symptomen van een beginnende bevalling. Dit misselijke gevoel wordt veroorzaakt door je lichaam dat zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Soms komt het voor dat door alle inwendige veranderingen die plaats vinden aan het einde van de zwangersschap dat vrouwen misselijk worden of minder zin hebben om te eten. Dit zijn aanwijzingen waardoor veel vrouwen het gevoel kunnen hebben dat hun bevalling is begonnen. En alhoewel dit een vrij logische gedachte is betekend dit niet persee dat je bevalling ook daadwerkelijk is begonnen. Het Kan betekenen dat je bevalling is begonnen, maar het kan ook betekenen dat je lichaam zich inwendig aan het voorbereiden is op de daadwerkelijke bevalling wat nog steeds een super goed teken is en wat nog steeds betekend dat je steeds dichter bij de daadwerkelijke bevalling komt.
Diarree voorteken bevalling
Veel vrouwen ervaren zachte ontlasting of zelfs diarree aan het einde van hun zwangerschap. Deze verandering in je ontlasting wordt veroorzaakt door een hormoon prostaglandines dat wordt afgescheiden. Prostaglandines worden geproduceerd door de wand van je baarmoeder. Dit hormoon is heel belangrijk aan het begin van je bevalling en zorgt ervoor dat je lichaam zich gaat voorbereiden op de bevalling. Prostaglandines in je bloed zorgen ervoor dat je verteringssysteem zich zal reinigen zodat er meer ruimte gemaakt kan worden voor de baby zodat zij verder zal indalen. Deze verandering in je ontlasting kan ook gepaard gaan met een misselijk gevoel of krampen en zoals ik al eerder zij kunnen vrouwen dit zien als 1 van de tekenen dat de bevalling is begonnen of snel zal beginnen. En nogmaals dit is iets dat een mogelijk teken is dat de bevalling is begonnen, maar niet persee een reden om aan te nemen dat je bevalling ook daadwerkelijk is begonnen. Maar zachte ontlating of zelfs diarree aan het einde van je zwangerschap kan wel een van de tekenen zijn dat je lichaam zich aan het voorbereiden is en dat de bevalling binnenkort zal beginnen.
Gebroken vliezen voorteken bevalling
Een ander symptoom van een beginnende bevalling is het verliezen van vruchtwater. Vruchtwater kan lekken doordat er een scheurtje is ontstaan aan de bovenkant van de vliezen waardoor je druppeltjes verliest die je niet kunt ophouden. Of je vliezen kunnen geheel breken waardoor je een plens vruchtwater zult verliezen. Dit is een heel duidelijk teken dat de bevalling heel erg snel zal gaan beginnen, maar het betekend niet meteen dat je bevalling per direct is begonnen. Wanneer je vruchtwater verliest voordat de bevalling is begonnen noemen we dat prematuur reptuur van de membranen of PPROM. Ik heb op mijn Youtube kanaal een hele video gemaakt waarin ik vertel waar jij op moet letten en welke keuzes je moet maken in het geval dat je vliezen breken. Bekijk de video: gebroken vliezen. Het breken van je vliezen kan een hele goeie indicatie zijn dat je bevalling ieder moment kan gaan beginnen, of het kan een teken zijn dat je bevalling is begonnen en jij op het juiste pad zit om heel snel je baby te ontmoeten.
38 weken zwanger voortekenen bevalling
Rond de 38 weken weken zwangerschap is je kind voldragen en zou de bevalling ieder moment kunnen aandringen. Daarom zijn er voor vrouwen die vanaf 38 weken zwangerschap gaan zoeken naar voortekenen van een naderende bevalling. Vaak nemen rond deze tijd de hoeveelheid harde buiken toe. Harde buiken zijn je lichaams natuurlijke manier om zich voor te bereiden op de bevalling. Je lichaam oefent als het ware met het samentrekken van de baarmoederspier. Hoewel harde buiken heel erg onschuldig zijn en juist zelfs een goed teken zijn kan dit wel ongemakkelijk zijn. Zeker wanneer je al zover zwanger bent kunnen harde buiken letterlijk in de weg gaan zitten. Harde buiken zijn echter geen voorteken dat de bevalling is begonnen. Door harde buiken te maken is je lichaam aan het oefenen om je baarmoederspier samen te trekken, maar dit zal niet doorzetten in weeën.
Harde buiken voortekenen bevalling
Harde buiken zijn , zoals ik hiervoor al vertelde, samentrekkingen van je baarmoederspier. Je lichaam oefent op deze manier met je baarmoeder op de aankomende bevalling. Het is belangrijk dat deze spier sterk is en heeft geoefend voordat het zover is. Vandaar dat harde buiken een goed teken zijn, ondanks dat ze als vervelend ervaren kunnen worden.
Harde buiken en weeën wat is het verschil?
Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier die ontsluiting creëren. Een groot verschil met weeën en harde buiken is dat weeën 1. Regelmatig terugkomen. In het begin komen ze om de 20 minuten of 10 minuten en in de loop van de tijd komen ze steeds sneller achter elkaar. Daarnaast nemen weeën 2. In intensiteit toe. Een harde buik is een verkramping dat gedurende een paar minuten hetzelfde aanhoudt. Een wee wordt in de loop van de wee steeds sterker en neemt dan weer af. Er is een duidelijke piek voelbaar. 3. Ook kan een harde buik soms wel minuten lang duren, soms zelfs 20 minuten lang. Terwijl een wee zeker in het begin maar zo’n 40 seconden aanhoudt.
Weeën
Het meest belangrijke teken dat je bevalling is begonnen zijn je weeën. Nu kan het zijn dat je al last hebt van af en toe een wee, maar wanneer je weeën ervaart die steeds krachtiger en sneller achter elkaar komen dan is dit een heel goed en duidelijk teken dat de bevalling daadwerkelijk is begonnen. Aan het begin heb je misschien weeën die soms intens zijn en dan weer niet of je hebt weeën die heel snel weer over zijn en daarna weer een minuut lang duren en die soms 20 minuten na elkaar komen en dan weer 5 minuten na elkaar komen. Maar allemaal niet super intens of krachtig. Dit soort weeën komen vaak voor tijdens de latente fase van de bevalling of wel het begin stadium van de bevalling.
Latente fase van de bevalling
De latente fase van de bevalling kan enkele dagen duren of maar een aantal uur. Wanneer je bevalling vordert en dus ook je weeën zul je merken dat je weeën steeds sterker worden en steeds sneller achter elkaar komen als in het begin. Dus of je weeën nu elke 20 minuten of elke 5 minuten komen, 30 seconden lang duren of 60 seconden lang duren, het belangrijkste voor jou tijdens jouw unieke bevalling is om te kijken of je weeën steeds sterker en sneller achter elkaar komen en of ze steeds intenser worden zodat jij je moet focussen om met de sensaties van de wee om te gaan. Als jij benieuwd bent hoe de sensaties van een wee aanvoelen en wat jij kunt verwachten tijdens de bevalling dan heb ik een video gemaakt waarin ik uitleg wat weeën precies zijn en hoe ze zullen aanvoelen. Via deze link kun je de video bekijken: Hoe voelen weeën aan?
Geen voortekenen bevalling
Ben je aan het einde van je zwangerschap gekomen maar heb je nog geen enkel voorteken gehad van een naderende bevalling? Maak je geen zorgen! De meeste vrouwen zullen geen enkel voorteken ervaren, maar zal de bevalling plots uit het niets zich aandienen. In mijn ervaring is het beter om niet te zoeken naar voortekenen. Je kunt beter alle symptomen negeren zoals het verliezen van je slijmprop, of het voelen van lichte menstruatiekrampen en het hebben van zachte ontlasting die kunnen wijzen op een naderende bevalling, want soms kan het frustrerend zijn als de bevalling zich niet aandient nadat jij dacht dat je nu echt een duidelijk signaal had gevonden. Plus hoe langer jij jezelf kunt afleiden van de bevalling hoe korter de bevalling zal lijken. Aan het begin van de bevalling is het altijd een goed idee om zoveel mogelijk afleiding te zoeken en zoveel mogelijk verder te gaan met je dag zoals je dat normaal gesproken ook zou hebben gedaan. Of misschien is het een goed idee om nog even te gaan rusten en zelfs een middag slaapje te doen.
Ik hoop dat je in dit artikel je antwoorden hebt gevonden. Heb je al mijn YouTube kanaal bekeken? Hierop upload ik wekelijks nieuwe video’s met leuke weetjes en feitjes over de zwangerschap, bevalling en de postpartum periode. Vergeet je zeker niet te abonneren op mijn kanaal 😉
Liefs, Pleunie
Schrijf je nu in voor mijn GRATIS masterclass
Maak van jouw bevalling één van de mooiste momenten uit je leven. Jij bent gemaakt om te baren en ik help je graag om dit in te zien.
Met de juiste kennis, technieken en tools zul jij je bevalling als een magische gebeurtenis ervaren. Dat is precies wat ik jou ga leren tijdens mijn online masterclass.