...
Pleunie Teunis doula

Thuis bevallen: hoe veilig is dat?

Doula Utrecht Pleunie Teunis

Thuis bevallen

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Het is een vraag die veel vrouwen bezig houdt tijdens hun zwangerschap. In dit artikel ga ik het met jou hebben over thuis bevallen en is dat wel zo veilig?

Thuis bevallen

In Nederland kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Je kunt kiezen voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, een geboortecentrum of je kunt ervoor kiezen om thuis te bevallen. Dat je in Nederland kunt kiezen om thuis te bevallen en daar ook de vrije keuze voor te hebben vinden wij eigenlijk heel erg normaal, maar Nederland is een van de weinige landen in Europa waar thuisbevallingen plaats vinden. Een aantal jaar geleden is thuis bevallen dan ook aan ons immaterieel erfgoed toegevoegd. Ondanks dat neemt het aantal thuisbevallingen steeds meer af. Ik 2019 beviel nog maar 12% van de vrouwen thuis terwijl in de jaren 90 dit percentage nog zo’n 35% was. De reden hiervoor is dat de bevalling steeds meer als een medisch proces wordt gezien en vrouwen vaak het idee hebben dat het veiliger is om in het ziekenhuis te bevallen. Maar is dat ook zo? Daar gaan we het in deze video over hebben. Hoe veilig is een thuisbevalling en waarom zou jij kiezen voor een thuisbevalling.

“Dat is dapper”

Bewust kiezen voor een thuisbevalling is voor veel vrouwen toch wel een stap die ze moeten zetten. Of ze hebben zelf wat overtuigingen waar ze mee worstelen of ze willen juist heel bewust kiezen voor een thuisbevalling, maar ze hebben een partner of familieleden die haar voor gek verklaren. Vrouwen die openlijk vertellen dat ze willen thuis bevallen krijgen vaak opgetrokken wenkbrauwen als reactie of de opmerking “Zo, dat is dapper” te horen.

We leven in een tijd waarin men de bevalling ziet als een medisch en soms zelfs gevaarlijk proces. Want voor een bevalling zijn toch dokters nodig in ziekenhuisjassen en het liefst een operatiekamer op stand by voor het geval het fout gaat. Maar een bevalling hoeft helemaal niet onvermijdelijk in het ziekenhuis plaats te vinden, er is zelfs aangetoond dat een thuisbevalling voor veel vrouwen een van de veiligste opties is. Bij een thuis bevalling ervaren vrouwen vaak een meer ontspannen bevalling en hebben vaak een betere uitkomst, waar ze achteraf positief en tevreden op terugkijken.

 

Thuis bevallen hoe veilig is dat?

Of een thuisbevalling veilig is? Het antwoord is JA. Een thuisbevalling is net zo veilig als een ziekenhuisbevalling. Dit concludeerde gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in Amsterdam naar aanleiding van onderzoek onder 80.000 zwangeren in 2015.

Wat ook heel interessant is, is dat er uit een Britse studie naar voren is gekomen dat vrouwen die weinig risico lopen, die dus geen complicaties hebben tijdens hun zwangerschap, zelfs veiliger zijn wanneer ze thuis bevallen als wanneer ze dit in het ziekenhuis doen. Dit komt doordat er bij thuisbevallingen of in geboortecentrums je een kleinere kans hebt op medische ingrepen als wanneer je in het ziekenhuis bevalt.

 

Thuisbevalling alsnog naar het ziekenhuis

Wel is het zo dat van alle vrouwen die thuis willen bevallen uiteindelijk alsnog ongeveer de helft naar het ziekenhuis toe moet wanneer ze bevallen van een eerste kindje. En bij een tweede of derde bevalling ligt dit percentage rond de 17%.

De reden waarom vrouwen tijdens de bevalling soms naar het ziekenhuis worden gebracht zijn onder andere:

– Omdat de bevalling lang duurt en de vrouw wordt moe, ze heeft er genoeg van en wil graag pijnbestrijding.

–  Er zit meconium, babypoep, in het vruchtwater wanneer de vliezen breken. Dit kan een teken zijn dat de baby stress ervaart of de baby doet het super goed, maar kan dit wel in zijn of haar longen krijgen waardoor ze na de geboorte ademhalingsproblemen heeft. In dat geval wordt aanbevolen om naar het ziekenhuis te gaan.

– De verloskundige maakt zich zorgen om de gezondheid van de moeder of de baby, deze problemen worden vaak lang voordat het ernstig is opgemerkt en er is dan vaak rustig de tijd om naar het ziekenhuis te gaan.

– Of er zijn problemen na de geboorte, zoals een placenta die niet los laat, overmatig bloedverlies bij de moeder of opstart problemen bij de baby. Deze situaties komen vrijwel nooit voor, maar om een weloverwogen keuze te kunnen maken is het goed om op de hoogte te zijn van alle risico’s. Net zoals het goed is om op de hoogte te zijn van bevalling in het ziekenhuis.

Als we even terug komen op de cijfers dan werd van alle thuisbevalling 3,6 % met spoed verwezen naar het ziekenhuis en 28,3% zonder spoed verwezen naar het ziekenhuis. Het resterende percentage waren dus verplaatsingen naar het ziekenhuis zonder verwijzing waarbij de vrouw bijvoorbeeld moe werd en graag pijnbestrijding wilde of ze wilde zelf graag verplaatst worden naar het ziekenhuis omdat dat voor haar op dat moment de beste keuze was.

Dat gebeurt ook.

Wanner je kiest voor een thuisbevalling betekend het niet dat je ook echt thuis moet bevallen. Dat je verder geen keuze hebt. Wanneer jij tijdens de bevalling toch het gevoel hebt dat je ergens anders moet of wilt zijn dan kun je dit altijd bespreken en dat verzorgt je verloskundige de overplaatsing naar een geboortecentrum of ziekenhuis voor jou.

 

Thuis bevallen, wat als het mis gaat?

Je weet natuurlijk nooit hoe een bevalling gaat verlopen. Je kunt je enkel voorbereiden op elk mogelijk scenario, maar je kunt niet exact weten wat er zal gaan gebeuren of hoe jij zal reageren op de sensaties van de bevalling. Maar wat goed is om te weten wanneer je besluit om thuis te bevallen is dat de verloskundige in Nederland een hele zware en intense opleiding hebben gehad. Ze hebben alles geleerd over hoe ze met eventuele complicaties moeten omgaan. Daarnaast nemen ze een hele koffer aan apparatuur mee naar de bevalling. Ze hebben medicijnen en spullen die ze kunnen gebruiken bij noodgevallen en krijgen regelmatig training om up-to-date te blijven.

Daarnaast wordt de overgrote meerderheid van de complicaties ruim om tijd opgemerkt en kun je dan alsnog naar het ziekenhuis gaan om medische hulp in te schakelen. Daarnaast leven we in een enorm ontwikkeld land en is echte hulp vaak maar op 10 minuten afstand van ons verwijderd. Over het algemeen is de tijd om in een ziekenhuis te komen in het hele land korter dan de wettelijke norm van 45 minuten.

 

Wat heeft een vrouw nodig om te bevallen

Wat het allerbelangrijkste is om te weten is wat een vrouw nodig heeft om te bevallen. En nee dat zijn niet de dokters met witte jassen aan die met zijn alle naar je staan te kijken of je het wel goed doet.

Wat een vrouw nodig heeft om te bevallen is rust, warmte, een stille ruimte, privacy zodat ze zich geborgen voelt en niet bloot voelt terwijl vreemde mensen continue haar kamer in en uit komen lopen, ze heeft ondersteuning nodig van bekende mensen, Mensen die ze vertrouwd en die haar liefde kunnen geven.

Ze heeft een donkere ruimte nodig waarin haar hormonen goed kun werk kunnen doen

Ze moet zich veilig voelen in haar omgeving.

En vaak is dit thuis.

Thuis kun voel jij je vaak het meest op je gemak. Je bent in je eigen vertrouwde omgeving, met je eigen bed, je eigen wc. Je hoeft niet het gevoel te hebben dat je eert toestemming moet vragen om even naar de wc te gaan of of je even onder de douch mag. Wanneer je thuis bent voelen vrouwen zich vaak veel vrijer. Ze voelen zich meer op hun gemak. Er komen geen vreemde artsen of verpleegkundige ongevraagd binnenlopen om te kijken hoe het gaat. Of een kantinejuffrouw die tijdens een wee even komt vragen of je nog een broodje wilt voor de lunch.

Bij een thuisbevalling ervaren vrouwen vaak veel meer rust en kalmte. En juist dat heeft een vrouw nodig om te kunnen bevallen. Daarnaast hebben vrouwen bij een thuisbevalling 60% minder kan op het krijgen van weeënopwekkers, omdat hun lichaam vaak veel beter haar werk kan doen in een eigen vertrouwde omgeving, vrouwen hebben 55% minder kans op het krijgen van een knip en 50% minder kans op het krijgen van een kunstverlossing. In het ziekenhuis wordt er veel meer naar de tijd gekeken en krijgt een vrouw veel sneller te maken met medische interventies. Terwijl een vrouw thuis vaak veel meer de tijd krijgt en de kans krijgt om naar haar lichaam te luisteren. Ook hebben vrouwen bij een thuisbevalling 70% minder kans op het krijgen van een ruggenprik. Doordat je thuis in je eigen vertrouwde omgeving vaak veel beter alle goeie bevalhormonen kunt aanmaken en  beter luistert naar je lichaam kunnen vrouwen vaak veel beter met de sensaties van de bevalling omgaan.

Al deze cijfers wijzen er eigenlijk op dat een vrouw het beste kan bevallen in haar eigen vertrouwde omgeving en toch wordt dit steeds minder vaak gedaan.

 

Thuis bevallen of in het ziekenhuis

Laat ik voorop stellen dat je als vrouw het beste kunt bevallen op de plek waar jij je het meet veilig en comfortabel voelt. En als dat een ziekenhuis is voor jou dan moet je gewoon kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Maar als jij graag thuis wilt bevallen, maar je hebt een partner of familieleden die jou wens niet respecteren dan kun je hun ook wijzen op de bewezen cijfers en onderzoeken naar thuisbevallingen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat onderzoek heeft aangetoond dat alles wat de bevalling een fijnere ervaring voor de vrouw maakt – een huiselijke, niet-medische omgeving, een verloskundige of doula die je kent en vertrouwt – de bevalling juist veiliger maakt.

Ook kun je ze erop wijzen dat als een vrouw in het ziekenhuis bevalt, dat moeilijkheden kan veroorzaken die niet zouden ontstaan als ze thuis of in een geboortecentrum zou bevallen. En je kunt erbij zeggen dat wij in Nederland een fantastisch medisch vangnet hebben en dat wanneer er extra medische hulp nodig is, die ook heel snel te verkrijgen is.

 

Thuis bevallen: wat nou als je “hoog risico” bent?

Het kan gebeuren dat je van je zorgverlener, je verloskundige of gynaecoloog het advies krijgt om in het ziekenhuis te bevallen. Omdat je een hoog BMI hebt, een tweeling draagt, een kindje in stuitligging hebt of al eens eerder bent bevallen via een keizersnede. Het is dan belangrijk dat je voor jezelf je eigen persoonlijke situatie in overweging neemt. Geen enkele twee vrouwen zijn hetzelfde en zelfs jou eigen tee of drie bevallingen zullen nooit hetzelfde verlopen. Sommige vrouwen die een “verhoogt risico” hebben willen alsnog graag thuis bevallen en dan is het belangrijk dat je een verloskundige zoekt die jou hierbij wil helpen en ook jou wensen hierin ondersteunt. Vaak zijn dit wat meer ervaren verloskundige of case-load verloskundige. Het is belangrijk dat wanneer jij een weloverwogen besluit voor jezelf hebt genomen je een zorgverlener zoekt die jou besluit ondersteund en dat jullie samen kunnen werken naar de bevalling die jij voor ogen hebt. Weet dat je altijd een keuze hebt of je graag in het ziekenhuis wilt bevallen o toch graag thuis wilt bevallen ondanks dat het medisch advies misschien anders is of dat je partner of familieleden misschien willen.

Uiteindelijk is het jouw bevalling, jij moet het doen en jij moet op een plek zijn waar jij je het meest comfortabel op je gemak en thuis voelt. Zitten je partner en jij nog niet op één lijn of wist jij nog niet zo goed welke keuze jij wilde maken dan hoop ik dat deze video jou hierbij heeft geholpen.

 

Vanaf wanneer thuis bevallen

Vanaf 37 weken zwangerschap ben je ‘a terme’. Dit staat voor de datum waarop je uitgerekend bent en dat je bevalt na een normale zwangerschapsduur. Vanaf 37 weken mag je, wanneer moeder en kind gezond zijn, thuis bevallen wanneer je dit wilt en het ziekenhuis binnen een half uur bereikbaar is.

Thuis bevallen is dus net zo veilig en misschien wel veiliger voor de moeder en haar baby. Maar de keus blijft natuurlijk bij jou. Wil jij graag thuis bevallen of in het ziekenhuis? Ik hoop dat dit artikel jou meer informatie en inspiratie heeft gegeven.

Liefs, Pleunie

Ben je benieuwd wat ik als doula voor jou kan betekenen? Of weet je niet zeker of doula begeleiding iets is voor jou en je partner? Ik beantwoord graag al je vragen tijdens en gratis kennismakingsgesprek. Stuur mij een mail naar info@pleunieteunis.nl om samen een gesprek in te plannen.  

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.