...
Pleunie Teunis doula

Waarom doula begeleiding? 

Waarom mensen kiezen voor de ondersteuning van een Doula tijdens hun bevalling is heel verschillend. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek ben ik dan ook altijd benieuwd naar de reden waarom er nagedacht wordt over de hulp van een Doula. Hieronder beschrijf ik een aantal redenen die ik vaak te horen krijg in mijn doula praktijk. 

 

Extra ondersteuning en een vertrouwd gezicht 

Een van de meest gehoorde redenen is: “het lijkt me fijn om extra ondersteuning te hebben”. En deze extra ondersteuning is ook zo ontzettend fijn tijdens deze toch wel spannende gebeurtenis in je leven. Ook als je wel vertrouwen hebt in je eigen lichaam en kunnen, is die extra ondersteuning en begeleiding tijdens de bevalling vaak heel erg welkom. De bevalling heb je grotendeels niet geheel zelf in de hand. Het is een van de weinige dingen in het leven die we niet kunnen plannen. De datum kun je meestal niet kiezen en het kan ook nog eens zo zijn dat het ziekenhuis van je eerste, tweede of derde keuze vol is. Of dat jouw eigen verloskundige al vast staat bij een andere bevalling en er een invaller komt. Ook dit is helaas mogelijk.

Als doula ben ik een vast lid van jouw geboorteteam. Hoe jouw bevalling ook zal verlopen, als doula blijf ik bij je tot ruim na de geboorte van je kindje. Ook wanneer je halverwege door de verloskundige wordt overgedragen voor een medische bevalling in het ziekenhuis vanwege een pijnstillingswens, langdurig gebroken vliezen of hoge bloeddruk bijvoorbeeld.

 

“Zo’n bevalling is best spannend”

Zeker als je nog nooit bent bevallen kan een bevalling heel erg spannend zijn. Dit is zo logisch, want je hebt het natuurlijk nog nooit gedaan. Maar ook wanneer jij een eerdere bevalling hebt gehad die jij als traumatisch hebt ervaren kun jij gespannen gevoelens hebben voor de komende bevalling. De angst die mensen hebben ontstaat vaak door de negatieve verhalen van mensen uit hun omgeving. Wanneer je zwanger bent lijkt iedereen opeens zijn negatieve bevallingsverhaal bij jou kwijt te moeten… Lekker dan. Al die verhalen worden in je onderbewustzijn opgeslagen. Als Doula ga ik met jullie aan de slag om jullie angsten voor de bevalling weg te nemen en het vertrouwen in je lichaam terug te winnen. Iedere vrouw en iedere bevalling in anders en gelukkig kan jouw bevalling geheel anders verlopen dan die van je vriendin.

Naast de voorbereidende bevallingsbegeleiding ben ik een vertrouwd gezicht tijdens jouw bevalling. Ik help de rust en ontspanning te behouden tijdens de bevalling, ook wanneer het je even teveel wordt of wanneer je het zelf even niet meer weet. Ik blijf bij je om je advies te geven en ervoor te zorgen dat jij je veilig en ontspannen voelt.

 

Samen positief terugkijken op de geboorte

Soms moet de partner nog overtuigd worden dat een doula een goed idee is. Maar meestal is het een gezamenlijke keuze. Want ook voor een partner kan de bevalling een spannend vooruitzicht zijn. Hoe mooi is het als jullie achteraf samen kunnen terugkijken op deze prachtige gebeurtenis. Ik geef de partner tools en tips om zijn vrouw zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het geboorteproces. Zodat jullie het geboorteproces samen kunnen beleven.

Het is een misvatting dat een doula er is om de partner te vervangen, of dat een bevalling niet meer intiem kan zijn met mij las doula erbij. Ik ben er juist ter aanvulling. Tijdens de voorbereidende gesprekken geef ik tips en tricks aan de partner zodat jullie de bevalling samen kunnen doen. Ik ben er ter aanvulling en ondersteuning wanneer jullie dat nodig hebben. Natuurlijk kan ik tegendruk geven bij rugweeën, maar veel liever werk ik met de partner samen om het de vrouw die aan het bevallen is zo aangenaam mogelijk te maken. Door mijn ervaring weet ik heel goed wat een vrouw tijdens de bevalling nodig heeft, wat haar kan helpen en waar zij behoefte aan heeft. Deze observaties deel ik met de partner zodat hij of zij weet op welke manier de vrouw het beste ondersteund kan worden tijdens de bevalling.

 

Bijzondere gebeurtenis

Wat de reden ook is, mijn doula begeleiding is altijd volledig op maat gemaakt naar jouw/jullie wensen. Tijdens de voorbereidende gesprekken leren we elkaar beter kennen, bepalen jullie zelf waar je ondersteund bij wilt worden en werken we samen aan jullie geboorteplan. De geboorte van je baby is een ontzettend bijzondere en belangrijke gebeurtenis in je leven en een goede voorbereiding is heel belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren om het zo’n positief mogelijke ervaring te maken. Bij iedere cliënt zet ik mij 100% in en het blijft een onwijze  eer om bij deze bijzondere gebeurtenis gevraagd te worden.

 

Liefs, Pleunie 

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.