Pleunie Teunis doula
Mindfulness en bevalangst

Mindfulness is een bewezen techniek om bevalangst tegen te gaan

Mindfulness omarmen: Angst voor de bevalling overwinnen voor een ontspannen en positieve bevalervaring

De bevalling is een transformerende gebeurtenis is het leven van de vrouw. Waar de ene vrouw enorm uitkijkt naar het moment om haar baby te baren, zijn er ook veel vrouwen die angst voelen voor de naderende bevalling. Voor veel zwangere vrouwen kan de angst voor de bevalling een schaduw werpen op deze prachtige ervaring. Door tijdens de zwangerschap te oefenen met mindfulness technieken is het echter mogelijk om deze angsten te verlichten en de geboorte met een ontspannen en zelfverzekerde mindset te benaderen. In deze blog bespreek ik wat angst voor de bevalling precies is en hoe mindfulness-oefeningen jou kan helpen om meer vertrouwen te krijgen in de aankomende bevalling en je bevalling uiteindelijk vanuit meer vertrouwen en ontspanning te ervaren.

 

 Het zijn onze gedachten en negatieve overtuigingen die de bevalling juist uitdagend maken.  

Wat is bevalangst?

Angst voor de bevalling, oftewel bevalangst, is een emotionele reactie die voortkomt uit onzekerheid,  angst voor het onbekende en/of angst voor pijn. Veel voorkomende angsten zijn zorgen over pijn bij de bevalling, mogelijke complicaties, controleverlies en zelfs het welzijn van de baby. Als dergelijke angsten niet worden aangepakt, kunnen ze tot meer stress en angst leiden en zelfs de bevallingservaring zelf beïnvloeden.

Wat voor invloed heeft bevalangst op de bevalling?

Een bevalling is een zoogdierinstinct. Net als dat we niet hoeven na te denken over niezen, ongesteld worden, plassen, poepen etc. weet ons lichaam precies wat het moet doen om onze baby(s) geboren te laten worden. Voor een bevalling hoeven wij vrouwen in principe niks te doen. We hoeven er niet voor te studeren, je hoeft niet bepaalde inspanning te leveren om het sneller te laten verlopen. Wat we wel moeten doen is ons zoveel mogelijk ontspannen en ons overgeven aan het proces van de bevalling. En juist dat is hetgene wat de bevalling vaak uitdagend maakt.

Wij mensen zijn denkende wezens, onze hersenen zijn analisten, willen graag de uitkomst voorspellen, we willen graag weten hoe lang iets gaat duren, hoe het eruit gaat zien etc. Juist dit denken kan de bevalling extra uitdagend maken. Nadenken over de vorige wee die zo intens was, nadenken over de weeën die nog komen gaan, nadenken over hoe lang dit nog gaat duren, nadenken over wat er fout kan gaan etc. zijn allemaal gedachten die niet helpend zijn en voor stress en onrust kunnen zorgen in ons lichaam. Deze stress en onrust zorgen voor spanning in ons lichaam. En een gespannen lichaam kan niet openen en ruimte maken om onze baby geboren te laten worden. Probeer maar eens van je bovenarm een spierbal te maken, hiervoor moet je je onderarm en boevenarm aanspannen, probeer nu eens deze arm te bewegen, terwijl je de spanning houdt. Gaat heel lastig toch? Vrijwel onmogelijk eigenlijk. Hetzelfde gebeurt er tijdens de bevalling wanneer we spanning voelen in ons lichaam. Onze baarmoeder is de krachtigste spier uit het vrouwelijk lichaam. Deze heeft als taak gekregen tijdens de zwangerschap tot wel 500x zijn originele formaat te groeien en tijdens de bevalling zal je baarmoeder golvingen maken die aan de baarmoedermond trekken om deze langzaam met iedere wee iets meer te openen. Zo ontstaat er ontsluiting en opening voor je baby om geboren te worden.  Je baarmoedermond is ook een krachtige spier. Deze zit gedurende je zwangerschap strak, dicht gesloten, want deze heeft immers als taak gekregen je baby veilig opgesloten te houden in je baarmoeder. Je baarmoedermond staat in contact met je oerbrein en zodra je hersenen het signaal geven dat de kust niet veilig is omdat jij angst voelt voor wat er komen gaat of wat er gebeurt zal deze niet gaan openen en dicht blijven. Ondanks dat je baarmoeder wel die golvingen maakt en aan die baarmoedermond trekt. Dit zorgt er dus voor dat er twee spieren niet gaat samenwerken, maar juist gaan tegenwerken. En dit zorgt voor pijn en verkramping, wat uiteindelijk resulteert in nog meer angst bij de vrouw. Zie je hoe je gedachten een extra laag van lijden kunnen toevoegen aan de bevalling?

Een positieve mindset en een kalme geest waarbij je een halt toe roept aan al die gedachten die op de automatisme piloot door ons hoofd gaan kunnen een enorme impact hebben op hoe positief en ontspannen jij je bevalling zal ervaren. Want zodra jouw gedachten kalm zijn, je in het hier en nu blijft en je geen zorgen maakt over dat wat is geweest en dat wat komen gaat kun jij in een diepe staat van ontspanning komen. Krijgt je oerbrein het signaal dat alles veilig is en kan je baarmoedermond gaan openen en gaan samenwerken met je baarmoeder. Tijdens de zwangerschap is het dus belangrijk dat jij technieken gaat aanleren om straks tijdens de bevalling in een diepe staat van ontspanning te komen.

Je gedachten kunnen een extra laag van lijden toevoegen aan de bevalling. 

Mindfulness tijdens de bevalling

Mindfulness is een techniek die geworteld is in het aanwezig zijn in het moment, zonder oordeel. Mindfulness houdt in dat je leert om je hersenen te trainen stil te zijn, om de oeverloze gedachtestromen die voor stress en onrust zorgen uit te zetten en op die manier in het hier en nu te blijven. Met behulp van mindfulness kun je ruimte maken voor positieve overtuigingen en loslaten wat je niet langer dient. Wanneer mindfulness wordt toegepast tijdens de bevalling, kan het de ervaring van een moeder aanzienlijk beïnvloeden door ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en een gevoel van controle te bevorderen.

 

Een ontspannen mentaliteit creëren:

1Ademhalingtechnieken: Bewuste ademhalingstechnieken kunnen vrouwen helpen geaard te blijven tijdens de bevalling. Diepe, ritmische ademhaling kalmeert het zenuwstelsel, waardoor de perceptie van pijn en angst wordt verminderd.

  1. Begeleide meditatie: Luisteren naar begeleide meditaties kunnen vrouwen helpen in het hier en nu te blijven en hun gedachten niet te laten afdwalen en verstrikt te raken in negatieve gedachten en overtuigingen. Met een begeleide meditatie leer je om afgestemd te raken met je lichaam, spanning op te merken en deze los te laten. Deze oefening vergroot het lichaamsbewustzijn en bevordert ontspanning.
  1. Visualisaties: Begeleide meditaties en positieve visualisaties kunnen een serene mentale omgeving creëren. Door je voor te stellen dat het geboorteproces soepel verloopt, kun je angsten verlichten en vertrouwen creëren.
  1. Acceptatie: Mindfulness moedigt aan om het huidige moment te omarmen zoals het is, zonder oordeel. Deze acceptatie kan moeders helpen bij het navigeren door onverwachte wendingen in hun geboortetraject.
  1. Zelfcompassie: Vriendelijk zijn voor jezelf, angsten zonder kritiek erkennen en jezelf met compassie behandelen, kan de angsten die gepaard gaan met de bevalling verlichten.

 

Voordelen van een mindfulness tijdens de zwangerschap en bevalling

  1. Verminderde angst: Mindfulness vermindert angst door de geest te trainen om aanwezig te blijven in het hier en nu in plaats van na te denken over toekomstige onzekerheden en gedachten over dat wat geweest is.
  1. Verbeterde veerkracht: Mindfulness bouwt emotionele veerkracht op, waardoor vrouwen zich kunnen aanpassen aan onverwachte omstandigheden.
  1. Verbeterde focus: Mindfulness-technieken verbeteren de focus en aandacht, waardoor vrouwen weloverwogen beslissingen kunnen nemen tijdens de bevalling.
  1. Positieve geboorte-ervaring: Door de geboorte met een kalme mindset te benaderen, vergroten moeders de kans op een positieve en ontspannen bevallingservaring.

Mindfulness training voor tijdens de zwangerschap en bevalling

Of je nu veel onzekerheid en angst voelt voor de aankomende bevalling of juist enorm uitkijkt naar de bevalling, mindfulness kan voor iedere zwangere vrouw een enorme impact hebben om haar bevalling positiever te ervaren. Mindfulness biedt zwangere vrouwen krachtig tools om angsten voor en tijdens de bevalling te overwinnen, angst te verminderen en het geboorteproces met ontspanning en zelfverzekerdheid te benaderen. Door mindfulness te cultiveren door middel van technieken als ademhaling, meditatie en zelfcompassie, zullen vrouwen hun bevalling vanuit meer vertrouwen en ontspanning ervaren.  Wil jij je hersenen trainen voor de aankomende bevalling? En leren hoe jij mindfulness als een van de meest krachtige tools tijdens de bevalling kan gaan inzetten? Lees dan hier meer over mijn online cursus Mindful Mama waarin ik jou stap voor stap op je eigen tempo ga leren hoe jij dit kan gaan toepassen tijdens jouw zwangerschap en bevalling.