...

Geboorteplan: Alles wat jij wilt weten over een geboorteplan!

Doula Utrecht Pleunie Teunis

 

Wanneer je zwanger bent krijg je te maken met veel nieuwe termen en moet je nadenken over dingen waar je voorheen nog nooit eerder over na hebt gedacht. Zo ook het geboorteplan. Misschien heb je er wel eens van gehoord, of misschien is de term geboorteplan wel geheel nieuw voor jou. Wat is een geboorteplan? En waar moet je allemaal aandenken bij het opstellen van een geboorteplan? In dit artikel vertel ik je daar meer over!

Geboorteplan wat is dat?

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen voor de bevalling op. Iedere vrouw en iedere bevalling zijn anders. De wensen van de een, zijn niet automatisch de wensen van een ander. In je geboorteplan schrijf jij dus op wat jouw wensen en verlangens zijn voor jouw bevalling, maar ook schrijf je natuurlijk op wat je niet zou willen. Je geboorteplan geef je aan je verloskundige, maar heb je ook bij je tijdens de bevalling. Zo kan het personeel dat op dat moment dienst heeft of van dienst wisselt lezen wat jouw wensen zijn en hoe jij hoopt dat de bevalling zal verlopen. Zo leren ze je een beetje kennen en weten ze meteen hoe jij in de bevalling staat en hoopt dat jouw bevalling gaat verlopen.

Waarom een geboorteplan?

Maar waarom zou je een geboorteplan schrijven? Ik heb vaak deze vraag gekregen. Want je kan een bevalling toch niet plannen? Nee dat klopt! Een bevalling kan je niet plannen, maar juist daarom is het zo belangrijk om een geboorteplan te schrijven. Door een geboorteplan te schrijven ga je nadenken over jouw wensen voor de bevalling. Waar wil jij bevalling? Is dat thuis of in het ziekenhuis? Wil jij graag natuurlijk bevallen zonder pijnmedicatie? Geweldig! Maar hoe zorg je er dan voor dat je goed met de sensaties van de bevalling zult omgaan.

Door een geboorteplan te schrijven ga je nadenken over jouw ideale bevalling en wat jij denkt nodig te hebben voor jouw bevalling. Welke ondersteuning heb je nodig, hoe wil jij je voelen tijdens de bevalling, wat als plan A niet lukt wat wil ik dan meenemen naar plan B. Het is belangrijk om je te verdiepen in wat jouw mogelijkheden zijn tijdens de bevalling zodat je zeker weet dat je de bevalling zult hebben waar jij op hoopt.

Wanneer geboorteplan maken?

Een geboorteplan maak je naar mijn mening aan het begin van je tweede trimester. Nadat de spannende en vermoeiende eerste trimester voorbij is krijgen vrouwen vaak meer ruimte in hun hoofd en meer energie om na te gaan denken over de bevalling en wat hun wensen hiervoor zijn. Door vroeg te beginnen met het geboorteplan kom je erachter wat je nog zou willen veranderen voordat de bevalling zich aandient. Is dit bijvoorbeeld het volgen van een zwangerschapscursus, of heb je toch niet zo’n fijne klik met je verloskundige en wil je graag wisselen van zorgverlener. Wil jij graag zeker weten dat je de juiste ondersteuning krijgt tijdens de bevalling en past daar een doula bij? Daar vroeg te beginnen met je geboorteplan kom je er nog op tijd achter om veranderingen in je huidige situatie aan te brengen wanneer je hier de behoefte toe voelt.

Veel vrouwen stellen het maken van hun geboorteplan uit tot hun verlof. Zo jammer! Want als je dan bedenkt dat je eigenlijk nog wel meer had willen weten over een bepaald onderwerp, of je leest over de voordelen van een case-load verloskundige dan is het vaak veel te laat om hier nog aanpassingen in te maken. Want het begin van je verlof betekend ook dat je bevalling ieder moment kan beginnen. En hoe zonde is het als je bevalling zich eerder aandient en jij en je partner eigenlijk geen idee hebben wat jullie graag willen. De kans dat dan je droombevalling werkelijkheid wordt is vaak erg klein.

Dus begin zo vroeg mogelijk met de voorbereiding voor je bevalling en ook met het schrijven van je geboorteplan. Je kunt altijd wijzigingen maken, maar op deze manier is het een work in progress. Af en toe je geboorteplan er even bij pakken en samen bespreken zorgt er ook voor dat jullie samen op één lijn zitten.

Hoe geboorteplan opstellen?

Je geboorteplan opstellen, waar begin je? Er is veel om over na te denken voor de bevalling. Mijn advies is, maak er geen gigantisch verhaal van. Maak een beknopt verslag met duidelijke punten waar je zorgverlener makkelijk doorheen kan lezen. En ook een goeie tip. Maak je geboorteplan vooral positief! Wanneer jouw geboorteplan alleen maar punten bevat van dingen die je juist niet wilt komt dit heel erg afstandelijk over. Door juist op te schrijven wat je wel wilt, en waar je wel op hoopt, maak je je geboorteplan vriendelijker en toegankelijker.

Bij het opstellen van je geboorteplan kun je nadenken over hoe jij tijdens de bevalling behandeld wilt worden. Hoe wil jij de weeën opvangen, vind je het belangrijk dat het stil en donker is. Wil je graag zonder pijnmedicatie bevallen of juist met. Wil je onder de douche kunnen of wil je de ontsluiting niet gemeten worden. Het zijn allemaal belangrijke dingen om op te schrijven. Zo weet je zorgverlener ook hoe ze jou moet benaderen wanneer jij midden in je bevalling zit.

Denk ook na over hoe jij de persfase voor je ziet. Wil je de zwaartekracht gebruiken, door op de baarkruk te zitten of Juist in bed liggen? Waar is je partner en wat is zijn rol? Wil je gecoachte worden tijdens het persen of het juist helemaal natuurlijk doen. Dit maakt allemaal een hele grote impact op de uitkomst van jouw bevalling. Ben jij benieuwd naar mij tips en informatie voor verschillende pershoudingen? Bekijk dan mijn video op YouTube: mijn top 3 pershoudingen

Het gouden uur. Wie heeft er nog niet over gehoord? Tijdens het gouden uur leren jij en je baby elkaar voor het eerst kennen. Huid op huid contact is ontzettend belangrijk voor je overgang van de baarmoeder naar de echte wereld voor je baby, maar ook voor jou is dit uur super belangrijk. Je lichaam maakt hormonen aan om je placenta te baren, je baarmoeder moet goed gaan samentrekken om bloedingen te stoppen en je borsten gaan melk aanmaken. Dit alles wordt in gang gezet door de hormonen in je lichaam. Rust, warmte, stilte en donkerte zijn belangrijk voor je lichaam om deze hormonen goed aan te maken. Bedenk daarom ook wat voor jou belangrijk is tijdens het gouden uur. Wil je de navelstreng in tak houden, en voor hoe lang? Wil je met rust gelaten worden of wil je wel mensen om je heen, maar geen vragen hoeven beantwoorden. Het zijn allemaal dingen die jij kunt opnemen in je geboorteplan.

Wil jij meer informatie over het gouden uur na de bevalling, lees dan dit artikel. 

Geboorteplan wat staat erin?

Maar wat schrijf je nu precies in je geboorteplan. Een geboorteplan is voor iedereen anders, daarom is het ook zo mooi dat je tijdens je zwangerschap kunt werken aan het eigen maken van jouw bevalling. Hoe ziet jouw ideale bevalling eruit. Wat vindt jij belangrijk onderdelen en aspecten. Het is belangrijk om dit voor jezelf te weten, dat je geboortepartner dit weet, maar vooral ook je zorgverlener. Om je op weg te helpen heb ik een gratis te downloaden geboorteplan gemaakt die jij kunt downloaden en zelf kunt invullen naar jouw wensen. Je hoeft natuurlijk niet het hele geboorteplan te gebruiken, maar het geeft je wel inzichten en tips om over na te denken.

Via deze link kom je bij mijn gratis te downloaden geboorteplan! 

Wanneer geboorteplan bespreken?

Een geboorteplan bespreek je met je verloskundige. Iedere praktijk bespreekt dit op een ander moment, maar meestal is dit rond het einde van je tweede trimester. Dit is meestal de tijd dat veel vrouwen wel een idee hebben over hoe zijn hun bevalling voor zich zien. Samen met je verloskundige bespreken jullie jouw wensen en wat de rol van je verloskundige tijdens jouw bevalling is. Jij hebt namelijk de regie over je bevalling en jij maakt de beslissingen. Niet andersom. Het is dus belangrijk dat jullie op één lijn zitten samen zodat jullie samen met dezelfde gedachte de bevalling in gaan.

Niet alleen met je verloskundige bespreek je je geboorteplan. Ook met de mensen uit je geboorteteam bespreek je wat jouw wensen zijn en wat jij van hun verwacht tijdens de bevalling. Wat is de rol van je partner, gaat hij voor alle ondersteuning zorgen? En zo ja, weet hij dan ook hoe hij je kan ondersteunen? Welke kennis heeft hij daarvoor nodig?

Veel stellen verwachten dat de partner de grootste ondersteuning voor de vrouw zal zijn tijdens de bevalling. Maar is dat wel realistisch. Ook voor de man is een bevalling nieuw en spannen, ook als je al eerder bent bevalling, maakt hij een bevalling niet dagelijks mee.

Nergens in de gezondheidszorg wordt zoveel verwacht van partners als bij een bevalling. Er wordt verwacht dat de partner de grootste ondersteuning zal zijn en alle kennis zal hebben om de vrouw te ondersteunen. Maar je gaat toch ook geen eredivisie wedstrijd spelen zonder een coach te hebben?

Ook voor je partner is het fijn om aansturing te krijgen zodat hij/zij weet wat hij kan doen en hoe hij kan helpen. Zodat hij het gevoel heeft écht van waarde te zijn en niet maar een beetje langs de zijlijn te staan en toe te kijken. En wanner je partner moet wordt is het wel belangrijk dat er iemand is die even zijn rol kan overnemen.

Als doula begeleid ik vrouwen, maar ook hun partner naar de bevalling toe en gedurende de gehele bevalling ben ik erbij om jullie te begeleiden. Ik bereid jullie voor op de bevalling zoals jullie die voor ogen hebben en ben er tijdens de bevalling bij om ervoor te zorgen dat de vrouw alle ondersteuning krijgt die zij nodig hebben.

Door mijn werk weet ik hoe belangrijk het is om je voor te bereiden op de bevalling, en dus ook hoe belangrijk het is om een geboorteplan te schrijven.

Een bevalling is een prachtig en magisch moment. Het is de geboorte van jullie kindje. Daar wil je achteraf op terug kunnen kijken met een warm en positief gevoel en niet met een negatief en beladen gevoel. Zorg ervoor dat je de juiste voorbereiding en ondersteuning krijgt. Zodat jij van jouw bevalling het mooiste moment van je leven kunt maken.

Liefs, Pleunie

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.