...
Pleunie Teunis doula

5 Redenen om een Doula te nemen

 × Droom jij van een bevalling op jou manier?

 × Wil je een veilige, rustige bevalling met respect en liefde?

 × Ben je bang voor de pijn en vraag je je af of je het kunt?

 × Voel jij je overweldigt over alle informatie die op je af komt?

Er zijn zoveel verhalen en informatie rondom de bevalling. Hierdoor kan het zijn dat jij je overweldigd voelt door alle mogelijkheden of misschien heb je juist helemaal geen idee wat voor jou de juiste keuzes zijn. Een doula kan het verschil maken om jou te helpen de bevalling te realiseren die jij voor ogen hebt. In dit artikel deel ik mijn top vijf redenen waarom jij een doula zou moeten overwegen.

 

1. De juiste ondersteuning

Stel jezelf maar eens de vraag – Wie zal je continue ondersteuning bieden, zowel emotioneel als fysiek, en je begeleiden en troost bieden tijdens alle uitdagingen die bij de bevalling komen kijken. Zijn dit:

× De verpleegkundige 

× Je verloskundige

× Je dokter  

× Je partner

× Jouw doula

Als het antwoord op deze vraag je je verloskundige, verpleegkundige of arts dan heb je tot op zekere hoogte gelijk. Het is echter hun primaire taak om zowel jou als je baby te beschermen en ervoor te zorgen dat jullie beide gezond blijven. Ze zullen je gezondheid in de gaten houden en zo nu en dan komen kijken hoe het met je gaat. Dit betekend dat ze niet continu aanwezig zijn en hun aanwezigheid zal ook niet lang duren. In het ziekenhuis zijn deze bezoekjes vaak zelfs maar tien minuten lang. Of ze het nu zouden willen of niet vaak hebben je zorgverleners simpelweg niet de tijd om jou continue fysiek en mentaal te ondersteunen. Zij dragen de zorg over meerdere vrouwen op hetzelfde moment en moeten dus hun aandacht verdelen over al deze vrouwen. Dit betekend dat zij van kamer naar kamer lopen zonder echt continue aanwezig te kunnen zijn. Artsen arriveren meestal wanneer je volledige ontsluiting hebt, dus als je voor ondersteuning op ziekenhuis- of geboortecentrumpersoneel rekent, kom je misschien wel voor een teleurstelling te staan.

Maar hoe zit het dan met je partner? Hebben ze training en vaardigheden om de geboorte te ondersteunen? Vaak gaan stellen wel samen naar een zwangerschapscursus tijdens de zwangerschap, maar door alle emoties en stress van de bevalling vliegt vaak alle opgedane kennis meteen weer het hoofd uit. Voor een partner is de bevalling ook stressvol, zien dat hun partner ongemak ervaart kan vrij pittig zijn en daarnaast hebben ze vaak geen idee wat zij kunnen doen om de pijn te verlichten. Juist voor stellen die hopen de bevalling samen te doen en zoveel mogelijk betrokkenheid van de partner willen is een doula een enorm waardevolle toevoeging. Juist door de continue instructies en begeleiding van een doula wordt een partner meer betrokken bij de bevalling. De partner krijgt direct uitleg over wat hij/zij kan doen en wordt ook emotioneel ondersteund wanneer het even teveel wordt.

Een doula is er voor jou en je partner om jullie beiden te helpen.

 

2. Een vertrouwd gezicht

“Zal een doula onze privacy wegnemen?” 

Juist wanneer je een doula hebt heb je de zekerheid van een vast en vertrouwd gezicht. Wanneer jij in het ziekenhuis loopt of bij een verloskundige praktijk dan heb je helaas ook geen garantie dat de verloskundige die tijdens jou bevalling aanwezig is een bekende is en of zij een verloskundige is waar jij je prettig bij voelt.

Een bevalling is een heel kwetsbaar moment en juist daarom is het zo belangrijk om je op je gemak te voelen en genoeg privacy te hebben. Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen is het heel belangrijk dat je lichaam de juiste hormonen aanmaken en deze worden het beste en voldoende aangemaakt wanneer jij je veilig en geborgen voelt. Doula’s zijn hier gevoelig voor en stappen gemakkelijk de kamer uit wanneer jij en je partner behoefte hebben aan privacy, maar vaker heb je een doula nodig om je privacy te bieden tegen ongewenste bezoekers, om je veilig te voelen bij dienstwissels en om de sfeer in de kamer te bepalen zodat je je hormonen goed kunt vrijgeven. Doula’s moedigen meer intimiteit aan en creëren de privacy en veiligheid die nodig zijn om bevallen mensen te helpen die openstaan ​​voor geboorte.

 

3. Getrainde begeleiding

De bevalling kan alle verschillende wegen inslaan, soms besluit je baby om een alternatieve route door je bekken te nemen met veel bochten en wentelingen om geboren te worden. Een doula is getraind om te begrijpen hoe jouw positie en de positie van je baby kunnen samenwerken om je baby aan te moedigen beter in te dalen en te draaien voor de geboorte. Dit kan voor het personeel in het ziekenhuis veel zijn om over na te denken en wanneer je partner hier niet de juiste kennis over heeft, kan de juiste aanwijzingen van een doula je begeleiden bij het vinden van posities en comfortmaatregelen bieden die ervoor zorgen dat jij je het meest comfortabel voelt en de baby het beste zijn weg naar buiten kan vinden.

 

4. Maken van de juiste keuzes

Wanneer mensen terugkijken op hun bevalling dan zijn er enkele eenvoudige dingen die een positieve herinnering creëren of helaas een geboortetrauma veroorzaken. Deel uitmaken van de besluitvorming staat bovenaan de lijst voor degenen die positief zijn over hun geboorte-ervaring.

Geïnformeerde besluitvorming klinkt eenvoudig, maar praat met elke ouder die een aantal uitdagingen tijdens de bevalling heeft gehad en zij zullen je vertellen dat zij dit niet zo hebben ervaren. Ten eerste, tijdens de bevalling ben je niet in je denkende geest, je bevindt je in de zogenaamde geboorte bubbel, waar te veel denken je bevalling kan vertragen of stoppen, je moet uit je hoofd komen om je baby te baren. Maar wanneer er beslissingen moeten worden genomen, zal een doula jou en je partner helpen om de risico’s, voordelen en alternatieven te bekijken, in te checken met hoe het voor je voelt en deze geïnformeerde besluitvorming betekent dat je ofwel kunt instemmen en akkoord gaan of nee kunt zeggen. Of kunt aangeven dat je meer tijd nodig hebt. Deel uitmaken van de besluitvorming is een van de belangrijkste onderdelen van hoe je je zult voelen over je bevalling. Te veel mensen herinneren zich dingen die hen zijn aangedaan zonder hun volledige toestemming en deze negatieve herinneringen blijven een leven lang hangen. Een doula helpt je om je verlangens en wensen positief te communiceren.

 

5. Positief effect

Onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van een doula je bevalling kan verkorten en je bevalling veiliger en gemakkelijker kan maken. Uit onderzoek blijkt dat een doula een enorm waardevolle toevoeging is aan het geboorteteam en er extra voordelen ontstaan.

50% minder keizersnede

25% kortere duur van de bevalling

60% minder verzoeken om een ruggenprik

40% minder gebruik van kunstmatige oxytocine

30% minder verzoeken om pijnbestrijding

40% minder vacuüm- of kunstverlossing

 

Dit zijn mijn 5 redenen waarom jij een doula zou moeten overwegen. Ben jij je aan het orritenteren of een Doula bij je bevalling misschien iets voor jou is? Stuur mij dan zeker even een mail (info@pleunieteunis.nl). Samen kunnen we kijken wat ik voor jou kan betekenen en kunnen we een gratis kennismakingsgesprek inplannen. 

 

Liefs, Pleunie 

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.