Pleunie Teunis doula

Zwangerschapscursus: alles wat je wilt weten

Affirmatiekaarten zwangerschap en bevalling

Alles over zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus ter voorbereiding op je bevalling. Misschien heb je er goeie verhalen over gehoord of misschien is het nog wel een heel nieuw onderwerp voor jou. In dit artikel ga ik je alles vertellen over zwangerschapscursussen. Wat is een zwangerschapscursus? Waarom zou je een zwangerschapscursus volgen? Vanaf wanneer volg je een zwangerschapscursus? Wat kost een zwangerschapscursus? En voor wie is een zwangerschapscursus? In dit artikel ga ik al jouw vragen beantwoorden omtrent het onderwerp zwangerschapscursus.

Zwangerschapscursus wat is dat?

Vroeger werd een zwangerschapscursus ook wel een pufcursus genoemd. Maar ik vind het persoonlijk een hele denigerende naam voor een cursus die je gaat voorbereiden op een van de mooiste ervaringen uit je leven. Hoe je het went of keert een bevalling zal een enorme impact hebben op je herstel na de bevalling, het vertrouwen dat je hebt in jezelf als kersverse moeder en jouw zelfvertrouwen en zelfs je mentale gezondheid.

Er zijn gigantisch veel zwangerschapscursussen beschikbaar, maar het belangrijkste overeenkomst is dat een zwangerschapscursus jou gaat voorbereiden op jouw aankomende bevalling. Tijdens de cursus is het belangrijk dat je leert wat er in je lichaam gebeurt tijdens de bevalling. Welke hormonen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol tijdens de bevalling en hoe zorg jij ervoor dat die hormonen goed hun werk kunnen doen en in voldoende maten worden aangemaakt. Maar ook hoe vind jij ontspanning tijdens de weeën, hoe zorg je ervoor dat je beter met de sensaties van de bevalling om kan gaan. Dus een zwangerschapscursus is niet zweverig wat veel mensen denken, maar juist heel praktisch. Je krijgt informatie die jij nodig hebt en kan gaan toepassen tijdens je bevalling. En deze kennis is belangrijk om ervoor te zorgen dat jij achteraf positief terug zal kijken op jouw bevalling.

Ik vond zelf dat er tijdens de meeste zwangerschapscursussen niet voldoende informatie wordt gegeven. Ik vind het belangrijk dat een vrouw en haar eventuele partner leert begrijpen wat er gebeurt in haar lichaam, hoe ze ervoor kan zorgen dat haar lichaam vordert, blijft vorderen en uiteindelijk zal slagen, hoe de reis is die je baby door jouw bekken zal maken en hoe wij ons lichaam en onze baby kunnen helpen tijdens de bevalling om deze reis te maken. Daarbij vind ik het belangrijk dat jij voldoende comfort technieken weet, dat je partner weet hoe hij/zij jou kan ondersteunen en jou kan helpen om verlichting te vinden tijdens de bevalling. En dan bedoel ik niet twee technieken, maar 37+ technieken die jou allemaal comfort kunnen brengen en die ervoor zullen zorgen dat je bevalling zal vorderen en slagen. Daarom heb ik zelf mijn eigen zwangerschapscursus gecreëerd “Creëer jouw droombevalling” die je helemaal op je eigen tempo online kan volgen. Voor meer informatie over mijn cursus klik dan hier.

Zwangerschapscursus waarom?

Ik hoor regelmatig vrouwen en mannen zeggen, Ja een zwangerschapcursus vind ik een beetje overdreven of dat past echt niet bij mij ik laat het maar op me afkomen. Super zonde denk ik dan.

Want wat past er dan precies niet bij je. Vind je het dan niet interessant om te leren wat er tijdens je bevalling allemaal in je lichaam zal gebeuren. Hoe je de bevalling voor jezelf dragelijker kan maken? Hoe je je baby kan helpen om de reis door je bekken naar buiten toe te maken? Of hoe je verlichting kan vinden tijdens de weeën?

Het lijkt me dat iedere vrouw de wens heeft op een mooie positieve bevallingservaring. Ik denk dat geen een vrouw hoopt op een traumatische ervaring. En toch zijn er teveel vrouwen nog die de bevalling maar op zich af laten komen. Terwijl als jij hoopt een positieve ervaring te maken van jouw bevalling dan is het aan jou de taak om actie te ondernemen en om je aan te melden bij een zwangerschapscursus waar jij je goed bij voelt. Met kennis waar jij van denkt dat je er iets aan zult hebben en toe kan gaan passen tijdens jouw bevalling.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die hun bevalling als negatief of traumatisch ervaren vele malen grotere kans hebben op het ontwikkelen van een postpartum depressie, meer moeite hebben met het geven van borstvoeding en meer moeite hebben met het creëer van een band met de baby. Dus alleen al daarom zou het belangrijk zijn dat je je gaat verdiepen in je bevalling en ervoor zal zorgen dat de kans op een positieve geboorte ervaring alleen maar groter wordt. Kennis is kracht. Hoe meer we weten hoe beter we zullen weten om met de situatie om te gaan en datzelfde geldt voor de bevalling.

Vanaf wanneer volg je een zwangerschapscursus?

Ik begrijp het heel erg goed. Tijdens je zwangerschap zijn we druk bezig met de babykamer, met de leukste kleertjes uitzoeken en wegdromen over het moment dat die kleine er eindelijk is. Maar we vergeten vaak een heel groot en belangrijk onderdeel. Namelijk de bevalling. Meestal gaan vrouwen rond het laatste trimester eens nadenken over de bevalling en eventueel het volgen van een zwangerschapscursus terwijl ze er dan opeens achter komen dat de zwangerschapscursus die ze op het oog hadden al vol zit en je die eigenlijk maanden van tevoren had moeten inplannen.

Mijn advies zou zijn begin rond je 20ste week van je zwangerschap met je oriënteren en eventueel al met het starten van een zwangerschapscursus. Het mooie aan zo vroeg beginnen is dat je dan nog voldoende de tijd hebt om eventuele wijzigingen te maken in je geboorteplan. Je hebt voldoende de tijd om te werken aan het eigen maken van de verschillende technieken en ook wanneer de baby eerder geboren zou worden ben je dan in ieder geval voorbereid op de bevalling mocht die eerder komen.

Mijn eigen zwangerschapscursus “Creëer jouw droombevalling” kun je op ieder moment van je bevalling aanschaffen en starten. Dus ook als je voor je gevoel te laat bent kun je heel makkelijk thuis op je eigen tempo de cursus volgen. Ben je nou nog vroeg ik je zwangerschap dan is mijn zwangerschapscursus ook echt iets voor jou. Je houdt namelijk 6 maanden toegang tot de online leeromgeving waardoor je de lessen vaker kunt herhalen en de technieken en lessen rustig op je eigen tempo kan volgen.

Wat kost een zwangerschapscursus?

De kosten voor een zwangerschapscursus zijn heel verschillend. Dit komt ook doordat zwangerschapscursussen in verschillende varianten worden aangeboden. Je kunt namelijk een prive zwangerschapscursus volgen, een groeps- zwangerschapscursus of een online zwangerschapscursus volgen.

Voor mijn online zwangerschapscursus betaal je op dit moment €180 waarbij het ook mogelijk is om in termijnen te betalen. Je start bijvoorbeeld vandaag al met mijn zwangerschapscursus vanaf €34 wanneer je in 6 termijnen zou betalen.

 

Zwangerschapscursus vergoeding

De meeste zwangerschapscursussen worden vergoed door je zorgverzekering. Het is altijd belangrijk dat je zelf bij je zorgverzekering van te voren navraagt of de cursus wordt vergoed. In de meeste gevallen zal je tussen de €50 en €100 vergoed krijgen afhankelijk van jouw pakket.

Mijn cursus wordt vergoed door zorgverzekeringen die een kvk registratie + vermelding op de website accepteren.

Geboorte kaartendeck

Zwangerschapscursus partner

Ook voor je partner is het belangrijk dat hij/zij zich voorbereid op de bevalling. Uiteindelijk is het vaak de zwangere vrouw die zich inleest en meer kennis heeft over de bevalling terwijl het tijdens de bevalling juist belangrijk is dat de vrouw uit haar hoofd kan komen en dat er iemand anders is die voor haar op dat moment kan nadenken. Daarnaast bevallen veel vrouwen tegenwoordig alleen samen met hun partner wat betekend dat een gigantisch grote verantwoordelijkheid van de ondersteuning op zijn of haar schouders terecht komt. Dat is het wel belangrijk dat de partner weet en begrijpt wat er gebeurt, dat hij/zij weet wat hij kan doen om de sensaties te verlichten, dat hij/zij begrijpt welke ademhalingstechnieken jij kan toepassen en welke vormen van tegendruk er gegeven kan worden.

Al deze kennis wil je van te voren leren en van te voren ook met elkaar oefenen zodat je tijdens de bevalling weet wat je kan verwachten.

Kies daarom een zwangerschapscursus uit die jullie samen kunnen volgen en waarvan ook je partner een fijn gevoel bij heeft.

Zwangerschapscursus hoe belangrijk is dat

Een goede zwangerschapscursus is onmisbaar tijdens de voorbereiding op jouw bevalling. Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel zwangerschapscursussen waar je uit kan kiezen. Maar ga eerst bij jezelf na wat jij wilt halen uit een zwangerschapscursus. Wil jij bijvoorbeeld weten hoe je in een diepe ontspanning kan komen dan is een hypnobirthing cursus wellicht voor jou interessant. Maar wil jij graag meer hands-on technieken leren, begrijpen hoe de fysiologische baring werkt en wat jij kan doen om deze op natuurlijke manier te ondersteunen dan zou ik het zeker adviseren om eens een kijkje te nemen bij mijn online zwangerschapscursus door op de knop hieronder te drukken.

  Creëer jouw droombevalling

  online cursus

  Een online cursus waarbij je geheel op je eigen tempo gaat werken aan jouw droombevalling.

  Hoe fijn zou het zijn om na deze cursus te kunnen zeggen “Ik heb enorm veel zin in mijn bevalling!”. Om volledig het vertrouwen te voelen in je eigen lichaam en het proces van de bevalling. Dit is wat ik jou ga leren tijdens mijn online cursus. 

  Het resultaat? Dat jij voor de rest van je leven terug kan kijken op een prachtige ervaring. 

  • Op je eigen tempo werken aan jouw droom bevalling
  • 33 online lessen je op je eigen tempo kunt volgen of kunt herhalen
  • Ontdekken hoe jouw droom bevalling eruit ziet
  • Leer 37+ houdingen, ontspannings- en verlichtingstechnieken
  • Een uitgebreid werkboek inclusief opdrachten, templates en videofragmenten
  • 6 maanden lang toegang , volg de cursus op je eigen tempo
  • *Je volgt de cursus via leeromgeving. Na de aankoop ontvang je je inloggegevens via de mail. 

  Welke zwangerschapscursus je ook kiest ik hoop dat je er ontzettend veel informatie en inspiratie uit haalt zodat jij vanuit vertrouwen en kracht je bevalling in zal gaan en je baby in rust en liefde geboren kan worden.

  Liefs, Pleunie