...
Pleunie Teunis doula

Zwangerschapscursus

Zwangerschapscursussen welke past bij jou?

Zwangerschapscursus: een goede voorbereiding op je bevalling

Ben jij zwanger en opzoek naar een zwangerschapscursus? Tegenwoordig wordt je overspoeld met informatie over de bevalling er zijn honderden zwangerschapscursussen waar je uit kan kiezen, maar hoe vind je nou de geschikte zwangerschapscursus voor jou? En wat zijn zwangerschapscursussen precies in dit artikel vertel ik je alles wat jij wilt weten over zwangerschapscursussen.

Wat is zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus geeft voorlichting op jouw aankomende bevalling. Tijdens een zwangerschapscursus krijg je voorlichting over hoe de bevalling in zijn werk gaat, welke technieken helpen om dit proces te vergemakkelijken en leer je technieken om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan. Het algehele doel van zwangerschapscursussen is om jou meer vertrouwen te geven in je lichaam en je tijdens de bevalling handvatten te geven om zo de bevalling beter te laten vorderen en slagen. Zodat jij achteraf positiever terug kijkt op jouw bevalling.

Schrijf je nu in voor mijn GRATIS masterclass

Maak van jouw bevalling één van de mooiste momenten uit je leven. Jij bent gemaakt om te baren en ik help je graag om dit in te zien. 

Met de juiste kennis, technieken en tools zul jij je bevalling als een magische gebeurtenis ervaren. Dat is precies wat ik jou ga leren tijdens mijn online masterclass.

Waarom een zwangerschapscursus volgen?

Tegenwoordig zijn we ver af komen te staan van de natuurlijke baring. Dit komt doordat bevallingen tegenwoordig vaak achter gesloten duren plaats vinden. We horen enkel en alleen de verhalen en zien voorbeelden van bevallingen op tv en in film. Maar dit zijn hele vertekende beelden. Dit laat nooit de bevalling zien zoals die zou horen te gaan. Namelijk dat een vrouw vrij in de ruimte beweegt, naar haar lichaam luistert, kalm en in vertrouwen haar baby ter wereld brengt. Het beeld van bevallingen dat wij te zien krijgen in de media van vrouwen die schreeuwend van de pijn op bed liggen is een vertekend beeld en brengt voornamelijk enorm veel angst en onzekerheid onder veel vrouwen.

Door een zwangerschapscursus te volgen kun je leren hoe een bevalling eigenlijk in zijn werk gaat. Tijdens een zwangerschapscursus leer je vertrouwen te krijgen in je lichaam. Je gaat begrijpen wat er precies gebeurt tijdens een wee, hoe je hormonen werken en hoe je met je lichaam en je baby kan gaan samenwerken. Een zwangerschapscursus is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat jij de juiste voorbereiding hebt op jouw aankomende bevalling.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die zich beter voorbereiden op hun aankomende bevalling vele malen grotere kans hebben om achteraf positief terug te kijken op hun bevalling. Een bevalling doe je niet zo maar even. De juiste kennis, technieken en tools zijn nodig om ervoor te zorgen dat jij tijdens de bevalling weet hoe je met je lichaam kan gaan samenwerken en de bevalling kan doen vorderen en slagen. Zo verklein je je kans op complicaties en zul jij een grotere kans hebben op een positieve bevalervaring.

Wanneer een zwangerschapscursus doen?

Meestal wordt aangeraden om rond het begin van je twee trimester te starten met het volgen van een zwangerschapscursus. Maar het is nooit te laat om je voor te bereiden op jouw aankomende bevalling. Ben jij je hele zwangerschap druk geweest en begin je je in het laatste trimester opeens na te denken over jouw aankomende bevalling laat je dan zeker niet ontmoedigen doordat je op internet leest dat dit te laat zou zijn om nog een zwangerschapscursus te gaan volgen. Mijn eigen zwangerschapscursus ‘Creëer jouw droombevalling’ is een online zwangerschapscursus die je geheel op je eigen tempo kan volgen. Dus ook als je al 38 weken zwanger bent kun je alsnog gaan starten met de juiste voorbereiding om zo jou kans op een positieve bevalervaring zo groot mogelijk te maken.

 

Wanneer wordt een zwangerschapscursus vergoed?

In Nederland zijn er een aantal zorgverzekeringen die zwangerschapscursussen vergoeden. Iedere zorgverzekering en ieder pakket heeft wel weer zijn eigen voorwaarden. Daarom is het heel lastig om hier direct een antwoord op te geven. Het beste wat je kunt doen is met je zorgverzekering bellen en vragen naar hun voorwaarden.

Gelukkig wordt mijn zwangerschapscursus door de meeste zorgverzekeringen vergoed dit komt doordat ik geregistreerd sta en hiervoor een AGB code en KVK nummer heb.

Op de website van 24baby.nl vind je een overzicht welke zwangerschapscursus vergoed wordt.

 

Vanaf wanneer zwangerschapscursus doen

Vanaf 20 weken zwangerschap wordt aangeraden om je te gaan oriënteren op een zwangerschapscursus. Hoewel de bevalling dan nog heel ver weg lijkt is het handig om op tijd te starten met een zwangerschapscursus. Je weet natuurlijk nooit wanneer je bevalling zal beginnen. We leven allemaal toe naar onze uitgerekende datum, maar soms komen baby’s heel wat eerder ter wereld en dan is het wel fijn als je al voorlichting hebt gehad. Ben je nou al verder in je zwangerschap en ben je misschien al 30 weken zwanger ook dan is het zeker niet te laat om te beginnen met een zwangerschapscursus. Het fijne is dat met mijn online zwangerschapscursus je helemaal op je eigen tempo je kan gaan voorbereiden. In de online leeromgeving vind je 34 digitale lessen die je helemaal op je eigen tempo kan volgen en dus ook zo snel kan kijken als je zelf wilt. Ben je vergeten wat je een aantal dagen geleden nou hebt geleerd… geen probleem dan kijk je de lessen makkelijk terug.

 

Wat voor zwangerschapscursussen zijn er?

Er zijn gigantische veel verschillende soorten zwangerschapscursussen beschikbaar dus hoe vind je nou de geschikte voor jou. Het is belangrijk om te bepalen wat jij uit je zwangerschapscursus wilt halen. Wil jij een mindfullness zwangerschapscursus doen waarin je leert hoe je bewuster zwanger kunt zijn en je bevalling mindfull kunt ervaren. Of wil je een hypnobirthing doen waarin je alles leert over het centrale zenuwstelsel en hoe jij in een staat van hypnose kunt raken om zo meer ontspannen je bevalling door te komen. Of wil je een zwangerschapscursus waarbij je alles leert over de fysiologische baring.

Tijdens mijn online zwangerschapscursus ‘Creeër jouw droombevalling’. Leer ik je alles over de fysiologische baring. Hoe werkt je lichaam tijdens de baring, wat gebeurt er tijdens een wee, hoe ontstaat ontsluiting, welke hormonen spelen een rol en welke draai moet je baby in jouw bekken maken om geboren te worden. Door deze kennis te hebben leer je begrijpen hoe je met je lichaam en je baby tijdens de bevalling kan gaan samenwerken en de bevalling voor jezelf en je baby makkelijker kan maken.

Je leert tientallen comfort technieken. Van 3 verschillende ademhalingstechnieken uit de hypnobirthing tot tegendruktechnieken bij rugweeën of beenweeën, allemaal technieken die je samen met je partner kan oefenen zodat je tijdens de bevalling de juiste ondersteuning krijgt, de ontspanning kan vinden en beter met de sensaties van de bevalling om weet te gaan.

Ook leer je alles over het bekken. Het bekken is het grootste puzzelstukje voor je baby om doorheen te navigeren om geboren te worden. Daarom is het belangrijk dat jij leert welke bewegingen en houdingen je baby kunnen helpen bij deze reis. Want ook wanneer je baby “vast” lijkt te zitten kun jij met bepaalde houdingen en technieken ruimte creëren om ervoor te zorgen dat je baby makkelijker zijn draai kan maken.

Daarnaast leert ik je over standaard procedures, welke kom je waarschijnlijk tegen en wat zijn jouw wensen en keuzes hierin. Ik leer je welke complicaties het meeste voorkomen en hoe we die op natuurlijke manier kunnen voorkomen of verhelpen zodat we medische interventies kunnen voorkomen.

Welke zwangerschapscursus past bij mij?

Het is belangrijk dat je voor jezelf gaat bepalen wat jij belangrijk vind om te leren. Vind je het voldoende om alleen te leren hoe je de ontspanning kan vinden tijdens de bevalling? Dan is waarschijnlijk een hypnobirthing cursus voldoende. Wil jij graag alles leren over de fysiologische baring, wat er gebeurt in je lichaam en hoe jij met je lichaam en je baby kan gaan samenwerken. En daarbij leren hoe we problemen die kunnen ontstaan op een natuurlijke manier kunnen oplossen of voorkomen. Dan is mijn online zwangerschapscursus echt iets voor jou. Voor meer informatie over mijn online zwangerschapscursus klik je op de volgende link.

Welke online zwangerschapscursus?

Er zijn meerdere online zwangerschapscursussen beschikbaar online. Ook online vind je hypnobirthing zwangerschapscursussen, samen zwanger zwangerschapscursus, maar bijvoorbeeld ook mijn eigen zwangerschapscursus ‘Creëer jouw droombevalling’.

Het fijne aan een online zwangerschapscursus is dat je helemaal op je eigen tempo de lessen kan volgen. Je hoeft dus niet na een lange werkdag nog 2 uur te luisteren naar informatie, maar je kan lekker op je eigen tempo de cursus volgen. Ook kun je bij een online cursus lessen terug kijken. Heel fijn om in de laatste weken van je zwangerschapsverlof nog even op te frissen. Daarbij zijn alle lessen over comfort technieken apart opgenomen zodat je makkelijk met je partner samen de verschillende tegendruktechnieken een aantal keer kan oefenen. Op deze manier worden deze technieken echt jullie eigen en zullen jullie veel makkelijker tijdens de bevalling deze technieken gaan gebruiken.

Wat kost een zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus kost gemiddeld tussen de €150 en €450. Dit is afhankelijk van hoeveel lessen je volgt, of je ze fysiek volgt of digitaal en de kwaliteit van de cursus.

Mijn online zwangerschapscursus kost €240 en daarbij is het mogelijk om in 3 of 6 termijnen te betalen. Zo wil ik de cursus voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Ook wordt mijn cursus door de meeste zorgverzekeringen vergoed. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst bij je zorgverzekering na gaat wat hun voorwaarden zijn van vergoeding.

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een online zwangerschapscursus? Kijk dan even op mijn website voor meer informatie.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.