We are pregnant Q&A met how about mom
Zo ontzettend leuk dat ik afgelopen zondag 20-3-2022 aanwezig mocht zijn bij het evenement van we are pregnant om samen met how about mom te praten over het doulaschap en het goed voorbereiden op je bevaling. Ik heb ontzettend genoten van deze middag, ontmoeten van nieuwe mensen en het delen van mijn allergrootste passie in 1 middag. Wat heerlijk. Ik ben nog even aan het nagenieten. Mocht jij de het evenement en de Q&A nou hebben gemist dat kun je in deze blog de vragen en antwoorden nog even nalezen.
Waar komt het woord ‘doula’ vandaan? en wat doen jullie als doula?
Ik denk dat er heel erg veel vrouwen hier vandaag zitten die eigenlijk geen idee hebben wat een doula is. Klopt dit een beetje? Het woord doula komt uit het Grieks en betekend letterlijk “dienende vrouw”. Een doula staat volledig in dienst van de barende vrouw. Zij zorgt ervoor dat de vrouw zowel mentaal als fysiek wordt ondersteund tijdens de bevalling. Tegenwoordig bieden doula’s een traject aan. Dit traject begint al in de zwangerschap. Het is namelijk heel erg belangrijk dat jij met je doula een vertrouwensband opbouwd, dat je een goede klik voelt en dat je jouw doula volledig durft te vertrouwen. Bijna iedere doula biedt een ander traject aan. Hoe het er bij mij ongeveer uit ziet is zo: Tijdens de zwangerschap zie ik jou en je partner (als die er is en erbij kan zijn) twee keer tijdens twee lange sessies van 2,5 á 3 uur. Tijdens deze sessies bespreken we jouw ideale bevalling. Hoe haar jij het mooiste uit je bevalling. En om dat dit bereiken is er kennis nodig. Ik vertel je dus alles over de fysiologie van de bevalling, wat een vrouw nodig heeft tijdens de bevalling, wat de rol van de zorgverlener is en wat jouw wensen hierin zijn. En we gaan oefenen met verschillende houdings- verlichtings- en ontspanningstechnieken. Allemaal zodat jij tijdens de bevalling weet wat je kan doen om beter met de sensatie van de bevalling om te kunnen gaan. Tijdens de tweede sessie hebben we het meer over plan B, wat nou als de bevalling niet helemaal loop zoals gepland. Wat zijn mogelijke complicaties en interventies waar je mee te maken kan krijgen. Super belangrijk om hier kennis over te hebben want zo weet je al wat je in zo’n situatie zou willen doen. Zo kom je niet voor verassingen te staan en maak je geen overhaaste beslissingen. Alleen op die manier hou jij de regie over jouw bevalling.
Tijdens de bevalling ben ik als doula aanwezig vanaf het moment dat jij mijn aanwezigheid wenst. Ik kom naar je toe en blijf vanaf dat moment bij je. Dit betekend niet dat ik continue je hand zal vasthouden want ik kan me voorstellen dat dit jullie ook een heel irritant idee lijkt. Nee als doula ben ik aanwezig, maar ben ik ook vaak op de achtergrond aanwezig en treed ik alleen op de voorgrond wanneer jij mij nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van storm weeën of wanneer je last hebt van rug weeën. Op dat moment ben ik direct aanwezig om je hierbij te helpen. Terwijl een verloskundige vaak voor uren achter elkaar weg is en dienst wissels heeft blijf ik als doula bij je. Iets wat vaak een heel geruststellend idee is voor vrouwen, maar ook hun partner. Omdat ik ook de partner aansturing geef en hem vertel wat hij kan doen om er voor jou te zijn. Zo zorg je ervoor dat jullie samen een heel mooi team vormen.
Wat is het verschil tussen een doula en een verloskundige? en wanneer kies je voor een doula?
Een belangrijk verschil is het verschil in verantwoordelijkheid. Een verloskundige is er om jou medisch te ondersteunen. Zij is eindverantwoordelijk en zij is er om ervoor te zorgen dat zowel jij als je baby gezond zijn en blijven tijdens de baring en daarna. Een verloskundige heeft een medische opleiding en kijkt voornamelijk vanuit een medisch kader naar de bevalling.
Een doula is niet medisch opgeleid en kijkt voornamelijk vanuit de biologische en fysiologische kant naar een bevalling. Wat heeft een vrouw nodig. Hoe kan een vrouw op natuurlijke manier ondersteunt worden. Hoe kun je de sensaties op een natuurlijke manier verlichten.
Super waardevol wanneer je graag natuurlijke wilt bevallen zonder medische pijnverlichting omdat een doula vaak hele andere kennis heeft als een verloskundige heeft en andersom. De een is geen vervanging van de ander, maar juist een hele mooie aanvulling op elkaar.
Dan is er ook een groot verschil in aanwezigheid. Een doula blijft bij je vanaf het moment dat je haar aanwezigheid went. Ook wanneer een bevalling lang duurt en ook wanneer een bevalling medisch wordt. Een verloskundige heeft deze luxe niet. Een verloskundige draagt zorg over meerdere vrouwen. Hierdoor moet zij ook tijdens jouw bevalling haar aandacht verdelen. Dit betekend dat ze vaak even komt kijken hoe het gaat en daarna voor een aantal uur weer zal vertrekken en jullie alleen zal laten. Ook heeft een verloskundige dienstwissels, waardoor het kan dat je tijdens je bevalling meerdere onbekende gezichten ziet. En wanneer je bevalling plotseling medisch wordt zal je verloskundige overdragen aan het personeel in het ziekenhuis.
Waarom zou je je voorbereiden op de bevalling? Een bevalling verloopt toch nooit volgens plan?
Juist daarom is het zo belangrijk om je voor te bereiden op je bevalling! Juist omdat het niet te plannen valt. Nog zo ontzettend vaak hoor ik vrouwen zeggen “Ja ik laat het maar op me afkomen” of “Ik zie wel hoe het zal zijn”. Zo zonde!! Want de kans dat de bevalling dan uitloopt op een negatieve ervaring is vele malen groter als wanneer je er wel aan werkt. Ik maak ook wel eens de vergelijking. Je gaat toch niet een eredivisie wedstrijd spelen zonder hier eerst voor te trainen…
Maar zo is het wel. Een bevalling is een topprestatie en helemaal tegenwoordig waarbij vrouwen bijna aan hun lot worden overgelaten is die voorbereiding zo belangrijk. Vroeger bevielen vrouwen in een gemeenschap waarbij ze de ondersteuning kregen van meerdere vrouwen die verstand hadden van de bevalling en wisten hoe ze haar konden ondersteunen.
Tegenwoordig bevallen we alleen nog maar in het bijzijn van onze partner. Een super romantisch idee, maar als ik dan vraag hoeveel verstand een partner heeft van de bevalling dan is het antwoord toch vrijwel altijd geen. En juist daardoor doordat er geen kennis is, doordat er gebruik aan goeie ondersteuning is komen vrouwen in een medische molen terecht en houden ze een negatieve en soms zelfs traumatische gevoelens aan de bevalling over.
Juist daarom is het zo ontzettend belangrijk om je voor te bereiden. Doe kennis op, weet welke technieken je kunt gebruiken, weet wat jij belangrijk vindt en weet ook wat jouw opties en wensen zijn op het moment dat een bevalling anders verloopt als gedacht.
Sommige zwangeren vinden hun aanstaande bevalling best spannend, mede door bijvoorbeeld verhalen over bevallingen die niet liepen zoals gehoopt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je met zelfvertrouwen je bevalling ingaat en van jouw bevalling een positieve ervaring maakt?
Niet heel gek hoor dat vrouwen met angstige gevoelens over de bevalling denken. Al vanaf kleins af aan krijgen wij vrouwen vrijwel alleen maar schreeuwerige scènes op tv en in films te zien van de meest afschuwelijke bevallingen. En ook wordt er voornamelijk heel veel gesproken over negatieve bevalling. Bijna nooit over positieve bevallingen.
Mijn tips hierin is probeer te zoeken en lezen over positieve bevallingservaring. Op YouTube heb je hele mooie video’s van positieve bevallingen te zien en ook kun je bijvoorbeeld het boek de geboortebundel van nina Pierson lezen waarin tientallen prachtige geboorteverhalen staan. Haal hier nieuwe energie uit en neem die mee naar je eigen bevalling
Hoe zit het met hormonen tijdens de bevalling, hoe kun je daar je voordeel mee doen?
Een bevalling wordt gevoed door het hormoon oxytocine. Op het moment dat ons lichaam het hormoon oxytocine gaat aanmaken reageert onze baarmoeder hierop door krachtige weeën aan te maken. Hoe meer oxytocine, hoe meer weeën. Dit proces gebeurt heel rustig. De weeën zullen zich dus van lichte menstruatiekrampen opbouwen tot goeie krachtige weeën waar je je op moet focussen en doorheen moet ademen. Maar oxytocine stimuleert ook de aanmaak van endorfine. Hoe meer oxytocine, hoe meer endorfine. En endorfine is ons lichaam natuurlijke pijnstiller. Het zorgt ervoor dat vrouwen beter met de pieken van de weeën om zal gaan en zorgt ervoor dat de oxytocine waardes in je bloed ook niet out of control raken. Super belangrijk. Want zonder endorfine wordt het vele malen moeilijker om met jouw weeën om te gaan.
Maar oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon. Oxytocine is een heel verlegen hormoon. Oxytocine houdt van warmte, donker, massage, kaarslichten, privacy. Oxytocine houdt niet van fel licht, onderbrekingen, onbekende gezichten, harde geluiden. Denk maar eens aan hoe jouw ideale date-night eruit zou zien. Zou je dan in een fel verlichte onbekende kamer gaan zitten met verpleegkundige die elk moment in en uit je kamer kunnen komen lopen of zou je liever in een vertrouwde omgeving zijn, met de gordijnen dicht en een zoutlamp aan?
Dit is ook hoe oxytocine tijdens jouw bevalling werkt. Het is belangrijk dat je voor jezelf een setting creëert waarin jij je prettig en ontspannen voelt en de oxytocine goed kan blijven stromen in je lichaam.
Wat zijn de voordelen van een doula?
Een doula is niet alleen een bekend en vertrouwd gezicht. Iemand die je kent, die jouw wensen voor de bevalling goed kent. Maar een doula is ook iemand die heel veel verstand heeft van de natuurlijke fysiologie van de bevalling. Een doula kan je helpen de sensaties van de bevalling te verlichten. Ze heeft ontzettend veel tools en technieken die ze tijdens jouw bevalling kan toepassen. Wanneer een bevalling niet lijkt te vorderen of wanneer je storm weeën krijgt weet jouw doula wat ze voor jou op een natuurlijke manier kan doen om jou te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je bevalling wel vordert en je baby wel in de juiste houding komt te liggen zodat je storm weeën verholpen worden. Een doula is een ontzettend mooie aanwinst voor jouw geboorteteam. Het is iemand die niet vanuit het medisch kader naar je bevalling kijkt, iets wat we tegenwoordig veel te vaak doen.
Tegenwoordig zien we een bevalling bijna als een medisch proces. Iets waarbij je alleen maar veilig bent in het ziekenhuis, met mogelijke medische interventies paraat. Maar juist hierdoor, doordat we alleen nog maar kijken naar de medische kant van een bevalling zien we ook het aantal medische interventies stijgen en zien we dat steeds meer vrouwen om pijnbestrijding vragen en een kunstverlossing krijgen. Zo ontzettend zonde want heel vaak is het gebrek aan kennis van de natuurlijke fysiologie die een vrouw nodig heeft. En dat is een enorm voordeel van een doula in jouw geboorteteam hebben. Is dat je deze kennis de natuurlijke kennis ook hebt. Zodat je altijd eerst nog op een natuurlijke manier kan proberen een “probleem” te verhelpen en niet meteen naar de medische manier hoeft te grijpen.
Als jullie aanstaande moeders één tip mee mogen geven over hun bevalling, wat zou dat dan zijn?
Mijn absolute tip voor zwangere vrouwen is laat de bevalling niet zomaar op je af komen. Ga actief aan de slag met de voorbereiding, zorg ervoor dat je weet wat je kunt doen tijdens de bevalling om je lichaam en jezelf te helpen. Zorg dat je weet over de verschillende complicaties en interventies die kunnen ontstaan. Zorg dat je een geboorteplan hebt. En zorg ervoor dat je iemand in je geboorteteam hebt die kennis heeft van de bevalling en niet alleen maar naar de medische kant van de bevalling kijkt. Een bevalling zul je de rest van je leven onthouden en hoe geweldig is het als je de rest van je leven kunt terugkijken op een van de meeste magische gebeurtenissen van je leven met een positief en krachtig gevoel.
Benieuwd wat ik voor jou kan doen?
Wil jij graag vrijblijvend met mij kennismaken? Dat kan! Stuur mij een mail naar info@pleunieteunis.nl of vul het contact formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!