Pleunie Teunis doula

Je bevalling natuurlijk opwekken

Tegen het einde van de zwangerschap kunnen vrouwen vaak niet wachten om hun kleintje te ontmoeten. En mocht jou uitgerekende datum nu wel heel dichtbij zijn of misschien ben je hier al voorbij dan ben je misschien al op zoek gegaan naar de gouden tip om jou bevalling op gang te brengen. In mijn YouTube video geef ik jou 6 tips die jou kunnen helpen bij het natuurlijk opwekken van de bevalling. 

Net als met alles tijdens jou zwangerschap is het belangrijk eerst met jou verloskundige of arts te controleren of het oke is voor jou om met de volgende tips aan te slag te gaan.

De eerste tip die ik voor jou heb om je bevalling natuurlijk op gang te brengen is:

 

1. Laat het los

Waarschijnlijk herken je jezelf wel hierin. De bevalling is nog het enige waar je aan kunt denken de laatste dagen of misschien wel weken. Er spookt elke keer dezelfde vraag door je hoofd: Wanneer begint de bevalling, wanneer gaat het gebeuren? Het is heel belangrijk om de rust in jou lichaam te creëren. Weeën werken het beste in een lichaam dat ontspannen en rustig is. En vaak zijn het onze zorgen over de bevalling die de bevalling tegen houden.

In een ontspannen lichaam kan makkelijker oxytocine aangemaakt worden. Het hormoon dat zo belangrijk is om jou weeën op gang te brengen. Zorg voor voldoende afleiding, ga iets leuks doen, spreek af met een vriendin, ga een taart bakken. Alles waarbij jij je ontspannen en gelukkig voelt en je gedachten even kan verzetten. Het komt wanneer het komt.

2. Seks

Seks met een orgasme is de meest effectieve vorm van seksuele stimulatie om de bevalling in gang te zetten. Een orgasme zorgt voor de aanmaak van oxytocine en het samentrekken van de baarmoeder.

Daarnaast zorgt seks tijdens de laatste weken van de zwangerschap het lichaam van de vrouw om zich voor te bereiden op de bevalling. Ook heeft sperma een zeer gunstig effect. In het sperma van de man zit een zeer hoge concentratie prostaglandines. Prostaglandines worden gemaakt in de vliezen en zijn hormonen die zorgen voor het rijpen van de baarmoedermond. Prostaglandine kan de bevalling in gang zetten, maakt de baarmoedermond weker (zachter) en kan weeën activiteit geven. En laat het nou zo zijn dat sperma gratis is en met plezier verkregen kan worden.

Daarnaast kan een organisme van de vrouw ook zorgen voor de aanmaak van prostaglandines.

 

3. Tepel stimulatie

Veel vrouwen die borstvoeding geven hebben kunnen zich nog wel herinneren dat tijdens het voeden hun baarmoeder zich begon aan te spannen. Direct na een bevalling kan je dit associëren met de weeën van tijdens jou bevalling. Tepel stimulatie zorgt voor de aanmaak van oxytocine in de bloedsomloop van de moeder, deze oxytocine stimuleert vervolgens het samentrekken van de baarmoeder. Zowel handmatig als orale stimulatie van de tepels stimuleert de aanmaak van oxytocine.

Tepel stimulatie zal waarschijnlijk niet werken wanneer de baarmoedermond nog niet rijp of dun is, of wanneer de zwangere vrouw op dat moment nog borstvoeding geeft aan een ander kindje. In dat geval is jou lichaam al gewend aan een verhoogd niveau van oxytocine dat tijdens de borstvoeding vrij komt.

Daarnaast kan het zijn dat de tepelstimulatie enkele uren aangehouden moet worden om effectieve weeën op gang te brengen.

 

4. Acupressuur

Bepaalde acupressuur punten kunnen weeën stimuleren of versterken. Acupressuur wordt al eeuwen in vele culturen in Azië gebruikt. Acupressuur gebruikt dezelfde punten voor stimulatie als acupunctuur, maar maakt gebruik van druk door middel van je vingers ipv naalden. Het gebruik van acupressuur en acupunctuur is snel gaan groeien in het westen. Er zijn vele studies die hebben aangetoond dat acupressuur tijdens de bevalling veel kan bijdragen aan de pijnverlichting. Er zijn ook veel mensen die met succes acupressuur hebben gebruikt om hun bevalling te bevorderen en op te wekken. Deze methode wil je zeker proberen als jij een inleiding nadert of wanneer de weeën afnemen.

De twee meest bekende punten voor bevalling zijn de Haku punt en de milt 6 punt.

 

Haku punt

De haku punt is op de achterkant van de hand, waar de botten de basis vormen van de duim en wijsvinger. Druk gestaag op het bot op de basis van de wijsvinger met je duim for 10 tot 60 seconden, 3 tot 6 keer, met een rust tussendoor van dezelfde lengte. Je kunt dit zo vaak doen als je zelf wilt.

 

Spleen 6

Milt 6 punt zit aan de binnenkant van jou onderbeen ongeveer 4 vingers hoogte van jou enkel. Druk je duim iets achter het bot voor 10 tot 60 seconden per keer, 3 tot 6 keer, met rustpozen ertussen van dezelfde lengte.

 

Een goeie manier om de juiste plek te vinden in door op verschillende punten dicht bij elkaar te drukken; een punt zal wat gevoeliger zijn als de rest. Dat is het punt waar je druk op wilt uitoefenen.

 

5. Lopen/sporten

Al is het zeer onwaarschijnlijk dat lopen de weeën op gang zal brengen is het wel een zeer effectieve manier om weeën sterker en krachtiger te maken wanneer jij al enige tijd last hebt van harde buiken of beginnende weeën. Ga niet te ver van huis, maar blijf lekker in de buurt. Als het al niet helpt is het in ieder geval een fijne afleiding.

 

6. Castor olie

Inheemse bevolking over de hele wereld gebruiken castor olie al eeuwen lang om weeën op te wekken. Castor olie hebben een sterk laxerend effect en zorgen voor sterke contractie van de darmen en kunnen diarree veroorzaken.

Castor olie kan het niveau van prostaglandine verhogen, wat wordt geproduceerd wanner de darmen zich samentrekken. Prostaglandines in het bloed zorgt daarnaast dus weer voor het weker worden van de baarmoedermond en kan weeën activiteit geven. 1 eetlepel kan op nuchtere maag genomen worden eventueel gemixt met vruchtensap om het smakelijker te maken.

Als castor olie niet werkt om de bevalling in gang te zetten zorgt het wel voor het voorbereiden van de baarmoedermond om te ontsluiten, en kan de bevalling de volgende dag eventueel opgang komen door tepelstimulatie of een andere methode.

 

Ik hoop dat deze tips jou zullen helpen om jou bevalling natuurlijk op te wekken en jij eindelijk jou kindje vast kan houden. Ik heb een YouTube video gemaakt met alle informatie over het natuurlijk opwekken van jouw bevalling. Ben jij benieuwd? Bekijk hem dan via onderstaande link.

Liefs, Pleunie