Geboortelocatie
Wanneer je zwanger bent komen er heel veel vragen op je af, maar ook zijn er meerdere beslissingen die je moet nemen. Wat mag je wel en niet eten? Wil ik het geslacht van het kindje weten? Wil ik een NIPT test doen? Tegen het einde van je zwangerschap zul je waarschijnlijk met de vraag zitten: waar wil ik bevallen? In dit artikel leg ik de verschillende mogelijkheden uit van bevallingslocaties in Nederland.
Thuisbevalling
Vroeger beviel bijna iedereen thuis, zeker in Nederland zijn thuisbevallingen nog altijd heel erg normaal. Toch zijn er veel vrouwen die er tegenwoordig voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen, maar ook zijn er veel vrouwen die juist heel bewust voor een thuisbevalling kiezen. Veilig in je eigen vertrouwde omgeving hebben vrouwen vaak meer de vrijheid om zich volledig te ontspannen en zichzelf te zijn. En ook als je niet bewust kiest voor een thuisbevalling is het verstandig om een kraampakket in huis te hebben voor het geval de bevalling opeens heel snel gaat.
Wanneer je besluit thuis te bevallen zal jouw verloskundige de bevalling begeleiden. Ze zal tijdens de bevalling ongeveer om de 2 uur langs komen om te kijken hoe het met je gaat en zal blijven tegen het einde van de bevalling. Voor de daadwerkelijke geboorte van je baby zal de verloskundige de kraamzorg bellen voor extra ondersteuning.
Een groot voordeel aan een thuisbevalling is dat je je in je eigen vertrouwde omgeving bevind. Met je eigen geuren, je eigen spullen en je eigen bed of douche. En zodra de baby is geboren kun je samen met je partner en jullie pasgeboren baby in je eigen bed gaan liggen en hoeven jullie niet over een paar uur weer op pad om naar huis te gaan.
Ziekenhuis
De meeste vrouwen die in Nederland gaan bevallen kiezen voor het ziekenhuis. Met een medisch team in de buurt voelt dit vaak als de meest veilige optie. Als uw zwangerschap normaal was, zonder enige medische aandoening, is de kans echter groot dat je tijdens of na de bevalling helemaal geen dokter zult zien. In Nederland hebben we geweldige verloskundigen die je prima kunnen ondersteunen tijdens een niet-medische bevalling. Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, begin je thuis met het opvangen van de weeën en vertrek je naar het ziekenhuis op het moment dat je tussen de 4-6cm ontsluiting hebt. Je verloskundige zal voor je uit rijden of je in het ziekenhuis ontmoeten. Mogelijk zijn er extra kosten verbonden aan de bevalling in het ziekenhuis, dus raadpleeg de polis van uw zorgverzekeraar.
Als er een medische aandoening is, die al tijdens de zwangerschap wordt ontdekt (denk aan zwangerschapsdiabetes of hypertensie) of tijdens de bevalling (zoals een wens voor pijnstilling of meconium in het water), dan brengt je verloskundige je naar het ziekenhuis. Dan is er in plaats van jouw eigen verloskundige een gynaecoloog en / of een medisch verloskundige die de medische verantwoordelijkheid voor je heeft.
Geboortecentrum
Wanneer er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen kun je er ook voor kiezen om in een geboortecentrum te bevallen. Geboortecentrums hebben een meer huiselijk gevoel. De kamers zijn voorzien met normale bedden ipv ziekenhuis bedden en er is een eigen badkamer aanwezig.
Een groot voordeel van een geboortecentrum is de meer huiselijke sfeer en dat er de mogelijkheid is om lachgas als pijnbestrijding te krijgen zonder dat je naar het ziekenhuis overgebracht moet worden. Daarnaast zal jouw eigen verloskundige de bevalling begeleiden wat veel vrouwen een prettig idee vinden.
Geboortehotel
Een andere optie, waar niet veel mensen vanaf weten, is bevallen in een geboortehotel. De kamers zijn voorzien van luxe kingsize bedden, een huiselijke sfeer en een groot bevalbad. Ook hier heb je vaak de mogelijkheid om lachgas te krijgen voor pijnverlichting en je kunt bevallen met je eigen verloskundige.
In een geboortehotel ben je al welkom vanaf de beginfase van de bevallen in vergelijking met het ziekenhuis waar je pas tijdens de actieve fase welkom bent. Dus kun je al eerder settelen en hoef je niet tijdens het hoogtepunt nog van plek te veranderen. En daarnaast is het mogelijk om zo lang als jij wilt te blijven. In het geboortehotel is er een kraamzorg aanwezig die 24/7 klaar staat. Zij kan jou helpen bij borstvoeding, douchen of het brengen van eten of drinken.
Hoe weet ik welke plek voor mij het beste is?
Het belangrijkste bij de keuze van een geboortelocatie is dat je een plek kiest waar jij je het prettigst bij voelt. Wanneer je je veilig en comfortabel voelt is je lichaam beter in staat oxytocine te procureren. Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw bevalling vordert en je kindje sneller geboren kan worden.
Omdat je nooit een plek kunt reserveren, is het ook prima om gewoon te wachten tot het moment dat je aan het bevallen bent en dan te beslissen waar je heen gaat. Als het ineens veel beter voelt om thuis te blijven in plaats van in een taxi te stappen om naar het ziekenhuis te gaan: blijf dan vooral lekker thuis! Of als je instinct je vertelt om naar het ziekenhuis te gaan, ook al had je in gedachten om thuis te bevallen… ga daarheen! De keuze waar je wilt bevallen is geheel aan jouw en je partner, maar weet dat er meerdere opties zijn zodat je voor jezelf de juiste beslissing kan nemen.
Als doula ga ik mee naar iedere locatie. Zou jij graag meer hulp willen bij het kiezen van een bevallingslocatie of het opstellen van je geboorteplan. Neem dan vooral contact met jou op. Samen bespreken we alle opties zodat jij de bevalling kunt hebben die jij voor ogen hebt.
Liefs, Pleunie