...
Pleunie Teunis doula

Doula: Alles wat jij wilt weten over een doula!

Doula Utrecht Pleunie Teunis

Een doula bij je bevalling. Misschien heb je er wel eens over gehoord of misschien is de term doula wel helemaal nieuw voor jou. In dit artikel ga ik je alles vertellen over doula’s. Want wat is nou een doula? Waar komt een doula vandaan? Wat kost een doula? En waarom zou jij kiezen voor een doula bij de bevalling? In dit artikel ga ik al jouw vragen beantwoorden omtrent het onderwerp doula.  

Wat is een doula?

Een Doula wordt ook wel een zwangerschaps- of geboortecoach genoemd. Ze is een kundige, ervaren vrouw die, aanvullend op de medische zorg, fysieke en emotionele steun biedt tijdens de bevalling. Zij is onderdeel van het geboorteteam. Het woord doula komt van het oud Grieks en betekend letterlijk “dienende vrouw”. Zij staat dus volledig in dienst van de vrouw die aan het bevallen is. Zij zorgt ervoor dat de vrouw mentaal en fysiek zo goed mogelijk wordt ondersteund zodat zij beter in staat is met de sensaties van de bevalling om te gaan.

Een Doula leert de aanstaande ouders goed kennen en bespreekt hun wensen, angsten en kan met haar kennis hierop aansluiten en hen ondersteunen. Een Doula is continue aanwezig tijdens de bevalling en dit zorgt ervoor dat paniek minder kans krijgt en dat vrouwen en hun partner zich beter kunnen ontspannen. Een doula geeft tips over hoe je je weeën kunt opvangen en de ontsluiting kan bevorderen. Ze ondersteunt met het geven van massages, geeft aanwijzingen voor houdingen en begeleid de partner in hoe hij het beste de vrouw kan ondersteunen. Een doula is niet medisch opgeleid en geeft dus ook geen medische ondersteuning, ze begeleidt uitsluitend vanuit haar kennis en ervaring.

Waar komt doula vandaan?

In andere tijden, en op andere plekken in de wereld, wordt de bevalling als een groepsgebeurtenis gezien. Vrouwen uit het dorp en de familie bereiden zich samen met de zwangere vrouw voor op de bevalling. Het belang van de juiste fysieke en mentale ondersteuning tijdens deze ingrijpende en veeleisende gebeurtenis van de bevalling wordt erkent. Tegenwoordig zijn wij heel erg verwesterd en zijn we steeds verder af komen te staan van het natuurlijke proces van de bevalling en het belang van de juiste ondersteuning is steeds meer gaan verwateren. Vroeger hadden we eigenlijk altijd een doula bij de bevalling. De doula was dan misschien je moeder, tante of nicht, maar allemaal hadden ze als taak om de zwangere vrouw te voorzien van al haar behoeften om zo goed mogelijk met de bevalling om te kunnen gaan. Dat is precies wat een doula doet tegenwoordig. Zij helpt vrouwen en hun partner mentaal en fysiek de juiste ondersteuning te geven tijdens de bevalling.

Wat doet een doula?

Een doula kies je tijdens je zwangerschap. Het is belangrijk om een goeie klik te hebben met je doula. Je doula moet iemand zijn die jij vertrouwd en waar jij je comfortabel bij voelt. Tijdens je zwangerschap helpt je doula jou en je partner om je voor te bereiden op de bevalling. Ze helpt jullie om na te denken over jullie wensen en verlangens en is er om te praten over eventuele angsten en deze zo nodig weg te nemen. Tijdens de zwangerschap zie je je doula vaak 2 keer. In twee lange sessies bespreken jullie verschillende zaken omtrent de bevalling en ook is het belangrijk om tijdens deze sessies elkaar beter te leren kennen en een vertrouwensband op te bouwen.

 

Een doula en de partner

Een doula is er nooit ter vervanging van een partner. Tenzij er geen partner aanwezig is dan zal zij deze rol wel op zich nemen. De partner speelt namelijk ook heel belangrijke rol voor de vrouw, de partner brengt liefde en is vaak de grootste steun van de vrouw op dat moment. Maar ook voor een partner kan de bevalling een zwaar proces zijn, ook voor hen is een bevalling niet iets wat ze iedere dag doen. Veel partners voelen zich machteloos wanneer zij zien dat hun geliefde zoveel pijn heeft of kunnen het gevoel hebben niks te kunnen doen om hun partner te helpen tijdens de bevalling.

Een doula helpt de partner om tips te geven over hoe hij/zij de vrouw het beste kan ondersteunen.  Door de juiste informatie en aanwijzingen te krijgen kan de partner een hele belangrijke rol spelen tijdens de bevalling. Met de aanwezigheid van een doula kan een partner zich beter ontspannen en vaak meer betekenen voor de zwangere vrouw, daarnaast ondersteunt een doula jullie beiden zodat de verantwoordelijkheid niet volledig op de schouders van de partner rust.

Een doula tijdens de bevalling

Voordat de bevalling zich aandient zullen jullie een aantal comfort technieken hebben geleerd die jullie alvast samen kunnen toepassen wanneer de bevalling begint. Een bevalling bouwt zich geleidelijk aan heel rustig op. Gelukkig maar, anders zou het voor niemand vol te houden zijn. Samen kunnen jullie aan het begin van de bevalling met de aangeleerde comfort technieken goed de weeën opvangen. Wanneer jullie het gevoel hebben dat de bevalling echt goed is begonnen en graag extra ondersteuning willen hebben bellen jullie de doula op. Vanaf dat moment komt zij naar jullie toe en zal ze ook niet meer weg gaan tot zeker twee uur na de geboorte van de baby.

Doula en verloskundige: wat is het verschil?

Een doula is bij de bevalling aanwezig vanaf het moment dat je om haar aanwezigheid vraagt. Zij helpt jou om de juiste houdingen te vinden of technieken te geven om zo de weeën beter te kunnen opvangen. Ook helpt ze je partner door aan te geven hoe hij/zij jou het beste kan ondersteunen. Een doula blijft bij jullie tot na de geboorte. Anders dan een doula komt een verloskundige in het begin van de bevalling alleen even kijken hoe het gaat. Vaak komt ze langs om vast te stellen dat de bevalling daadwerkelijk is begonnen en spreekt dan vaak af om over 5 uur weer terug te komen om te kijken hoe het dan gaat. Als er iets veranderd mogen jullie altijd bellen, maar in principe gaat ze weer weg en laat ze jullie voor een aantal uur alleen. In die tijd is er dus geen extra begeleiding, er is niemand die jullie aanwijzingen kan geven of zorgen kan wegnemen. Als je dan niet goed om weet te gaan met de weeën kan er paniek en onrust ontstaan, wat zeer ongunstig is voor de vordering van de bevalling. Een verloskundige is medisch verantwoordelijk. Zij zorgt ervoor dat zowel jij als je baby in goeie gezondheid verkeren en dat de daadwerkelijke uitdrijving van het kind en de nageboorte goed verloopt.  Je doula is en om jou zowel fysiek als mentaal te ondersteunen op de momenten dat je verloskundige niet aanwezig is. Wil je meer lezen over het verschil tussen je doula en een verloskundige lees dan mijn artikel hierover hier.

Een vast gezicht

Daarnaast is een doula een vast en bekend gezicht binnen jouw geboorteteam. Met een doula bouw je tijdens de zwangerschap een vertrouwensband op. Jullie kennen elkaar goed, je hebt vertrouwen in elkaar en je voelt je comfortabel bij je doula. Het is een hele fijne gedachten om zeker te weten dat je je doula tijdens je bevalling zult zien. Bij de meeste verloskundige praktijken werken 4 a 5 verloskundige. Tijdens je zwangerschap doen ze vaak hun best om je bij elke verloskundige een keer in te plannen zodat je alle gezichten een keer hebt gezien. Maar met de een zul je meer een klik hebben als met de andere. En vaak hoop je stiekem dat die ene verloskundige dienst zal hebben tijdens jouw bevalling, maar omdat een bevalling niet te voorspellen is kun je dus nooit van tevoren weten wie er bij jouw bevalling aanwezig zal zijn. Daarnaast kan het zomaar zijn dat jouw bevalling precies in twee diensten plaats vindt. Dan kan het ook nog betekenen dat de verloskundige van dienst wisselt en je twee of meerdere verloskundige zult zien tijdens je bevalling. Zeker tijdens de bevalling is dit heel erg onrustig en daarom is het juist heel fijn dat je zeker weet dat er in iedere geval een bekend gezicht is van je doula.

Een doula bij een thuisbevalling

Wanneer jij besluit thuis te gaan bevallen kan jouw doula je helpen je ideale bevalling vorm te geven. Samen kunnen jullie het hebben over jullie wensen en voorkeuren en bespreken jullie de mogelijkheid van een thuisbevalling. Een doula heeft ongelofelijk veel kennis over de bevalling en heeft een enorme bagage aan tips en tools om de bevalling op een zo’n natuurlijk mogelijke manier te doen slagen.

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen het beste kunnen bevallen in de comfort van hun eigen huis. Juist in je eigen omgeving, met je eigen geuren en je vertrouwde spullen zijn vrouwen beter in staat zich te ontspannen en zich over te geven aan de sensaties van de bevalling. Een van de belangrijkste elementen van een bevalling is privacy. Vrouwen kunnen zich het beste ontspannen wanneer zij genoeg privacy hebben en bij een thuisbevalling is dit makkelijker te waarborgen. Bij een thuisbevalling beslis je zelf wie er aanwezig is en ook zal er geen in en uitloop van personeel plaatsvinden. Een doula helpt jou met de ideale setting te creëren zodat jij je volledig kan focussen op je lichaam en je over te geven aan de sensaties van de bevalling. Zij blijft bij jou om je te ondersteunen en begeleiden wanneer je hier behoefte aan hebt en waarborgt jouw bubbel zodat jij niet onnodig gestoord wordt.

Wil jij meer lezen over thuisbevallingen lees dan mijn blog over thuis bevallen hier.

 

Een doula bij een ziekenhuisbevalling

Bij thuisbevallingen is het makkelijker om je privacy te waarborgen omdat je zelf bepaald en al van te voren weet wie er bij je bevalling aanwezig is. In een ziekenhuis is dit veel moeilijker te waarborgen. In het ziekenhuis lopen meerdere mensen je kamer in en uit – denk bijvoorbeeld aan verpleegkundige, verloskundige, gynaecologen maar ook de catering juffrouw. In het ziekenhuis weet je eigenlijk nooit wie er bij je bevalling aanwezig zal zijn of wie je kamer binnen zal komen. In principe wanneer jij en je baby gezond zijn zal je eigen verloskundige van je verloskundige praktijk jou begeleiden bij de bevalling in het ziekenhuis. Maar wanneer de bevalling medisch wordt zal je een nieuw team aan personeel ontmoeten. Mensen die je nog nooit eerder hebt gezien zullen jou vanaf dat moment begeleiden tijdens de bevalling. Waar je ook wilt bevallen of gaat bevallen je doula zal altijd met jou mee gaan en bij je blijven tot na de geboorte. Zij is een bekend gezicht voor jou wat veel vertrouwen zal geven en zij kent als geen ander jouw wensen en behoeften.

Waarom een doula

De redenen waarom vrouwen en hun partner kiezen voor een doula zijn heel verschillend. Ieder vrouw krijgt de standaard zorg van een verloskundige of gynaecoloog aangeboden, een doula biedt aanvullende zorg. Een doula is in tegenstelling tot een verloskundige of gynaecoloog niet medisch verantwoordelijk en denkt niet vanuit protocollen. Daarnaast biedt een doula veel meer uitgebreide één op één zorg. Een doula heeft maar een aantal cliënten per maand waar een verloskundige tientallen vrouwen per maand ziet. Hierdoor kent de doula jou en je partner veel beter. Ze is duidelijk op de hoogte van jullie wensen en samen bouwen jullie een hechte band op in de aanloop van de bevalling. Een doula is een professional die gedurende de gehele bevalling bij jou zal blijven, ook als je tijdens de bevalling van de verloskundige naar de gynaecoloog gaat bij bijvoorbeeld een pijnstillingwens.

Een bevalling kan een lang proces zijn, zeker bij een eerste kindje kan de bevalling een aantal uur duren. Een verloskundige of gynaecoloog komt bij jou kijken en voert enkele controles uit en als alles goed gaat zal zij voor een aantal uur weg blijven. Je moet dan zelf, eventueel met de hulp van je partner de weeën opvangen. Een doula heeft geen andere bevallingen die haar aandacht vraagt, zij is er puur en alleen voor jou en zal zich volledig focussen op jouw behoeften.

 

De voordelen van een doula

Naar de voordelen van doula begeleiding tijdens de bevalling zijn meerdere onderzoeken gedaan. In de afbeelding hieronder deel in een aantal van de onderzochten resultaten met jou.

doula voordelen

Zoals je hierboven kunt zien kent de begeleiding van een doula tijdens de bevalling meerdere bewezen voordelen.

Meer informatie over doula begeleiding en de voordelen van een doula vindt je ook in dit artikel van ouders van nu over doula begeleiding.

 

Wat kost een doula?

De kosten voor een doula variëren van doula tot doula. Dit heeft te maken met de ervaring en kennis van een doula. Maar ook zijn de kosten voor een doula verschillend wanneer een doula het parttime doet of fulltime. Voor een ervaren en fulltime doula betaal je meer kosten als voor iemand die het doula-schap erbij doet en een paar bevallingen per jaar begeleid. Het pakket dat ik aanbied aan mijn cliënten ziet er als volgt uit:

  • 1 kennismakingsgesprek waarin we samen kijken of er een klik is en ik aan jullie verwachtingen kan voldoen
  • 2 prenatale sessies van 2 á 3 uur waarbij we uitgebreid spreken over jullie wensen, behoeften en eventuele angsten. Daarnaast leren we elkaar tijdens deze sessies goed kennis zodat we een goeie band ontwikkelen en er vertrouwen ontstaat en jij je op je gemak voelt bij mij.
  • Onbeperkt beschikbaar via telefoon, email of whatsapp voor al je vragen
  • Indien gewenst ga ik een keer mee naar de verloskundige om kennis te maken
  • Ik help jullie bij het opstellen van een geboorteplan
  • Vanaf 37 weken ben ik dag en nacht bereikbaar voor wanneer de bevalling zich aandient
  • Ik blijf tijdens de gehele bevalling bij jou tot ongeveer twee uur na de geboorte.
  • Ik kom na de bevalling nog een keer op bezoek om de bevalling na te bespreken en te kijken hoe het met jullie gaat.

Meer informatie over mijn tarieven vind je op mijn tarief pagina.

Positieve geboorte ervaring

Doula begeleiding is een investering die je maakt voor jezelf en je eigen geboorte ervaring. Vrouwen die zich tijdens de bevalling goed ondersteunt voelen en het gevoel hebben dat ze goed begeleidt worden en dat de juiste keuzes worden gemaakt hebben een veel grotere kans op het hebben van een positieve geboorte ervaring. En deze ervaring is weer zo belangrijk om een goeie start te maken in de postpartum periode. Vrouwen die goed terug kijken op de bevalling hebben een minder grote kans op het ontwikkelen van een postpartum depressie. De kans van slagen voor borstvoeding wordt aanzienlijk vergroot en de hechting met de baby gaat makkelijker en natuurlijker.

 

Ben je benieuwd wat ik als doula voor jou kan betekenen? Of weet je niet zeker of doula begeleiding iets is voor jou en je partner? Ik beantwoord graag al je vragen tijdens en gratis kennismakingsgesprek. Stuur mij een mail naar info@pleunieteunis.nl om samen een gesprek in te plannen.  

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.