...

Op je rug liggen tijdens de bevalling: dit is waarom je dit niet wilt doen!

In Nederland bevalt 80% van de vrouwen op haar rug tijdens de bevalling. Waarom liggen op je rug tijdens de bevalling waarschijnlijk geen goed idee is vertel ik je in deze blog.

Foto @shutterstock

“80% van de vrouwen in Nederland bevalt op haar rug”

Op je rug liggen tijdens de bevalling is aangeleerd gedrag

Laat ik beginnen met zeggen dat hoe jij tijdens jouw bevalling wil bevallen jouw keuze is. Welke houding voor jou tijdens de bevalling het meest comfortabel aanvoelt zal voor jou de juiste houding zijn en als dit op je rug liggen is dan moet je dat vooral doen. Maar het overgrote deel van de vrouwen zou niet intuïtief kiezen voor deze houding, maar is dit een aangeleerde houding. Zoals ik al zei 80% van de vrouwen in Nederland bevalt op haar rug. 80% dat is echt een gigantisch hoog percentage. Hoe dat kan? Nou ja, vrouwen krijgen vaak geen enkel ander beeld te zien van de bevalling gedurende hun leven. We zien het in films, op tv, zelfs in biologie boeken en zelfs vragen zorgverleners vaak aan vrouwen tijdens de bevalling of ze op bed willen gaan liggen, ofwel voor een inwendig onderzoek ofwel voor het registreren van de hartslag van de baby en al met al komt het er dus op neer dat 80% op haar rug ligt tijdens de bevalling. Op je rug liggen heeft een aantal nadelen en die ga ik met jou in deze video bespreken.

Op je rug liggen zorgt voor een slechte bloedcirculatie

Ten eerste krijg jij waarschijnlijk al je hele zwangerschap te horen niet plat op je rug te gaan liggen. Zeker wanneer je buik groeit en je baby steeds zwaarder wordt kunnen hier complicaties door ontstaan. In onze rug lopen namelijk belangrijke bloedbanen en wanneer het gewicht van de baby op deze bloedbanen drukt dan kan een goede bloedcirculatie verstoord worden. Dit zorgt voor minder zuurstofrijk bloed in jouw lichaam, maar ook die van je baby. Want jij en je baby zijn met elkaar verbonden. Dus wanneer we tijdens de zwangerschap, maar dus ook tijdens de bevalling op onze rug in bed gaan liggen zorgen we voor minder zuurstofrijke bloedtoevoer naar onze baby. En als we iets niet willen is het dat wel. Want dat kan betekenden dat je baby tekenen van stress gaat vertonen waardoor we medisch gaan ingrijpen om de bevalling te versnellen, met alle gevolgen van dien. Wil jij nou tijdens de bevalling op je rug liggen omdat dit voor jou de meest comfortabele houding is, zorg er dan voor dat je niet plat op je rug gat liggen, maar iets op je zij. Eventueel een klein handdoekje onder je rug leggen zodat je ietsje gekanteld bent is al voldoende om het volle gewicht van je rug af te halen en dus een optimale bloedcirculatie te garanderen.

Op je rug liggen zorgt voor een pijnlijkere en langere bevalling

Ten tweede zorgt het op bed en op je rug liggen tijdens de bevalling er vaak voor dat vrouwen veel minder goed met de sensaties van hun bevalling weten om te gaan. Om weeën te kunnen opvangen en om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan moet een vrouw vrij kunnen bewegen en een houding aannemen die voor haar op dat moment goed voelt. Wanneer we in bed gaan liggen worden weeën vaak ondragelijk waardoor vrouwen eerder geneigd zijn om te vragen naar medische pijnbestrijding, terwijl wanneer vrouwen uit bed komen, in beweging zijn en intuïtief kunnen aanvoelen wat goed voelt en wat niet zij veel beter in staat zijn om op natuurlijke manier met de sensaties van de weeën om te gaan. Daarbij helpt het natuurlijk dat vrouwen al tijdens hun zwangerschap kennis hebben opgedaan en tools en technieken hebben aangeleerd waarmee zij en hun geboortepartner haar kunnen helpen om beter met de sensaties van de bevalling om te gaan.

Op je rug liggen tijdens de bevalling kan voor complicaties zorgen

Ten derde zorgt het op bed liggen ervoor dat je een horizontale houding hebt terwijl we juist een verticale houding willen creëren. Tijdens de bevalling is zwaartekracht belangrijk omdat dit je baby helpt bij het indalen en de druk van het hoofdje van je baby op de ontsluiting zorgt ervoor dat je baarmoeder krachtigere en meer effectieve weeën gaat aanmaken en je ontsluiting dus sneller zal vorderen. Langdurig op bed liggen zorgt er vaak voor dat een bevalling langer duurt en veel meer pijn doet dan nodig is. In beweging komen en de zwaartekracht gebruiken helpt jou dus om een snellere bevalling te hebben waar je achteraf positiever op terug kan kijken.

Op je rug liggen tijdens de bevalling maakt de bevalling moeilijker voor je baby

Ook zorgt het op bed liggen ervoor dat je baby minder ruimte krijgt om te bewegen en zijn weg door het bekken te vinden. Tijdens de bevalling moet je baby een inwendige spildraai maken om door je bekken heen te navigeren en geboren te kunnen worden. Je kan je wel voorstellen dat wanneer we op bed gaan liggen er veel minder ruimte is voor je baby om te bewegen als wanneer we rechtopstaand of voorover leunen. Dan creëren we veel meer ruimte in onze buik en helpt de zwaartekracht je baby om te bewegen en te draaien. Ook tijdens de persfase is deze ruimte belangrijk. Door te bewegen zorgen we voor beweging in het bekken waardoor je baby makkelijker door je bekken heen kan navigeren. Ik zeg ook altijd als jouw bekken het sleutelgat is en je baby de sleutel dan moeten we soms een beetje wiebelen om de sleutel goed in het slot te krijgen. Hetzelfde geldt voor de bevalling. Jouw bewegingen zijn je baby’s bewegingen en dit geldt niet alleen voor de ontlsuitingsfase, maar ook voor de persfase. Creëer die ruimte voor je baby om geboren te worden en leer hoe je met je lichaam en je baby kan gaan samenwerken om de bevalling te doen vorderen en slagen. Een bevalling betekend niet op bed gaan liggen en afwachten en hopen dat het snel voorbij is. Nee een bevalling is een actieve gebeurtenis, een samenwerking tussen jou en je baby. En jij kan je baby helpen zijn reis te maken. En hoe krachtig is dat als jij je baby kan helpen zijn reis te maken en je lichaam te helpen de bevalling te doen vorderen en slagen. Dit allemaal en zoveel meer kun je natuurlijk leren in mijn online cursus.

Tijdens mijn online cursus bereid ik jou en je geboortepartner van A tot Z voor op jouw aankomende bevalling. Zodat je niet alleen leert hoe je met je lichaam en je baby kan samenwerken om de bevalling te doen vorderen en slagen, ook leer ik jullie alle comfort technieken die ik tijdens bevallingen als doula toepas en hoe je op natuurlijke manier veelvoorkomende problemen en complicaties kan voorkomen en verhelpen. Meer informatie over mijn online cursus? Klik op de onderstaande link.

Tegen de zwaartekracht in werken

Wanneer we tijdens de persfase op onze rug liggen ben je eigenlijk tegen een helling in aan het persen. Wat veel vrouwen denken is dat ons geboortekanaal zo loopt, als een rechte lijn terwijl ons geboortekanaal eigenlijk zo loopt, als een J. Wanneer je tijdens het persen op je rug ligt moet je eigenlijk nog harder werken omdat je tegen de helling in aan het persen bent. Door rechtop te zitten , staan of voorover te leunen zorg je ervoor dat de zwaartekracht jou en je baby helpt deze fase sneller en makkelijker te laten verlopen. En daarbij zorgt het op je rug liggen ervoor dat je staartbeen niet kan meebewegen met de geboorte van je baby. Ons bekken is namelijk bewegelijk en gedurende de bevalling zal je baby steeds meer indalen en zal je staartbeen steeds verder naar buiten gaan staan om ruimte te maken voor je baby om geboren te worden. Wanneer we op onze rug gaan liggen gaan we op dit staartbeen liggen waardoor die niet kan meebewegen en de doorgang voor je baby veel kleiner wordt.

Genoeg redenen dus om in beweging te komen en uit dat bed te komen tijdens de bevalling. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat jouw bevalling sneller zal verlopen, het voorkomt ook veel voorkomende complicaties, zorgt ervoor dat vrouwen veel beter met de sensaties van de bevalling om kunnen gaan, je baby makkelijker zijn weg door jouw bekken kan vinden en dat vrouwen achteraf positiever terug zullen kijken op hun bevalling. Again hoe jij uiteindelijk besluit om te bevallen is helemaal aan jou, alleen jij kan aanvoelen wat goed voor jou voelt op dat moment dus kies een houding die intuïtief goed aan voelt en niet een houding waar van je het idee hebt dat dit moet of waarvan je verteld wordt dat dit moet.

Wil jij nog meer informatie en inspiratie schrijf je dan nu in voor mijn gratis masterclass waarin ik je een uur lang ga informeren en inspireren over jouw aankomende bevalling. Aanmelden voor mijn eerstvolgende editie kan via de link hieronder. 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.