Pleunie Teunis doula

Macrosomie: Grote baby

Bevallen van een grote baby kan dat?

Bevallen van een grote baby kan dat? 

Bevallen van een grote baby… alsof de bevalling soms nog niet spannend genoeg is krijgen steeds meer vrouwen te horen dat ze in verwachting zijn van een grote baby. Dit zal vaak onzekerheid en misschien wel angst met zich meebrengen. Maar is dat nodig? Kun je vaginaal bevallen van een grote baby, moet je ingeleid worden of kun je afwachten tot je bevalling spontaan begint? In dit artikel vertel ik jou alles wat jij moet weten over het bevallen van en grote baby. Zodat jij hopelijk meer vertrouwen en rust kunt vinden in jouw naderende bevalling.

“Ik ga je nu alvast verklappen, jij bent gemaakt om te baren en je baby is gemaakt om geboren te worden.”

Bevallen van een grote baby… alsof de bevalling soms nog niet spannend genoeg is krijgen steeds meer vrouwen te horen dat ze in verwachting zijn van een grote baby. Dit zal vaak onzekerheid en misschien wel angst met zich meebrengen. Maar is dat nodig? Kun je vaginaal bevallen van een grote baby, moet je ingeleid worden of kun je afwachten tot je bevalling spontaan begint? In dit artikel vertel ik jou alles wat jij moet weten over het bevallen van en grote baby. Zodat jij hopelijk meer vertrouwen en rust kunt vinden in jouw naderende bevalling.

Wanneer is een baby groot?

Een paar weken geleden vroeg ik op mijn Instagram kanaal aan mijn volgers of hun wel eens verteld is dat hun baby verdacht wordt van het hebben van een groot geboorte gewicht. En bizar genoeg stemde 73% van de vrouwen die dag op ja. Dat wil zeggen dat zo ontzettend veel vrouwen tegenwoordig gaan twijfelen of misschien wel angstig worden over hun naderende bevalling en of een vaginale bevalling voor hun nog wel mogelijk is. In deze video ga ik het dan ook hebben over wat jij kan verwachten wanneer je baby “groot” wordt geschat, of een vaginale bevalling nog wel veilig is én hoe jij je het beste kunt voorbereiden op jouw aankomende bevalling en hoe jij je kans van slagen op een vaginale geboorte zo groot mogelijk kan maken.

Hoeveel procent van de baby’s zijn te groot?

Als je als zwangere vrouw van je verloskundige te horen krijgt dat je in verwachting bent van een baby die “groot” of “te groot” lijkt te zijn kan dat schrikken zijn. Dit kan onzekerheid en angst met zich meebrengen. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 vrouwen verteld wordt dat ze in verwachting zijn van een grote baby. Terwijl uiteindelijk maar 1 op de 10 baby’s daadwerkelijk een hoog geboortegewicht zal hebben. De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby’s is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer.

Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken. Als die sneller groeit dan voor jouw zwangerschapsduur verwacht wordt, kunnen ze doormiddel van een groei echo een inschatting geven over het gewicht van je baby. Weet echter dat het meten van een baby in de buik niet nauwkeurig is. Gemiddeld zitten deze metingen er met 20% naast pas na de geboorte kun je honderd procent zeker zijn dat het werkelijk om een zware baby gaat.

Kun je natuurlijk bevalling van een grote baby?

Wanneer je baby groot wordt geschat dan kan er gesproken worden over het willen inleiden van de bevalling om verdere groei te voorkomen of zelf over het plannen van een keizersnede. Jij hebt zelf de keus of je in dit advies wil meegaan of dat je wilt afwachten tot je bevalling spontaan begint.

Risico’s bevallen van een grote baby

Waar de zorgverlener bang voor is en eventueel een inleiding voorstelt is schouderdystocie waarbij de schouders blijven vastzitten in het geboortekanaal en de zorgverlener door middel van bepaalde technieken moet proberen de baby los te krijgen ook kunnen ze bang zijn voor een ongeplande keizersnede, trauma aan het perineum en een fluxus na de geboorte. Weet dat de kans op deze complicaties groter zijn bij een ingeleide bevalling in plaats van een spontaane bevalling. En deze complicaties ontstaan eerder bij een baby die te groot is en zoals ik net al zei wordt de diagnose van een te grote baby veel vaker gegeven als dat daadwerkelijk het geval is.

Vaginale bevalling van een grote baby

Of jou nu verteld wordt dat je baby misschien een groot geboorte gewicht zal hebben of niet, weet dat jouw lichaam gemaakt is om te baren. Jouw lichaam is perfect ontworpen om te kunnen bevallen van jouw kindje. Jouw bekken kan met 30% vergroten tijdens de geboorte om ruimte te maken voor jouw baby om geboren te worden.

Ons bekken bestaat namelijk uit verschillende botten die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. We hebben twee grote darmbeenderen die naar binnen en naar buiten toe kunnen bewegen als vlinders en we hebben een groot heiligbeen dat naar onder en naar buiten toe kan bewegen. Ons bekken is opgedeeld in 3 verschillende ruimtes. We hebben het bekken ingang, het bekken holte en het bekken uitgang. Aan het begin van de bevalling willen we ons focussen op het openen van het bekken ingang. Want zo kan de baby beter indalen. Deze twee mooie darmbeenderen die kunnen naar binnen en naar buiten toe bewegen. En hierdoor zal er meer opening ontstaan aan de ingang of juist aan de uitgang. 

Op het moment dat de baby is ingedaald willen we ons richten op het openen van het bekken uitgang. Hier spelen opnieuw de darmbeenderen een belangrijke rol, maar ook dit heiligbeen aan de achterkant kan openen en ruimte maken voor je baby om geboren te worden.

Door tijdens de verschillende fases van de bevalling gebruik te maken van verschillende houdingen en zelfs asymmetrische bewegingen kunnen we ervoor zorgen dat onze baby makkelijker de inwendige spildraai kan maken en makkelijker zijn weg naar buiten kan vinden.

En daarbij zal het hoofdje van je baby vervormen om kleiner te worden en de juiste vorm aan te nemen om zo beter door het geboortekanaal heen te kunnen komen. Hier zie je heel mooi de verschillende fontanellen op het hoofdje van je baby. Deze kunnen tijdens de geboorte over elkaar heen schuiven en vervormen om de vorm aan te nemen om zo beter door het geboortekanaal heen te komen. Baby hoofdjes zijn dus nog een beetje kneedbaar in tegenstelling tot ons volwassen hoofd dat helemaal hard is. De natuur heeft ons lichaam en onze baby zo ontworpen dat het gemaakt is om geboren te worden en om een baby te baren.

Als jouw bekken het slot is dan is je baby de sleutel. En door die twee perfect met elkaar te laten samenwerken zal je baby perfect in staat zijn om door jouw bekken heen te navigeren en geboren te worden. Lieve jij ik zal het nog één keer zeggen, maar jij bent gemaakt om je baby geboren te laten worden en jouw baby is gemaakt om geboren te worden.

Voorbereiden op de bevalling

Door te leren gebruik te maken van beweging en houdingen, door te vermijden dat je tijdens de bevalling op je rug gaat liggen, en door te leren hoe je samen met je weeën kunt samenwerken om je baby geboren te laten worden zullen je bekken en je baby kunnen samenwerken om die puzzel op te lossen zodat je baby geboren kan worden.

Ik leer je dit allemaal tijdens mijn online ‘Creëer jouw droombevalling’ bevalcursus. Dus zelfs wanneer je 37 weken zwanger bent zal de online bevalcursus jou de kennis, technieken en tools leren om ervoor te zorgen dat jij van jouw bevalling een prachtige ervaring zal maken. Zelfs wanneer je verteld wordt dat je baby “te groot” wordt geschat of wanneer je bekken “als te kleine” wordt geschat.

Het is belangrijk om te weten dat inleiding en een geplande keizersnede niet je enige opties zijn. Je kunt absoluut wachten tot je bevalling spontaan begint en je kunt zeker proberen om een vaginale geboorte te hebben.

Wil jij heel graag die vaginale bevalling of je baby nu misschien “ groot” is of niet weet dan dat kennis kracht is. En weten hoe je bekken werkt. Welke houdingen en bewegingen helpen om je bekken ingang en je bekken uitgang te vergroten zal ervoor zorgen dat jij met zoveel meer vertrouwen, kennis en kracht je bevalling in zal gaan.

Zwangerschapscursus 

Al deze kennis leer in jou tijdens mijn online cursus. Waarin ik volledig de verdieping in ga op houdingen. Ik leer je welke houdingen en technieken kunnen helpen bij een niet vorderende ontsluiting, persdrang die uitblijft en hoe we een kunstverlossing kunnen voorkomen door bepaalde natuurlijke technieken toe te passen.

Deze kennis geldt natuurlijk niet alleen wanneer jij in verwachting bent van een baby die “groot is” . Want een niet vorderende ontsluiting is de nummer 1 complicaties in Nederland die bij bevalling voorkomt. Dus ook wanneer je deze diagnose niet hebt gekregen is het hebben van deze kennis, technieken en tools zinvol om ervoor te zorgen dat jij met je lichaam en je baby kan samenwerken om zo je bevalling te helpen vorderen en slagen.

Als jij nog niet bereid bent om de hele cursus te kopen dan wil ik je graag uitnodigen om deel te nemen aan mijn gratis mini bevalcursus. Het is nooit te laat om jezelf zo goed mogelijk te gaan voorbereiden op jouw aankomende bevalling.

Ik hoop dat jij meer vertrouwen hebt gekregen in jouw kunnen om je baby op de manier te baren die jij voor ogen hebt. Weet dat kennis enorm veel kracht geeft en ik weet zeker dat jij met de juiste kennis, technieken en tools van jouw bevalling een prachtige ervaring kunt maken. En zelfs als de uitkomst uiteindelijk anders zal lopen dan weet ik zeker dat weten dat jij alles hebt gedaan wat in jouw macht lag om de bevalling natuurlijk te laten vorderen en slagen je zo enorm veel comfort zal bieden.

Alle online programma’s die ik in deze blog heb benoemd staan gelinkt hieronder:

Meer informatie over de ‘Creëer jouw droombevalling’ cursus: 

Meer informatie over de GRATIS mini bevalcursus: https://pleunieteunis.nl/gratis-mini-bevalcursus/