...

Bevallen in een bevalbad: Dit is wat jij wilt weten

Een badbevalling: alles wat jij wilt weten

Thuis bevallen - Doula Pleunie Teunis

Bevallen in een bevalbad. Je hebt er waarschijnlijk al eens over gehoord. De afgelopen jaren is een badbevalling steeds populairder geworden, maar wat zijn precies de voordelen van een badbevalling, mag iedereen in bad bevallen en wat zijn de risico’s van een badbevalling? In deze blog lees je alles over de badbevalling.

Wat is een badbevalling?

Een badbevalling betekend dat je gedurende de ontsluitingsfase van de bevalling en de daadwerkelijke geboorte van je baby in een bevalbad zit. Badbevallingen zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen door de vele bewezen voordelen. Als jij graag gebruik wilt maken van een bevalbad tijdens je bevalling bespreek dan de mogelijkheid met je verloskundige of het ziekenhuis. Veel verschillende ziekenhuizen en geboortecentrums bieden deze mogelijkheid aan, door van te voren na te vragen wat er mogelijk is bij jou in de buurt weet je wat je opties zijn. Wil je graag thuis bevallen met een bevalbad? Vraag dan bij jouw verloskundigepraktijk of zij een bevalbad te leen hebben. Zo niet, dan zijn er veel online organisaties waar je bevalbaden kan huren zoals de oerbron of bevallingsbaden.nl

Voordelen van een badbevalling

  • Groter gevoel van autonomie
  • Nummer 1 natuurlijke pijnverlichting
  • Maakt bewegen makkelijker
  • Helpt bij ontspanning
  • Stimuleert aanmaak oxytocine
  • Zachte overgang voor de baby

De nadelen van een badbevalling

  • Je moet wellicht uit het bevalbad wanneer er complicaties ontstaan
  • Het kan zijn dat door de ontspanning van het warme water de weeën activiteit afneemt
  • Het huren van een bevalbad kan prijzig zijn

Schrijf je nu in voor mijn GRATIS masterclass

Maak van jouw bevalling één van de mooiste momenten uit je leven. Jij bent gemaakt om te baren en ik help je graag om dit in te zien. 

Met de juiste kennis, technieken en tools zul jij je bevalling als een magische gebeurtenis ervaren. Dat is precies wat ik jou ga leren tijdens mijn online masterclass.

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de voordelen van een badbevalling. Terugkerende voordelen van een badbevalling zijn:

  • Groter gevoel van autonomie en regie
  • Het onderdompelen in warm water is de meest effectieve vorm van pijnverlichting tijdens de bevalling.
  • Het warme water van het bevalbad zorgt voor ontspanning, veiligheid en een beschermt gevoel
  • Er is minder vraag voor medische pijnbestrijding wanneer er gebruik wordt gemaakt van een bevalbad.
  • Een kamer met gedimde lichten en een bevalbad waarvan de randen hoog zijn geeft de vrouw meer privacy dan een verlichte open kamer.
  • Het water maakt je lichter waardoor bewegen makkelijker gaat en hierdoor zul je makkelijker gebruik kunnen maken van verschillende houdingen en de zwaartekracht wat de geboorte van je baby makkelijker maakt.

 

Wanneer kun je in het bevalbad gaan?

De bevalling kun je vaak opdelen in verschillende fases. De begin fase waarin de weeën nog onregelmatig komen en nog heel mild zijn is niet het beste moment om al in bad te gaan. Het beste is om je normale dagelijkse activiteiten te blijven doen totdat je echt niet meer om je weeën heen kan. Hier zijn een paar redenen voor. Ten eerste wil je niet meteen alle verlichtingstechnieken uit de kast trekken, deze zullen dan niet meer effectief zijn als je bevalling echt goed opgang is gekomen. Ga niet direct in de startblokken staan, zo kan je bevalling enorm lang lijken, probeer je weeën zolang mogelijk te negeren. Ten derde kan het warme water van het bad zoveel ontspanning brengen dat je weeën activiteit zal afnemen en natuurlijk willen we juist graag dat die weeën goed doorzetten en toenemen in intensiteit.

Pas wanneer je weeën echt goed op gang zijn gekomen. Ongeveer iedere 4 minuten terug komen en krachtig genoeg zijn dat je er op moet concentreren, dan is het een goed moment om in bad te gaan. De kans dat dan je weeën activiteit afneemt is kleiner. Gebeurt dit nou wel? Probeer dan eens een tijdje onder de douche te gaan staan zodat je wel de ontspanning van het warme water hebt, maar je lichaam wel gestimuleerd wordt om goeie krachtige weeën te maken.

Mag ik in bad bevallen?

Niet ieder ziekenhuis is fan van een badbevalling. Heel erg jammer want een bad tijdens de bevalling kan enorm veel verlichting bieden voor de vrouw. Ervoor zorgen dat ze beter kan ontspannen ekan haar het gevoel van geborgenheid en veiligheid bieden. Toch zijn er zorgverleners die je kunnen adviseren om niet in bad te bevallen. Neem niet direct nee als antwoord maar probeer een weg te vinden waar jullie beide mee akkoord kunnen gaan. Bijvoorbeeld wel tijdens de ontsluitingsfase in het bevalbad, maar tijdens de persfase op een baarkruk of op handen en knieën in bed bijvoorbeeld. Gaat jouw zorgverlener niet akkoord met jouw wensen? Weet dan dat je altijd een consult kan aanvragen bij een ander ziekenhuis waar een badbevalling wellicht wel mogelijk is.

Kan mijn baby verdrinken in het water tijdens een badbevalling?

Nee dit is niet mogelijk. Wanneer je baby onderwater geboren wordt, gaat de baby van het warme vruchtwater in jouw buik naar het warme badwater. Dit betekend dat je baby na de geboorte dus nog niet in aanraking komt met de koude lucht en zuurstof. Je baby krijgt onder water dus nog gaan ademhalingsprikkel en krijgt op dat moment nog zuurstof via de navelstreng en de placenta. Pas op het moment dat je de baby boven water tilt en deze in aanraking komt met de koud lucht zal je baby voor het eerst gaan ademhalen. Vanaf dat moment is het wel belangrijk om je baby goed boven water te houden.

Wat kan ik dragen tijdens een badbevalling?

Je mag dragen waar jij je prettig bij voelt. Je kan denken aan een bikini topje, een topje of hemd als je je graag wat meer wilt bedekken, maar het is ook heel normaal om gewoon naakt in bad te gaan.

Zijn er risico’s aan een badbevalling?

Er is uit onderzoek niet gebleken dat er risico’s zijn voor infectiegevaar bij badbevallingen bij zowel de moeder als de baby. Ook wanneer je vliezen gebroken zijn kun je nog in bad bevallen. Er van uit gaanden dat het bad en het water schoon zijn.

Wanneer moet ik uit het bevalbad komen?

Er kunnen redenen zijn waarom het beter is om uit het bad te komen, bijvoorbeeld:

  • Wanneer je temperatuur stijgt door het warme badwater. Als er verhoging gemeten wordt kan dit komen door het warme water, maar dit kan ook een indicatie zijn van een infectie. Het is dan beter om het bad uit te komen en te kijken of je temperatuur weer daalt
  • Wanneer er problemen lijken te zijn met de hartslag van de baby
  • Je begint te bloeden tijdens de baring
  • Je bloeddruk stijgt
  • Je duizelig wordt en voelt alsof je gaat flauwvallen
  • Wanneer je de wens hebt voor medische pijnbestrijding

Kan de placenta in bad geboren worden?

Het antwoord is ja, je kan rustig in bad blijven en wachten tot je placenta geboren is voordat je uit het bevalbad komt. Je verloskundige kan aan het water zien hoeveel bloed je verliest. Hiervoor hoef je niet perse uit het bad te komen. Hou wel in gedachten dat ieder vrouw na de geboorte van de baby bloed. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de bevalling, maar dit betekend wel dat er bloed in het water zal komen. Lijkt dit je geen fijn idee of kun je niet goed tegen het zicht van bloed dan is het misschien beter om na de geboorte van je baby uit bad te gaan en je placenta buiten het bad geboren te laten worden.

Is een badbevalling veilig voor de baby?

Baby’s die in water worden geboren zijn over het algemeen veel rustig bij de geboorte. Het is ook niet ongebruikelijk dat baby’s die onder water geboren worden niet tot nauwelijk huilen wanneer ze boven water komen. Er wordt gedacht dat het warme badwater zorgt voor een hele zachte landing voor je baby omdat het voelt als het warme vruchtwater uit jouw baarmoeder. Voorstanders van badbevallingen zeggen dat een geboorte onder water minder traumatisch is voor een baby als wanneer ze niet in bad geboren worden.

 

Ik hoop dat je in dit artikel je antwoorden hebt gevonden. Heb je al mijn Instagram kanaal bekeken? Hierop upload ik iedere dag nieuwe video’s met leuke weetjes en feitjes over de zwangerschap, bevalling en de postpartum periode. 

 

Liefs, Pleunie

Schrijf je nu in voor mijn GRATIS masterclass

Maak van jouw bevalling één van de mooiste momenten uit je leven. Jij bent gemaakt om te baren en ik help je graag om dit in te zien. 

Met de juiste kennis, technieken en tools zul jij je bevalling als een magische gebeurtenis ervaren. Dat is precies wat ik jou ga leren tijdens mijn online masterclass.