Met deze 5 tips laat jij je bevalling vlotter verlopen

Thuis bevallen - Doula Pleunie Teunis

Veel zwangere vrouwen hopen dat hun bevalling vlot zal verlopen. Toch hebben veel vrouwen het idee dat je niet zoveel kunt doen om je bevalling te helpen vlotter te verlopen. Niks is minder waar! In dit artikel zal ik je 5 tips geven om jouw bevalling vlotter te laten verlopen. 

Houdingen voor een vlotte bevalling

Veel vrouwen kennen alleen de beelden van tv en in films waarbij vrouwen tijdens de bevalling in bed liggen. Hierdoor hebben veel zwangere vrouwen een vertekend beeld over de bevalling en hoe we deze zo comfortabel en makkelijk kunnen laten verlopen. Door verschillende houdingen aan te nemen tijdens je bevalling kun je niet alleen zorgen voor meer comfort, je kunt er ook voor zorgen dat de bevalling vlotter verloopt. Jouw baby moet tijdens de bevalling door jouw bekken heen navigeren om geboren te worden. Door verschillende houdingen aan te nemen kun jij je baby helpen om makkelijker door het bekken heen te navigeren. Houdingen zoals hurken, op handen en knieën, of staand zorgen er ook voor dat de zwaartekracht helpt om jouw baby dieper in het bekken in te dalen en makkelijker te laten draaien. In mijn online zwangerschapscursus ontdek je welke houdingen het meest effectief zijn en hoe je ze kunt toepassen tijdens de verschillende fasen van je bevalling.

 

Beweging om de bevalling te laten vorderen

Net als het aannemen van verschillende houdingen kan bewegen tijdens de bevalling ook zorgen voor pijnverlichting en het bevallingsproces versnellen. Door in beweging te blijven en bijvoorbeeld te wandelen, wiegen, en het gebruik van een geboortebal help jij je baby indalen, meer op de ontsluiting drukken en makkelijker zijn weg in het bekken te vinden. Dit zal allemaal bijdragen aan een vlotte bevalling. Door niet in bed te liggen en vrij te bewegen tijdens de bevalling kun je naar je lichaam luisteren en bewegen op de manier die voor jou op dat moment goed voelt.

Comforttechnieken om pijn te verlichten

Om je bevalling vlotter te laten verlopen is het belangrijk dat je ontspannen bent en niet verkrampt. Het vinden van comfort tijdens de bevalling is dan ook heel belangrijk. Comfort vinden kun je doen door middel van beweging, maar ook door verschillende tegendruktechnieken, ademhalingstechnieken en verlichtingstechnieken toe te passen. Niet alleen is het belangrijk dat jij zelf weet hoe je comfort kan vinden, het is ook belangrijk dat jouw partner goed is voorbereid en weet hoe hij/zij jou kan ondersteunen tijdens de bevalling. In mijn geboorte kaartendeck vind je 40 manieren om een vrouw te ondersteunen tijdens de bevalling. Een leuke manier om je samen voor te bereiden op de aankomende bevalling.

  Schrijf je nu in voor mijn GRATIS mini bevalcursus

  Ga met vol vertrouwen jouw aankomende bevalling in en maakt van jouw bevalling een prachtige ervaring.

  Met de juiste kennis, technieken en tools kijk jij je bevalling vanuit vertrouwen, met de juiste ondersteuning en regie ervaring. Meld je nu aan voor mijn gratis mini bevalcursus en ontvang 6 lessen om je beter voor te bereiden op jouw bevalling. 

   

  Hormonen begrijpen voor een vlotte bevalling

  Hormonen spelen een hele belangrijke rol om jouw bevalling vlotter te laten verlopen. Zonder hormonen kun je namelijk ook niet bevalling. Tijdens onze bevalling spelen er 2 hormonen een hele belangrijke rol. Het hormoon oxytocine zorgt voor het ontstaan van weeën. Hoe meer oxytocine er in ons lichaam wordt aangemaakt hoe meer en krachtiger onze weeën zullen worden. Uiteindelijk zullen deze weeën ervoor zorgen dat er voldoende ontsluiting ontstaat zodat jouw baby geboren kan worden. Naast dat we oxytocine nodig hebben tijdens onze bevalling, hebben we ook het hormoon endorfine nodig. Dit hormoon is onze lichaam natuurlijk pijnverlichting hormoon. Hoe meer endorfine er wordt aangemaakt hoe meer jij in een soort bubbel zal komen en niet meer zo zal meekrijgen wat er allemaal gebeurt en jouw bevalling dus ook meer ontspannen zal ervaren.

  Verstoring van deze hormonen door onrust in de bevalkamer, handelingen die worden verricht of medische interventies kan het baringsproces verstoren en daardoor moeilijker en langer maken. Door onze hormonen te beschermen en te waken over de juiste omstandigheden om in te baren kun jij ervoor zorgen dat jouw bevalling vlotter en makkelijker zal verlopen.

   

  Het belang van privacy tijdens de bevalling

  Privacy is essentieel voor je comfort en ontspanning tijdens de bevalling. Een rustige en vertrouwde omgeving kan je helpen om te ontspannen en de aanmaak van oxytocine te bevorderen. Zorg ervoor dat je bevallingsruimte zo is ingericht dat je je veilig en geborgen voelt. In mijn online zwangerschapscursus bespreek ik ook hoe je je bevallingsomgeving kunt optimaliseren en welke stappen je kunt nemen om je privacy te waarborgen.

  Een complete voorbereiding op jouw aankomende bevalling

  Wil je je optimaal voorbereiden op jouw aankomende bevalling? En jouw bevalling makkelijker maken voor jezelf en je baby? In mijn uitgebreide online zwangerschapscursus ‘Creëer jouw droombevalling’ leer je alles over de fysiologische baring zodat jij het volle vertrouwen krijgt in de bevalling en jezelf. Je leert hoe jij comfort kan vinden en wat jouw partner kan doen om jou te ondersteunen. En daarnaast leer je alles over verschillende complicaties en hoe we die door middel van natuurlijke technieken kunnen voorkomen en verhelpen zodat jij de regie behoudt tijdens jouw bevalling. Schrijf je vandaag nog in en zet de eerste stap naar jouw droombevalling! Meer informatie over mijn online cursus vind je hier.

   

  Ik hoop dat je in dit artikel je antwoorden hebt gevonden. Heb je al mijn Instagram kanaal bekeken? Hierop upload ik iedere dag nieuwe video’s met leuke weetjes en feitjes over de zwangerschap, bevalling en de postpartum periode. 

   

  Liefs, Pleunie